Sant Vicenç de Morrocurt

La Diputació recuperarà la capella romànica del 1156 de Font-rubí

L’any 1992, després d’una forta tempesta, es va esfondrar la coberta de la nau central, els arcs torals i la major part dels murs

Sant Vicenç de Morrocurt, capella romànica del 1156, a Font-rubí. Diputació de Barcelona

Sant Vicenç de Morrocurt, capella romànica del 1156, a Font-rubí. Diputació de Barcelona

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Diputació de Barcelona ha realitzant un estudi previ de projecte del conjunt de l’església de Sant Vicenç de Morrocurt a Font-rubí. Aquest estudi, que té com a objectiu ampliar el coneixement del monument per a la recuperació de l’església, ha estat lliurat aquest divendres pel diputat d’Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, a l’alcalde, Xavier Lluch.

L’estudi previ de projecte, realitzat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) i que inclou un aixecament planimètric, estudi geotècnic del terreny amb control arqueològic i l’estabilitat estructural del conjunt, preveu la reconstrucció de l’església per fases. La primera fase aborda a l’aixecament de les parts de la nau caiguda amb recol·locació de les dovelles de la porta principal; una segona fase, de consolidació de la capella nord i construcció de la nova coberta del temple; una tercera fase, d’arqueologia i acabats interiors; una quarta fase, de restauració de la torre i urbanització de l’entorn; i per últim, la cinquena fase, inclou les instal·lacions i equipament interiors.

L’església de Sant Vicenç de Morrocurt és una capella romànica del 1156, inclosa a l’Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El temple és d'una sola nau coberta amb volta de canó, seguida sobre arcs torals lleugerament apuntats. Té un absis semicircular, decorat amb arquets cegues i bandes llombardes. A la zona nord, hi ha una capella afegida posteriorment. Destaca una torre de base quadrada amb merlets esglaonats de maó. La porta d'accés era adovellada.

L’any 1992, després d’una forta tempesta, es va esfondrar la coberta de la nau central, els arcs torals i la major part dels murs sud i oest. Posteriorment, l’ajuntament va comprar l’edifici i va dur a terme una primera fase d’intervenció, que va incloure l’apuntalament de les restes i la retirada de la runa.

El Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona, a l’estiu del 2016, va portar a terme unes obres de consolidació d’urgència de les restes, consistents principalment, en la reparació i reforç del contrafort de la façana sud, la reparació de l’absis i de la volta que queda de la nau principal, així com la construcció de la seva nova coberta i l’adequació del terreny per a la correcta conducció d’aigües lluny de l’edificació.

Prèviament, amb l’objectiu d’ampliar el coneixement del monument, l'SPAL ha portat a terme una sèrie d’estudis preliminars que han servit per establir les línies d’actuació per a la recuperació de l’església. Aquests estudis han estat l’aixecament planimètric, l’estudi geotècnic del terreny amb control arqueològic i l’estudi d’estabilitat estructural.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local