Tresors locals

El procés participatiu del projecte "Marca El Vendrell" comença aquest gener

Jordi de San Eugenio: 'El procés de creació de marca s’ha de concebre, dissenyar i executar en clara connivència i complicitat amb un procés de desenvolupament local'

El procés participatiu del projecte

El procés participatiu del projecte "Marca El Vendrell" comença aquest gener. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El projecte de conceptualització, disseny i implementació de la nova “Marca El Vendrell” ha començat la seva fase de consulta oberta a la ciutadania, amb l’obertura d’una enquesta on-line que tots els ciutadans del Vendrell, de primera o segona residència, poden contestar a partir d’aquest gener. Aquesta enquesta complementa els altres treballs que s’estan portant a terme, tots ells en el marc d’una estratègia de participació ciutadana que inclou entrevistes en profunditat i, també, vuit grups focals de discussió. De moment, ja s’han fet onze entrevistes en profunditat a líders d’opinió de la societat vendrellenca.

Aquest procés de conceptualització de la marca ha estat encarregat, per la seva expertesa, a investigadors del Grup de Recerca TRACTE (Grup de Recerca en Traducció Audiovisual, Comunicació i Territori) de la UVic-UCC, un equip que lidera el professor Jordi de San Eugenio, geògraf i comunicòleg. Segons De San Eugenio, “no només hem de fer un logotip i un eslògan. El procés de creació de marca s’ha de concebre, dissenyar i executar en clara connivència i complicitat amb un procés de desenvolupament local amb capacitat per implicar tots els actors econòmics i socials del municipi del Vendrell”.

Tal com explica el director d’aquesta investigació, “les diferències més representatives entre una marca de territori i una de comercial sorgeixen, preferentment, de les connotacions de dinamització econòmica vinculades a la implantació de marques de territori. Les implicacions socials (marca espacial) en contraposició als interessos de mercat (marca comercial) són una constatació més de les diferències conceptuals i d’execució existents entre aquestes dues tipologies de marca”. Per tant, “la marca de territori es pot considerar un dispositiu de gestió del territori, pel fet que implica la concreció d’una identitat territorial a partir de la qual engegar un procés de desenvolupament local”.

Per tot plegat, la proposta de treball del TRACTE entén tot el procés de creació de marca inscrit en un context de promoció econòmica vinculat a diversos elements, en molts casos intangibles, als quals la marca de territori dotarà de visibilitat i, per tant, també els valoritzarà.

La metodologia

El procés de disseny i conceptualització de la “Marca El Vendrell” ha portat a estructurar una metodologia basada en tres tècniques bàsiques de recerca –el què es coneix com una triangulació metodològica–, que estan enfocades principalment a buscar la màxima participació ciutadana en aquest procés. El passat mes de novembre es van fer onze entrevistes en profunditat a líders d’opinió de la societat civil i, dins del primer trimestre de 2017, s’organitzaran vuit grups de discussió de diverses àrees com educació, turisme, tercer sector, joventut, salut i comerç, entre altres.

L’enquesta on-line

Paral·lelament es posa a disposició una enquesta a tota la ciutadania a través de la pàgina web de l’Ajuntament del Vendrell (http://www.elvendrell.net/el-vendrell-per-temes-sp-30652/tema-mvendrell), per assegurar que tots els ciutadans puguin tenir veu en aquest procés de participació i hi puguin aportar el seu punt de vista. Des del consistori, s’afirma que “és del màxim interès que hi participi el major nombre possible de vendrellencs per tal que entre tots tirem endavant aquest projecte comú de identificació territorial”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local