Capital de la Cultura Catalana

'7 Tresors' del Patrimoni Cultural

El Pont de França. Eix

El Pont de França. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Comissió de Patrimoni Cultural del Vendrell, sens perjudici dels objectius de la campanya de marketing que duu a terme l’Ajuntament del Vendrell per fer de la cultura un element de projecció de la vila, de desenvolupament econòmic i d’integració i cohesió social, vol recordar la greu mancança al nostre municipi, encara avui, d’un catàleg de bens patrimonials a protegir, molts dels quals han sofert i sofreixen una progressiva degradació i abandó, quan no, una total destrucció, degut a una permanent manca de sensibilitat tant de l’administració com de la mateixa ciutadania.

En aquest sentit lamentem, només a tall d’exemples entre d’altres, la sustracció de la Creu de Coma Ruga o del Mil·liari romà i, més recentment, la pèrdua de l’originalitat de Cal Mumbrú, o la discutible transformació de Cal Galan en fer la biblioteca nova.

Per aixó, assenyalem alguns elements que, al nostre parer, son veritables tresors del nostre patrimoni i que cal protegir, respectar i, com deiem, fer-ne símbols de projecció de la vila.

N’enumerarem els més significatius per ordre conològic:

La Via Augusta (Camí Ral). Un dels pocs trams més llargs i ben conservats en la nostra geografia de l’època romana.

Dues construccions medievals, l’Ermita de St. Salvador i la Torre del Cintoi, les restes de la qual, a causa de l’especulació al seu moment, son víctimes avui d’un elevat grau de deixadesa.

La Casa del Portal del Pardo amb elements renaixentistes.

El Temple Parroquial del Salvador destacant, la portalada ara del tot visible, el campanar amb l’Àngel, l’orgue –barroc-un dels més antics d’Europa no modificat, i el presbiteri i altars laterals, obra de Jujol, tant ingnorat aquí.

Les torres de defensa fetes durant la 3ª Guerra Carlina, la del Puig i la del Botafoc.

El Pont de França.

La Colònia Ferroviària de St. Vicenç, una colonia centenaria gairebé única que es conserva encara a la Península en la seva integritat amb elements molt característics.

L’edifici del Sindicat Agrícola, amb una intervenció de l’arquitecte Cèsar Martinell

L’edifici de l’antiga Biblioteca, bastit per la Mancomunitat.

L’accés als Jardins del Tívoli, única resta avui i en perill de desaparició, del que fou un dels tres cinemes de la vila, amb elements de marcat estil decó.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local