David Moncasi. Eix
Bàrbara Scuderi |
Sitges
23-03-2017 16:06
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
‘Un millón de hostias” és el darrer documental de David Moncasi. Tretze monges de clausura, des d’un convent de l’Havana, produeixen el milió d’hòsties que es distribueix per tota l’illa de Cuba.
Aquest vespre, el mateix Moncasi presenta el seu treball dins de la programació del Cine Club de Sitges. Un treball que va començar l’any 2010, durant una estada a Cuba del director català, i que no va començar a ser una realitat fins quatre anys després i va donar els primers fruits l’any 2015.
Es tracta d’un relat íntim i al mateix temps social, que ens apropa a una realitat poc explorada i al mateix temps tan universal, com és la dedicació de les persones per les persones, en un context social i cultural on les contradiccions, la solidaritat però també la màgia, són les protagonistes.
Són històries personals, com la d’Ana Maria, monja de clausura des de 1945. “Entré catorce años antes de la Revolución, imagine usted si hace tiempo ya que estoy casada con Dios”. Ella és un dels principals testimonis al costat d’altres homes i dones que des del barris més humils de l’Havana, alimenten esperit i posen un plat a taula.
La Cuba revolucionària i la Cuba devota, la Cuba en trànsit i la Cuba transeünt, es conjuguen en aquest documental que arrenca històries personals i les col·lectivitza. El convent esdevé una “illa dins d’una illa”, on transcorre la vida de les tretze monges que hi habiten, mediten, resen i treballen amb devoció, des de que fa 37 anys van signar un conveni amb el govern de Fidel Castro que els va atorgar la concessió per la fabricació de les hòsties.
“Vaig pensar en la metàfora”, confessa Moncasi, en l’entrevista per EIX DIARI que es pot veure i escoltar sota d’aquest article, però el cert, és que potser és més aviat un mirall, en el que es pot observar una societat des d’uns altres ulls. Una particular mirada a la quotidianitat que no deixa ningú indiferent.
Un dels aprenentatges és redescobrir la Cuba devota, on el cristianisme i el sincretisme conviuen amb una població no practicant i un Estat aconfessional.
Moncasi, que és periodista i productor, ha treballat en els darrers anys també en televisió. Des dels seus primers reportatges al programa Línia 900 de Televisió Espanyola a Catalunya, fins els darrers èxits amb ‘Desafio Everest’ al costat de Jesús Calleja i l’actual Maraton Man amb Raul Gómez, el seu treball ha estat en constant evolució.
Avui, després de la seva première al Festival de Cinema de Màlaga de 2016, es podrà gaudir del darrer documental de David Moncasi, a través d’un viatge audiovisual i sonor, per un relat ple d’emocions, capaç de transportar-nos en el temps i en l’espai.
Un documental auto-produït, dirigit per David Moncasi; amb guió de Moncasi i Ana Barcos, fotografia de Josué Andavert; edició de Gonzalo Ermocida i música d’Ulises Hernandez y Laro Basterrechea.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!