El director del curtmetratge 'Cunetas', Pau Teixidor, al Festival de cinema de Sitges, el 9 d'octubre del 2017. ACN
ACN/ Pere Francesch |
Sitges
10-10-2017 10:41
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El director cinematogràfic Pau Teixidor ha dedicat el curtmetratge 'Cunetas' als desapareguts del franquisme, en el què per a ell és una contribució a la recuperació de la memòria històrica, tal com ha explicat en una entrevista a l'ACN. Durant la Guerra Civil espanyola, una família de pagesos ha de fer front a l'amenaça feixista i està cansada de com s'assassina "indiscriminadament als republicans", i decideixen prendre una decisió inesperada per evitar-ho. La reclamació que hi ha darrera del curtmetratge és "la recuperació de la memòria històrica i que es puguin obrin les fosses que hi ha a l'estat espanyol". Teixidor, director de la pel·lícula 'Purgatorio', va estrenar el seu curtmetratge al Festival de cinema de Sitges. Aquesta és una producció de la catalana Coming Soon i mescla el drama bèl·lic amb l'acció i el terror.
El que han volgut fer amb 'Cunetas', com ha indicat el seu director, és posar el seu granet de sorra amb un film que també pretén ser entretingut amb escenes d'acció i de terror. Tot i això, la història "vol ajudar a contribuir al moviment que hi ha de recuperació de la memòria històrica a Catalunya i a Espanya en tots els àmbits". De fet, creu que faltava un curtmetratges que tractés aquesta temàtica.
La seva idea era realitzar un curt de la Guerra Civil que "fugís d'un tipus de cinema que s'ha fet tradicionalment a l'Estat i que ha tingut una visió més dramàtica i afectada sobre el conflicte". Teixidor creu que les noves generacions han de poder parlar de la Guerra Civil "des d'un punt de vista on es pugui fer una pel·lícula on no sigui tan prioritari el drama ni hi estigui tant present el dolor d'una forma tan intensa". Per això, aquí s'hi ha introduït el joc de gèneres que van des d'un drama bèl·lic a l'acció i el terror.
La reclamació del curtmetratge és "la recuperació de la memòria històrica i que s'obrin els milers de fosses que hi ha a Espanya. Hi ha gent que ens diu que volem obrir ferides, però jo els dic que no volem tornar a que hi hagi trets ni a reobrir ferides, sinó que s'obrin les fosses on hi ha desaparegudes moltes persones, s'identifiquin els ossos i que els seus familiars els puguin tornar a enterrar i hi posen una creu i una làpida i hi posi el nom de la persona".
Actors
Al film hi actuen Manuel Morón, Ana Fernández, Fina Rius, Igor Szpakowski, Roser Vilajosana, Gala Marques, Mar del Hoyo, Zoe Stein i Òscar Rabadán. El director ha explicat que hi ha actors espanyols perquè la família de la història no només és catalana. "Ens interessava fer una barreja de diferents orígens dins de la mateixa història. No volíem només que fos una cosa d'aquí", ha afegit. De fet, es mescla català i castellà al llarg dels menys de 20 minuts que dura.
Situació política actual
Pau Teixidor i el seu equip mai van pensar quan escrivien el projecte de 'Cunetas' que estrenarien en un moment com l'actual. "Del que parlem nosaltres és de la recuperació de la memòria històrica, que forma part de les reivindicacions que té el poble català des de fa molt temps en contra d'un règim establert per diferents governs a l'estat espanyol". Ha admès que la coincidència els ha agafat a tots desprevinguts: "Ni ens ho esperàvem ni creiem que el curt ha de tenir una relació directe amb el que passa". Teixidor ha recalcat que és una casualitat que l'estrena sigui en aquest moment polític que viu Catalunya i que "vol dir que hi ha ferides obertes i reivindicacions que la gent vol reclamar des de fa molt temps".
El que es va veure l'1 d'octubre, ha reconegut, ho viu amb decepció a nivell personal. "No t'agrada, et dol i et sap greu i és una situació que no vols que es torni a repetir perquè pateix molta gent".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!