Un moment de la presentació del manifest 'Dones i professió' el 8 de març del 2017 al Col·legi de Periodistes de Barcelona. ACN
ACN |
Barcelona
08-03-2017
| Actualitzat 09-03-2017 10:04
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La sala d'actes del Col·legi de Periodistes ha omplert aquest dimecres l'aforament en un acte per reivindicar el paper de les dones en la vida professional en el marc del Dia Internacional de les Dones. L'acte, que ha durat una hora, ha reunit persones de renom com ara Núria de Gispert, Sara Moreno, Núria Ribó, Marina Subirats, Mònica Terribas, Marina Rossell o Maria Assumpció Vilà, que han intervingut llegint diferents textos abans de la lectura final del manifest 'Dones i professió'.
Al manifest, les deganes i presidentes de l'Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya, que aplega més de 100 corporacions professionals, fan públiques les dades d'un estudi que encara no ha conclòs i que, fins al moment, posa de manifest que el 56% de membres dels Col·legis Professionals són dones. Amb tot, la distribució no és homogènia, ja que hi ha col·legis amb una gran presència d'homes i col·legis amb una gran presència de dones.
En el marc del Dia Internacional de les Dones, el manifest reivindica la "lluita" contra la "construcció social del patriarcat" que, alerten, Donald Trump "ha recollit i amplificat". Les signants de l'escrit també es mostren compromeses amb la lluita contra els estigmes i la cultura de països on les dones "són persones considerades de segona".
Es reivindica també la lluita contra la violència masclista amb el "degoteig constant" de víctimes, dones i infants. En aquest sentit, al manifest es rebutja "l'aval legal que Rússia ha donat recentment a la violència masclista".
Una altra lluita que el text reivindica és la que vol acabar amb la pobresa femenina, agreujada amb la crisi econòmica recent. La dona en situació de crisi, s'explica al manifest, és qui més en rep les conseqüències en forma de pobresa, d'explotació laboral, sexual o familiar.
Finalment el manifest també defensa la lluita per la igualtat de drets en l'àmbit laboral, salarial i professional. En aquest sentit s'indica que a la ciutat de Barcelona, el 2015 el salari mitjà anual de les dones va ser gairebé una quarta part menor al dels homes (22,8%).
El grup impulsor de l'acte està format pel Col·legi Oficial de Treball Social, pel Col·legi de Periodistes, pel Col·legi de Fisioterapeutes, pel Col·legi d'Educadores i Educadors Socials, pel Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs, pel Col·legi de Logopedes, pel de Doctors i Llicenciats en Belles Arts i Professors de Dibuix, pel de Pedagogs, pel de Bibliotecaris i Documentalistes, pel de Terapeutes Ocupacionals i per l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!