RESUM 2016

El trasllat de les obres del MNAC a Sixena i la reforma dels accents diacrítics marquen l'any cultural

La retirada dels escenaris de Raimon i el Premi Cervantes a Eduardo Mendoza, entre els temes destacats

El trasllat de les obres del MNAC a Sixena i la reforma dels accents diacrítics marquen l'any cultural. ACN

El trasllat de les obres del MNAC a Sixena i la reforma dels accents diacrítics marquen l'any cultural. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El conflicte entre Aragó i Catalunya per les obres del Monestir de Sixena s’ha agreujat aquest 2016. Una execució provisional d'una sentència va obligar la Generalitat a traslladar al Monestir de Vilanova de Sixena les obres emmagatzemades al MNAC, però ha descartat retornar les 44 del Museu de Lleida, protegides per la llei catalana de Patrimoni. La justícia també ha demanat el trasllat de les pintures murals. La polèmica supressió de la majoria dels accents diacrítics, limitats ara només a 15 monosíl·labs, i la distinció a l'escriptor Eduardo Mendoza (Barcelona, 1948) amb el Premi Cervantes 2016, el considerat Nobel de la literatura en castellà, han marcat un any cultural, que ha culminat amb l'anunci de retirada de Raimon dels escenaris.

S'agreuja el conflicte per l'art de la Franja

El conflicte entre Aragó i Catalunya per les obres del Monestir de Sixena s’ha agreujat aquest 2016. Una execució provisional d'una sentència va obligar la Generalitat a traslladar al Monestir de Vilanova de Sixena les obres emmagatzemades al MNAC, però no les 44 obres del Museu de Lleida com demana la justícia, protegides per la Llei de Patrimoni. La justícia també ha demanat el trasllat de les pintures romàniques del MNAC, però el Govern ho descarta perquè podrien quedar perjudicades i ho qualifica d'“atemptat cultural”.

Eduardo Mendoza, Premi Cervantes; Núria Espert, Premi Princesa d'Astúries de les Arts

La Fundació Princesa d'Astúries va atorgar el Premi Princesa d'Astúries de les Arts 2016 a l'actriu Núria Espert (Hospitalet de Llobregat, 1935) destacant-ne el seu "estil propi i metratge com a actriu i directora, a més de la seva sensibilitat artística i humana". L'any també ha distingit l'escriptor Eduardo Mendoza (Barcelona, 1948) amb el Premi Cervantes 2016, dotat amb 125.000 euros. Considerat com el Nobel de la literatura en castellà, reconeix la trajectòria d'un escriptor que en el conjunt de la seva obra ha contribuït a enriquir el llegat literari hispà. El jurat del premi ha destacat que amb la publicació de 'La verdad sobre el caso Savolta', la seva primera novel·la, va inaugurar una nova etapa a la narrativa espanyola.

L'IEC limita a 15 els mots amb accent diacrítics

El ple de l'Institut d'Estudis Catalans va aprovar al setembre la 'Gramàtica de la llengua catalana', que substitueix les normes de Fabra de 1913 i les successives novetats que l'IEC havia anat aprovant de forma aïllada. La nova 'Ortografia' incloïa, entre els canvis més significatius, la reducció dels mots amb accent diacrític a 15 monosíl·labs. L'anunci va generar polèmica a les xarxes i en els cercles lingüístics. El ple de l'IEC, però, ho va ratificar a l'octubre per àmplia majoria i serà d'aplicació progressiva al llarg de cinc anys.

Retirada definitiva dels escenaris de Raimon en 12 concerts al Palau de la Música

El cantant Raimon s’acomiadarà dels escenaris el maig del 2017 amb dotze concerts al Palau de la Música Catalana. Sota el títol ‘Dotze recitals de comiat’, el cantautor dirà adéu al seu públic en recitals consecutius divendres, dissabte i diumenge els quatre caps de setmana al maig. Al desembre, Raimon ja va dir adéu al País Valencià en un concert al Palau de la Música de València en què va repassar la seva trajectòria a través de 25 cançons.

