Pla general de dues persones visitant l'exposició 'LAuca de Rusiñol' de l'IEs Joan Ramon Benaprès de Sitges. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sitges
26-11-2017 18:41
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Diversos alumnes d'entre 16 i 18 anys de l'Institut Joan Ramon Benaprès de Sitges han versionat en forma d'exposició 'L'auca del Senyor Esteve' de Santiago Rusiñol amb motiu del centenari de l'estrena de l'obra teatral. La nova versió, però, porta per títol 'L'auca de Rusiñol', ja que alumnes i professors han volgut adaptar l'essència de l'obra a la història real del seu autor, explicant com va triar dedicar-se a l'art i quina va ser la seva vinculació amb Sitges. Per fer-ho, han reeditat 28 il•lustracions modernistes que es poden veure fins el 17 de desembre a la sala L'Escorxador. Andreu Bosch, professor coordinador del projecte, assegura a l'ACN que l'experiència ha servit als estudiants per "interioritzar" la història de Rusiñol "però també per veure quin aprenentatge poden treure de la seva vida i obra per al present".
Bosch reconeix, bromejant, que la història de Santiago Rusiñol "surt per les orelles" a tots els sitgetans, però destaca que la preparació de l'exposició ha servit als alumnes per poder "arribar a un grau de comprensió més elevat". De fet, abans d'endinsar-se a elaborar les il•lustracions, els estudiants han hagut de llegir la novel•la original i debatre a l'aula sobre el missatge de fons de 'L'Auca del Senyor Esteve': el dilema a l'hora de triar una professió, entre una feina que garanteix estabilitat o una que es basa en el plaer sense tenir assegurat un salari.
Andreu Bosch remarca que els alumnes d'entre 16 i 18 anys es troben en una etapa de la vida que els planteja una elecció similar, ja que han d'escollir si volen seguir estudiant, de manera que la preparació de l'exposició els ha servit per analitzar aquesta qüestió. "Han de ser conscients de quins són els seus interessos, i de que hi ha decisions que són molt importants a la seva vida, ja que durant molts anys els portaran conseqüències", afegeix el professor coordinador de l'exposició.
Més enllà dels valors i les reflexions, els professors de dibuix que han treballat aquest projecte amb els alumnes també ressalten que l'exposició els ha estat útil per avançar en procediments i tècniques artístiques. Andreu Ferrer, professor d'aquesta àrea, lamenta que l'alumnat ràpidament pensava en inspirar-se a base de "tutorials d'internet", mentre que finalment han adoptat una metodologia minuciosa i raonada que els ha permès, fins i tot, arribar a "especialitzar-se".
Així, els estudiants han creat 28 il•lustracions inspirades en obres i personatges modernistes, amb les quals repassen la vida de Santiago Rusiñol des que era un nen. A base de dibuixos digitalitzats, la mostra explica com l'artista coneix Ramon Casas i s'estableix a París, per més tard arribar a Sitges i obrir el seu estudi, Cau Ferrat, sense passar per alt les festes modernistes. Finalment, el recorregut recorda la relació amb Ramon Canudas, la publicació de 'L'Auca del Senyor Esteve' i la recta final de la seva vida.
Els alumnes que han il•lustrat la nova auca són Carla Abellán, Lys Cabral, Claudia Pérez, Carlota Martínez, Albert Navarro, Marc Ordaya, Víctor Sáez i Àlex Virigili, sota la supervisió dels professors Andreu Ferrer i Maria Palaín. Pel que fa als rodolins i les explicacions autobiogràfiques, aquestes són d'Andreu Bosch, mentre que els comentaris artístics són del professor de religió Javier Clemente.
L'exposició forma part de les activitats programades aquest 2017 per commemorar el centenari de l'estrena teatral de l'obra de Santiago Rusiñol. Al llarg de tot l'any, per exemple, s'ha creat un menú centenari, una nova ruta modernista i s'ha impulsat una visita als museus per als alumnes dels centres educatius de Sitges.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!