6è de primària

L'escola Antònia Simó d'Almacelles visita el Far de Vilanova, 80 anys després

El viatge ha volgut recrear el que fa 80 anys van fer els escolars d'Almacelles per gaudir del mar tot just abans de l'esclat de la Guerra Civil

L'escola Antònia Simó d'Almacelles visita el Far de Vilanova, 80 anys després. Ajuntament de Vilanova

L'escola Antònia Simó d'Almacelles visita el Far de Vilanova, 80 anys després. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Espai Far va rebre divendres una visita escolar especial. Es tracta dels alumnes de 6è de primària de l'escola Antònia Simó, d'Almacelles. El viatge ha volgut recrear el que fa 80 anys van fer els escolars d'Almacelles per gaudir del mar per primera vegada a la nostra ciutat, i per visitar el Museu Cau Ferrat de Sitges.

La regidora de Cultura, Teresa Llorens, va rebre el grup i els va donar la benvinguda explicant-los que "Vilanova i la Geltrú té una important història marinera, però també hi ha una part de la ciutat vinculada a les sínies i a l'horta".
Llorens els va explicar que l'Espai Far ha volgut recuperar la història marinera de la ciutat, i que ho ha pogut fer gràcies a la tasca de l'Associació Museu del Mar i de Francesc Roig Toqués. Els nens i nenes van quedar ben parats de la història de la famosa Carpa Juanita.

Els alumnes d'Almacelles van venir acompanyats del seu alcalde, Josep Ibarz, que va parlar en nom del poble, satisfet de poder reproduir l'emotiva història que va portar un grup d'escolars d'aquest poble lleidatà a la nostra platja.

Era el 15 de juliol de 1936, just abans de l'esclat de la guerra civil. La visita formava part de la metodologia i pedagogia de l'Escola Catalana de la República, que pretenia apropar escolars de terra endins o de la Catalunya més rural i amb menys recursos cap als principals pols culturals del país, que majoritàriament se situaven a l'entorn de Barcelona.

Abans de creuar el Pont Vell de Lleida, per on transcorria la carretera general, un destacament de la Guàrdia Civil els va fer aturar i els va indicar que no podien continuar amb el viatge. A Catalunya es respirava un fort ambient prebèl·lic, faltaven només dos dies perquè esclatés la Guerra Civil. Després de convèncer als guàrdies civils per poder continuar amb l'excursió, el que més recorden els 3 alumnes que encara són vius són els records relacionats amb el mar, especialment la visió que van tenir aquells escolars de veure aquella gran taca blava a l'horitzó des de dalt del Coll de Lilla, i les hores que van passar jugant a la platja de Vilanova i la Geltrú.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local