Ciència-ficció i fantasia

Vilanova serà seu de la CATCON 2017, la primera convenció que vol normaltizar la ciència-ficció en català

L’escriptor nord-americà Mike Resnick, el castellonenc Emilio Bueso i el català Marc Pastor són els convidats d’un certamen on participaran els escriptors, traductors i editors més representatius del gènere

Vilanova serà seu de la CATCON 2017, la primera convenció que vol normaltizar la ciència-ficció en català. Ajuntament de Vilanova

Vilanova serà seu de la CATCON 2017, la primera convenció que vol normaltizar la ciència-ficció en català. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF) organitza el 25 i 26 de novembre de 2017 a Neàpolis la CATCON 2017, la I Convenció Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia. Aquesta és la primera convenció centrada en la ciència-ficció i la fantasia en català que se celebra als territoris de parla catalana. L'activitat té el suport de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i del Departament de Cultura, mitjançant la Institució de les Lletres Catalanes, i la col·laboració de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i la llibreria Gigamesh.

La CATCON té per objectiu esdevenir un punt de trobada entres els autors i traductors que conreen aquest gènere, els bloguers, els afeccionats i les editorials. Els convidats d'honor seran l'escriptor nord-americà Mike Resnick, el castellonenc Emilio Bueso i el barceloní Marc Pastor. També participaran altres escriptors, traductors i representants del món editorial i és una bona oportunitat per a promoure la literatura catalana de ciència-ficció i fantasia.

Des de l'organització, Eloi Puig, president de la SCCFF, explica que en el marc de la convenció, oberta a tothom, es lliuraran els premis Ictineu que des de fa 9 anys guardonen la millor literatura de ciència-ficció i fantasia publicada l'any anterior.

Per la seva banda l'escriptor vilanoví Antoni Munné-Jordà, membre del comitè organitzador, explica que la CATCON forma part de la celebració del 20è aniversari de la creació de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia. Justament, l'any 1997, Vilanova i la Geltrú va acollir el "I Encontre de ciència-ficció en llengua catalana", organitzat per la Secció de Ciència-Ficció de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). I un dels fruits d'aquell encontre va ser el naixement de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia, amb l'objectiu de "Normalitzar la ciència-ficció en l'àmbit de la llengua catalana i normalitzar la llengua catalana en l'àmbit de la ciència-ficció".

La regidora de Cultura, Teresa Llorens, recorda que falta una aposta clara per aquest tipus de literatura, i afirma que "és un plaer poder tornar a acollir un esdeveniment d'aquest tipus, en una aposta clara que fa l'Ajuntament, no només amb la cessió de l'espai, sinó també organitzant activitats en altres indrets de la ciutat, perquè la convenció tingui un ampli ressò, i aquest tipus de literatura ocupi el lloc que li pertoca".

Les diferents conferències i taules rodones es duran a terme a l'espai Neàpolis de Vilanova i la Geltrú. La inscripció es farà mitjançant el web www.catcon.cat, on hi haurà tota la informació detallada per a assistir a l'esdeveniment.

Activitats paral·leles

A Vilanova i la Geltrú es faran diverses activitats al llarg del novembre al voltant de la CATCON amb la voluntat d'apropar la ciència-ficció i la fantasia a tota la ciutadania.

Així, divendres 10 de novembre a les 20 h a la biblioteca Joan Oliva i Milà es farà la xerrada "Star Wars: naus espacials, espases-làser i imperis galàctics de nyigui-nyogui", a càrrec de Manuel Moreno Lupiáñez, professor de l'UPC de Vilanova i la Geltrú.

Dilluns 13 de novembre a les 19 h a la biblioteca Armand Cardona Torrandell, trobada amb l'autor David Cirici per comentar el llibre "Zona prohibida", publicat l'any 2013 i que va rebre el Premi Ramon Muntaner 2013.

Diumenge 19 de novembre a les 12 h a l'Espai Far, activitat familiar "Jules Verne per un dia". Després de conèixer en família els secrets de les curiositats marineres del Museu Roig Toqués, es participarà en un joc literari.

Dimecres 22 de novembre a les 19 h a la biblioteca Armand Cardona es farà la xerrada "La ciència dels superherois". A càrrec de Jordi Ojeda, professor de la Universitat de Barcelona (UB).

A més, la Vitrina de novembre de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer es titularà, de l'1 de novembre al 3 de desembre, "Artcher, Kirk & Picard", una mostra de documents de ciència-ficció i fantasia dels fons de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

La Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú editarà una guia de lectura especialitzada en ciència-ficció, hi dedicarà els seus aparadors culturals i el nou club de lectura de ciència-ficció de la biblioteca Armand Cardona, a càrrec de Victòria Ortiz, funcionarà d'octubre a juny amb trobades mensuals.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local