Cuina

Èxit del banquet del Centenari de l’Auca del Senyor Esteve

Un dinar inspirat en el banquet del casament de l’obra de Santiago Rusiñol, ha aplegat autoritats, alumnes i entitats per celebrar un nou acte dins del Centenari de l’estrena de l’obra

Andreu Bosch, coordinador de la Comissió del Centenari. Víctor Saez

Andreu Bosch, coordinador de la Comissió del Centenari. Víctor Saez

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’any 1917 s’estrenava l’obra que el mateix Santiago Rusiñol havia adaptat de la seva pròpia novel·la, l’Auca del Senyor Esteve, de 1907. Per commemorar el centenari, des del Departament de llengua de l’Institut Joan Ramon Benaprès de Sitges, junt amb les Regidories de Cultura i Ensenyament de l’Ajuntament i el Consorci del Patrimoni de Sitges, s’ha creat una Comissió del Centenari que durà a terme diferents activitats, pedagògiques i culturals, per celebrar cent anys de l’estrena d’una obra “universal i plenament vigent”, tal i com comenta Andreu Bosch, coordinador de la Comissió.

Ahir dimarts, 21 de març, es va celebrar el banquet del Centenari, una activitat commemorativa, amb un especial menú, creat per a l’ocasió per l’Escola d’hostaleria del mateix Benaprès. Un menú amb tres ingredients fonamentals: Per començar uns entrants evocant la relació entre el Sitges dels Americanos i Rusiñol, a través d’ un còctel impregnat d’aromes de Cuba i un Xató de Sitges, que recordaven a través de l’episodi, durant un dinar a La Suburense el 1892, en que es comenta que Santiago Rusiñol i Ramon Canudas (gravador, amic de Rusiñol, i representant de la bohèmia negra), entre d’altres comensals, en veure el plat van exclamar: ”això sembla un château” (un castell, en francès); evidentment el segon ingredient és la pròpia referència a l’Auca del Senyor Esteve, concretament respecte del banquet del casament, recreant els plats principals del menú, Arròs de la Senyora Pepa, Congre al Pebre Verd i Conill Royal; i finalment, per les postres, unes Escumes de Sitges i Gominoles de Malvasia, com a representació de la gastronomia sitgetana.

En l’acte, el director del centre, Samuel Valls, va donar la benvinguda als assistents i va agrair les col·laboracions. Tot seguit es va poder gaudir del menú, amb una explicació culinària dels propis estudiants d’hostaleria, i en acabar, va ser David Reig, professor de cuina, qui va explicar les raons més històriques per a la selecció, tant dels ingredients com dels plats del menú. Finalment, han intervingut també les autoritats presents, i el coordinador del centenari, senyalant les virtuts del treball en equip i les col·laboracions.

Per la seva banda, Vinyet Panyella, directora dels Museus de Sitges, va anunciar que està prevista una lectura pública de L’Auca del Senyor Esteve per la diada de Sant Jordi. Un anunci rebut amb entusiasme per totes les persones assistents, que d’una manera o altre són també participants actius en la commemoració.

Un èxit, doncs, el banquet, que a més a partir de la setmana vinent, estarà com a menú especial, a disposició de tot el públic i durant al menys una setmana, “al menjador pedagògic de l’institut”, comenta un Andreu Bosc, molt satisfet per les sinèrgies creades a partir del centenari entre diferents entitats, organismes, departaments pedagògics, altres instituts locals i els propis estudiants.

Una commemoració multidisciplinar

Un altre dels actes previstos, és l’exposició d’una auca, en 28 peces, com l’original. Els rodolins seran obra d’Andreu Bosch i els dibuixos dels professors Andreu Ferrer i Maria Palaín, amb la col·laboració d’alguns alumnes, per tal de recrear conjuntament la vida del propi Santiago Rusiñol i la del protagonista de l’Auca del Senyor Esteve. Una exposició que la Comissió té prevista inaugurar a finals de novembre a l’Escorxador.

Per un altre costat, actualment estan obertes les inscripcions per a estudiants de tots els centres de secundària locals, per a participar en la representació de l’obra original, sota la direcció del director Xavier Canals, present també en el banquet. Una obra que s’estrenarà a finals d’octubre, en el marc del Dia de l’artista.

D’aquesta manera, literatura, teatre, il·lustració i gastronomia, però també noves propostes de l’àmbit artístic i científic, acabaran de dotar de més actes la commemoració del centenari de l’obra de Rusiñol més popular.

L’auca del senyor Esteve, un text viu i universal

No és casual que siguin els alumnes de quart de l’ESO els escollits per treballar i gaudir del centenari text. “El missatge, el dret dels joves a escollir el seu destí, és precisament la situació en la que es troben els alumnes de quart, davant de la decisió d’haver d’escollir els seus itineraris d’estudi”, comenta Andreu Bosch, convençut que a banda de la defensa del dret dels joves per a escollir la seva vocació, l’obra recull les virtuts del diàleg i la conseqüent  reconciliació entre pare i fill. De fet l’obra, a banda del retrat de la burgesia de l’època, recull les discrepàncies entre un botiguer i el seu fill que vol ser artista.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local