Música popular i tradicional

Atraure el públic familiar, el gran objectiu de la 36a edició del FIMPT

El festival, que arrencarà el 14 d'octubre, no podrà superar els 85 decibels de so per evitar les denúncies veïnals

Presentació del FIMPT 2016 al Teatre Principal. Míriam de Lamo

Presentació del FIMPT 2016 al Teatre Principal. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aconseguir un públic de totes les edats és l'objectiu primordial que s'ha marcat enguany el Festival Internacional de Música Popular Tradicional, que se celebrarà a Vilanova entre el 14 i el 16 d'octubre. El festival ofereix fins a catorze propostes musicals, tant del país com de caire internacional, que majoritàriament tindran lloc a la plaça de la Vila. Com la resta de festivals d'enguany a la ciutat, el FIMPT no podrà excedir els 85 decibels de so, el límit per evitar denúncies veïnals com les que van condemnar l'Ajuntament a indemnitzar els veïns del Molí de Mar arran la celebració del Faraday i el Nowa Reaggae. “Complirem”, ha assegurat la regidora de Cultura, Teresa Llorens, durant la presentació del certamen, aquest dimecres al matí.

SoNat, Grallers de Tarragona estrenarà la programació del FIMP el  divendres 14 d'octubre a les 18h davant del Teatre Principal, tot donant la benvinguda al públic que una hora més tard assistirà al concert de Toti Soler Trio al teatre. A les 22 hores, a la plaça de la Vila, tindrà lloc l'actuació de Gràcia, que presentarà el seu espectacle Gitanos Catalans. “Explicarem què som i el que fem els gitanos”, ha apuntat Antonio Carbonell Sicus durant la presentació. El músic, que ha ha lamentat que “no tots els festivals de música tradicional tinguin en compte la rumba”, també ha avançat que l'espectacle servirà per fer “un petit homenatge a Peret”.

Música de l'Àfrica i els Balcans

Les actuacions continuaran dissabte a les 12h a l'Espai Celler de Can Pujol amb Esteve Molero i Oscar Ferret, que presentaran el CD Música anònima d'en Rius. Una hora més tard serà el torn de l'Orquestra Africana de Barcelona, una banda itinerant liderada pel nigerià Jose Psalmist, i el senegalès Abdou Aziz. La Balkan Paradise Orchestra recorrerà els carrers del centre a partir de les 18h, al mateix temps que l'italià Piero Pesce oferirà un taller infantil de tarantella al Principal. A les 20h, a la plaça de la Vila, la Cobla Catalana dels Sons Essencials interpretarà contrapassos, balls plans, rumba o jotes. “Potenciem una mancança que creiem que hi ha al país”, ha assegurat Marcel Casellas, líder del grup, durant la presentació. Segons Casellas, inicialment serà “un concert clàssic però acabarà amb una festa amb força moviment a la platea a l'escenari”. I és que la cobla comptarà amb la col·laboració del Grup de Dansa de Vilanova i la Geltrú. Laia Pla, membre de l'entitat, ha avançat que el grup compartirà amb el públic “uns punts essencials” per tal d'”apropar aquestes danses a la gent del poble i la gent improvisi”. El darrer concert de dissabte anirà a càrrec del grup de llarga trajectòria internacional Une anche passe, a les 22h a la plaça de la Vila.

Firasac al Castell de la Geltrú

A l'endemà, a partir de les 11h al Castell de la Geltrú, tindrà lloc el Firasa. Aquesta trobada oberta a tots els músics que sonen el sac de gemecs, el flabiol i el tamborí celebra enguany el seu desè aniversari, segons ha recordat un dels seus creadors, Simó Busquets. A banda de la Fira de Luthier, hi haurà una cercavila amb les bandes de sac de gemecs Sons de la Cossetània, Sacaires de Tarragona i Cul de sac.  A les 13h, al pati del Castell, el duet Lo lop i la lebre oferirà el concert del Firasac.

La jornada del FIMPt de diumenge es clourà amb dues actuacions a la plaça de la Vila: a les 18h, Questioni Meridionali Folk, liderada per Piero Pesce, i a les 20h, Quico el Célio, el noi i el mut de Ferreries i la banda de música Mestre Montserrat. “Hi haurà dues jotes, un fandango, havaneres... És un espectacle molt variat”, ha assegurat el director de la banda vilanovina, Emili Serrano. Totes les actuacions musicals del FIMPT d'enguany són gratuïtes, excepte el concert de Toti Soler Trio. Durant el festival, l'oferta gastronòmica de la plaça de la Vila es complementarà amb vàries food trucks, furgonetes de venda de menjar al carrer.

Concerts “per a tots els públics”

“Tots aquests projectes són per a tots els públics. Totes les famílies hi poden venir. Aquest és el màxim objectiu que jo portava el cap”, ha dit el director artístic del FIMPT, Jordi Paulí, durant la roda de premsa. Paulí ha fet una crida a la ciutadania de Vilanova perquè assisteixi al festival. “Hem de consumir cultura, no podem queixar-nos que no hi ha propostes si quan es fan coses no hi anem”, ha afegit el director artístic del certamen.

L'Ajuntament busca mesures per no excedir el màxim de decibels

La regidora de Cultura, Teresa Llorens, ha afirmat que l'Ajuntament de Vilanova “complirà amb les mesures adequades” per no excedir els 85 decibels. “Continuarem fent cultura intentat garantir el descans dels veïns”. “Hem patit una sentència dura i hem hagut d'ajustar-nos-hi”, ha dit Llorens. La responsable de Cultura ha destacat que s'estan estudiant “les mesures” per no sobrepassar aquest límit, com és disposar d'un escenari que “esmorteeixi el so i tingui una repercussó menys negativa en el veïnat”. “Nosaltres també acatem les sentències, ens agradi o no”, ha dit Llorens.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local