Les falles, Patrimoni de la Humanitat

La Unesco va declarar al novembre les Falles de València com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat en la reunió del comitè intergovernamental celebrat a Addis Abeba (Etiòpia). La candidatura incloïa les falles que es planten a la ciutat però també a altres municipis valencians. La decisió culminava un procés iniciat l’any 2011 i suposava una major projecció històrica de les festes des de la seva dimensió cultural. La comunitat fallera va celebrar la designació amb la plantada d’una falla ‘al tomb’, tècnica tradicional que consisteix en aixecar la peça principal del monument empentant entre vàries persones.

Les colles trenquen el sostre casteller

Les colles castelleres han culminat aquest 2016 una nova temporada marcada per les diades històriques que han superat tots els pronòstics. Quatre colles han descarregat castells de 10 i tres han coronat un 3 de 10 i un 4 de 10 en una mateixa diada. Una de les primeres fites va arribar amb el Concurs de Castells de Tarragona que, per vuitena vegada consecutiva, es van emportar 'in extremis' els Castellers de Vilafranca, que ja acumulen onze victòries al seu palmarès. En paral·lel, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va usurpar als Verds en la diada de Santa Úrsula la millor actuació de la història del món casteller, amb un 3 de 10 amb folre i manilles, el 4 de 10 amb folre i manilles i el 4 de 9 sense folre, tots descarregats. Poques setmanes després, els Minyons de Terrassa escrivien una nova pàgina a la història en coronar la millor actuació de tots els temps si es comptabilitza també la ronda de pilars. Els de la camisa malva van aixecar un imponent 3 i 4 de 10 amb folre i manilles, el 3 de 9 amb folre i l'agulla i el pilar de 8.

El Celler de Can Roca cedeix la corona i el Lasarte obté la tercera estrella

El trasllat a Nova York de la gala de la revista 'Restaurant' no va funcionar com a talismà per als germans Roca per revalidar la primera posició en el rànquing de millors restaurants del món. El Celler de Can Roca van cedir la corona que el distingia com a millor restaurant del món a l'Osteria Francescana i ocupen ara la segona posició del rànquing de la revista 'Restaurant'. L'establiment regentat pels germans Roca va liderar per primera vegada la prestigiosa llista el 2013 i va repetir l'èxit el 2015. La gala de les estrelles Michelin va catapultar el restaurant Lasarte, l'aposta gastronòmica a Barcelona de Martín Berasategui capitanejat als fogons pel xef italià Paolo Casagrande, cap a Olimp gastronòmic aquest any en cedir-li la tercera estrella Michelin, en la tradicional gala anual de la guia celebrada a Girona.

Sentència TSJC sobre festivals VNG

El Tribunal Superior de Justícia va anul·lar la llicència per la celebració del festival Nowa Reggae de Vilanova i la Geltrú de l'any 2011 i, en conseqüència, qüestiona la continuïtat de l'esdeveniment al recinte del Molí de Mar. El jutge donava així la raó a uns veïns que viuen a prop de l'espai on es celebra el festival i obrien la caixa de pandora a festivals a tot Catalunya. L'Ajuntament de Vilanova va anunciar al novembre una ordenança per fer compatibles els espectacles públics amb el descans dels veïns i el Govern inclourà una modificació a la futura Llei d’espectacles per garantir la celebració de festivals catalans.

Balears torna a l'IRL

El novembre del 2015 l'executiu català i el balear signaven el protocol de reincorporació de les Illes Balears al Consorci de l'Institut Ramon Llull (IRL). El conveni de col·laboració entre tots dos governs per a fer efectiu el retorn de les Illes Balears a l'ens es va rubricar en la primera trobada entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta balear, Francina Armengol, el 20 maig al Consolat de Mar. La primera reunió de l'IRL amb la presència balear va tenir lloc el 15 de desembre a Barcelona.

Tomben l'estàtua eqüestre decapitada del Born CCM

Una estàtua decapitada del dictador Francisco Franco a cavall i la de la Victòria es van exhibir a l'esplanada de davant del Born CCM de Barcelona en el marc de l'exposició temporal 'Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà'. Des del seu anunci, la mostra va estar envoltada de polèmica i de reaccions airades de diversos ciutadans, que li van tirar ous, pintura o l’han ridiculitzat afegint-hi detalls com nines inflables o caps de maniquí decorats. També s’hi van penjar estelades o peces de mobiliari. Només quatre dies després de la seva instal·lació, uns desconeguts van tombar l'estàtua que, finalment, va ser retirada per l'ajuntament de Barcelona juntament amb la de la Victòria.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local