Jordi Paulí i Teresa Llorens, en roda de premsa. Míriam de Lamo
Míriam de Lamo |
Vilanova i la Geltrú
19-10-2016 16:55
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Amb 5.000 espectadors -1.500 més respecte l'any passat-, el Festival de Música Popular Tradicional de Vilanova va assolir el passat cap de setmana una “remuntada” en paraules de la regidora de Cultura, Teresa Llorens. La regidora, però, ha reconegut que el límit màxim de so que ha hagut de complir el festival, 85 decibels, per evitar denúncies veïnals és una de les dificultats a les que han hagut de fer front tant els organitzadors com el públic. “És evident que se sentia la música, però no com estem acostumats”, ha admès la responsable de Cultura. En el mateix sentit s'ha expressat Jordi Paulí, que ha revelat que un dels concerts de divendres va estar “a punt” de no celebrar-se arran la limitació sonora.
Públic divers
La 36a edició del FIMPT va inaugurar-se el passat divendres 14 d'octubre amb l'actuació de Toti Soler Trio al Teatre Principal, i durant el cap de setmana ha comptat amb els concerts, entre d'altres, de Sabor de Gràcia, l'Orquestra Africana de Barcelona, Piero Pesce o Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i la Banda de Música Mestre Montserrat a la plaça de la Vila.
La direcció artística de Jordi Paulí, la ubicació dels concerts a la plaça de la Vila i l'avançament dels horaris són alguns dels motius que expliquen l'augment del públic segons Llorens. “Volíem que hagués un públic divers. S'ha pensat tot amb aquesta idea”, ha dit la regidora durant la roda de premsa de valoració del festival, aquest dimecres al matí. Llorens també ha apuntat que la col·laboració entre el FIMPT i el Conservatori i la Banda de Música Mestre Montserrat així com amb el Grup de Dansa de Vilanova ha contribuït a atraure més espectadors que anteriors edicions. “Hem fet un salt qualitatiu”, ha afegit la responsable de Cultura.
Un pressupost de 65.000 euros
“Al carrer hem notat que el FIMPT ha remuntat. Que ha hagut més públic. Les coses les hem fet bé”, ha destacat el director artístic del festival. El certamen ha tingut un pressupost de 65.000 euros, i ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona, que als 9.800 euros destinats inicialment ha sumat 8.000 euros extres destinats a l'escenari, més car del previst per aconseguir respectar els 85 decibels de so màxim permès. “És un pressupost petit, minúscul, en comparació amb altres FIMPT”, ha reconegut Teresa Llorens. En aquest sentit, la regidora ha afirmat que la intenció és “incorporar més recursos del propi ajuntament i d'altres administracions”.
La responsable de Cultura també ha garantit que el festival comptarà amb la col·laboració de Jordi Paulí els propers anys. “En el temps que jo estigui de regidora, seguirà com a director artístic”, ha afirmat. Quant a les properes edicions, tant Llorens com Paulí han assegurat que caldrà fer un balanç dels resultats i, entre altres factors, estudiar un canvi de dates. La regidora ha recordat que el FIMPT va néixer a l'estiu i podria plantejar-se tornar a aquesta època de l'any, tenint en compte, però, que al voltant de la festa major ja hi ha altres propostes consolidades com el Vida o el Nowa Reggae.
La limitació acústica, una “situació complicada”
Pel que fa a la limitació acústica després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya arran la celebració dels festivals Vida i Nowa Reggae, Llorens ha reconegut que la situació “és molt complicada”. “Hem de complir la sentència igual que ho han fet el Vida, el Nowa Reggae, o el Tingladu, i l'hem complert limitant-nos als 85 decibels. És un esforç de treball a nivell tècnic”, ha dit la regidora. L'escenari amb forma d'ou, l'estudi acústic realitzat abans del festival, i l'acord amb els grups participants al FIMPT són alguns dels exemples d'aquest esforç esmentats per Llorens. “Ningú no estem acostumats a aquestes circumstàncies en les que ens toca conviure”, ha afegit la responsable de Cultura. Teresa Llorens confia que “la llei d'espectacles en la que el Parlament està treballant doni cobertura als ajuntaments” per tal que les administracions locals “puguin treballar amb més comoditat”.
“Els tècnics de so han patit moltíssim”, ha afirmat Paulí durant la roda de premsa. Per explicar “el desgast” que suposa no sobrepassar els 85 decibels, el director artístic del FIMPT ha posat com a exemple el fet que”el so de la plaça de la Vila quan hi ha gent és de 70 decibels”, i que “una gralla sola fa uns 110 decibels”. “És un problema perquè està en perill la festa”, ha lamentat Paulí.
La polèmica del Vermut Acústic
Pel que fa a la polèmica del Vermut Acústic, que podria no celebrar-se el proper cap de setmana arran la normativa acústica i les queixes de l'entitat organitzadora cap a l'Ajuntament, Llorens ha recordat que es tracta d'un acte que depèn de la regidoria de Joventut. La regidora ha recordat, però, que l'administració local està elaborant “una relació de les activitats i els emplaçaments on es realitzen” per tal de realitzar un estudi acústic de cadascun d'ells a tota la ciutat. “Això no es fa d'un dia per l'altra, comporta mesos de treball amb empreses especialitzades”, ha dit la representant del govern local. Segons Teresa Llorens, “les entitats han de continuar generant activitats”. “Aquesta és una de les realitats que ens hem trobat. Amb els festivals en n'hem anat sortint fins ara, però hi ha moltes altres activitats. La voluntat no és deixar de fer-les, però sí complir el que se'ns exigeix”, ha conclòs la regidora.
Més informació
- Nou conflicte "musical" a Vilanova amb l'amenaça de suspensió del Vermut Elèctric de dissabte
- La plaça de la Vila, de nou el punt neuràlgic del FIMPT
- Atraure el públic familiar, el gran objectiu de la 36a edició del FIMPT
- Toti Soler obrirà la 36a edició del FIMPT, el 14 d'octubre
- El FIMPT s'escurça un dia i avança l'horari dels concerts nocturns
- L'Ajuntament de Vilanova assegura que el Vermut Elèctric té l'autorització per fer-se en les mateixes condicions
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!