Fotografia

‘Els nostres fotògrafs’, una història gràfica de la ciutat

Francesc de Sales Ferrer i Ferret, Alfonso Foradada Coll i Jordi Ferret Isern. Eix

Francesc de Sales Ferrer i Ferret, Alfonso Foradada Coll i Jordi Ferret Isern. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dimarts, a l’antic Castell de la Geltrú, seu de l’Arxiu Comarcal del Garraf, es presentava el nou llibre de la col·lecció ‘Els nostres fotògrafs’. Una col·lecció que ha permès recuperar imatges de reconeguts fotògrafs vilanovins, i que ara, aplega un recull de tres fotògrafs amateurs, que amb les seves imatges ens traslladen a diferents èpoques del segle XX.

El director de l’Arxiu Comarcal, Rafael Mestres, i Silvia Manuel, tècnica d’arxius, han presentat el llibre, acompanyats de les autoritats i familiars dels protagonistes de la publicació. Francesc de Sales Ferrer i Ferret, que ens trasllada amb les seves imatges als primers anys del segle XX, fins a la dècada de 1910. Alfonso Foradada Coll, treballador de la Pirelli, que ens acosta la seva mirada al paisatge marítim i festiu de la postguerra, entre les dècades de 1940 a 1960; i finalment, les fotografies de Jordi Ferret Isern, que ja inclouen alguna imatge en color, i que ens acosten a les dècades dels anys 60 i 70.

L’obra, gràcies a la cessió dels fons particulars que les famílies han fet, ha estat possible després d’un acurat treball de conservació, digitalització, ordenació i selecció de les imatges, entre més d’onze mil fotografies. Una tasca que des de l’Arxiu es realitza en mig de la resta de feines més quotidianes, relacionades amb la resta del fons, tant administratius com judicials, entre els més destacats.

L’agraïment a les famílies dipositàries dels fons particulars, “és, sense cap dubte, el més important”, senyala Mestres, satisfet amb el treball realitzat, ja que “permet difondre no només una obra sinó senyalar una època”.

El llibre és un mirall on hi apareixen escenes quotidianes de baix a mar, al costat de festivitats com el Carnaval; un passeig des de les platges fins al creixement de la ciutat. Un llegat que enriqueix el patrimoni cultural i que permet copsar una evolució i uns canvis que quedaran, per sempre més, ja no tan sols en un record, sinó en una publicació a l’abast de tothom.

En l’entrevista per EIX DIARI, Rafael Mestres i Sílvia Manuel, ens detallen com ha estat el procés de producció del treball, així com destaquen la importància i la singularitat de poder disposar de fons, com els que ara es publiquen, i dels que l’Arxiu n’és dipositari, conservador i divulgador.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local