Primer 4 de 10 amb folre i manilles carregat pels Castellers de Vilafranca. Diada de Sant Fèlix del 30 d'agost de 2016 . ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Vilafranca del Penedès
04-04-2017
| Actualitzat 05-04-2017 08:53
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La diada castellera de Sant Fèlix del proper 30 d’agost reunirà el cartell clàssic que ha marcat històricament aquesta jornada, amb les actuacions dels Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls. Els administradors de la Festa Major de Vilafranca ho han anunciat aquest dimarts al vespre, després de descartar l’actuació de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona. L’organització ha assegurat que la tria de les quatre colles ha estat “molt complicada”, i que finalment la decisió ha estat presa “amb el cor, més que amb el seny”. Un dels motius que ha fet decantar la balança, segons els administradors, ha estat l’actuació “increïble” que Verds, Minyons, Vella i Joves van oferir a la plaça de la Vila vilafranquina durant el darrer Sant Fèlix.
Els administradors de la Festa Major de Vilafranca d’aquest 2017, responsables de la diada castellera de Sant Fèlix, han visitat les darreres setmanes les seus dels Verds, els Minyons de Terrassa, la Jove de Tarragona, la Vella i la Joves de Valls per tal d’avaluar quines havien de ser les quatre colles que conformarien el cartell del proper 30 d’agost. En un inici, també van valorar la possibilitat d’incloure els Xicots de Vilafranca, però ha estat la pròpia colla qui s’ha autodescartat, preferint consolidar els castells de 9 a l’actuació que el 29 d’agost també es celebra a Vilafranca.
“Hem anat a veure les cinc colles punteres que l’any passat van fer una temporada extraordinària”, ha explicat Andreu Retamal, com a portaveu dels cinc administradors, assegurant que la roda de reunions els va permetre constatar que “tot eren ‘pros’ i no hi havia cap ‘contra’” per seleccionar qualsevol de les cinc colles. En aquest sentit, Retamal ha explicat que el dilema a l’hora de triar de les quatre colles definitives ha estat entre fer prevaldre els castells aixecats en anteriors actuacions de Sant Fèlix o en valorar la trajectòria individual de la darrera temporada.
Finalment, ha guanyat la primera opció. “Són les quatre colles les que fan que Sant Fèlix sigui una diada gran”, ha explicat Andreu Retamal, destacant que “tant els Verds com les altres tres colles venen a totes”. Els administradors han declinat, però, demanar cap castell mínim a les entitats participants, ja que asseguren que Verds, Minyons, Vella i Joves ja s’han compromès novament a fer una diada “de màxims”. “Ha estat una decisió més de cor que de seny, perquè realment era molt complicat”, ha conclòs Retamal.
Consolidar els canvis per agilitzar la diada
D’altra banda, els administradors de la Festa Major d’aquest any mantindran Jordi Bertran com a Cap de Plaça durant la diada de Sant Fèlix, revalidant un càrrec instaurat l’any passat. Lla previsió és “seguir una línia continuista” amb tots els canvis introduïts a la diada del 2016, com ha senyalat el mateix Bertran aquest dimarts. Així, les rondes d’actuacions es tornaran a regir per una distribució a la plaça que garantirà que mai actuïn dues colles contigües. Aquest sistema permet que la colla que ha de preparar el castell compti amb més espai físic del que tindria si actués immediatament després de la colla del seu costat. La distribució es coneixerà el 21 d’agost, coincidint amb el sorteig de l’ordre d’actuacions.
Jordi Bertran ha destacat que aquest sistema de distribució de les colles va permetre agilitzar el ritme de la diada del 2016, fent que la jornada castellera acabés 25 minuts abans que la del 2015. A aquesta reducció també hi va contribuir una millora del ritme en les actuacions dels balls i entremesos de les colles locals davant l’ajuntament, abans de l’inici de la diada castellera. Bertran confia en consolidar aquestes dinàmiques, si bé ha assegurat que es reunirà de nou amb les quatre colles participants a Sant Fèlix per rebre noves aportacions “i aconseguir que la diada es construeixi entre tots”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!