'Herois anònims', de Juan Luna. EIX
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
28-11-2017 09:25
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La National Gallery de Singapur ha inaugurat “Century of Light”, una exposició temporal que inclou dues mostres: “Colours of impressionism: masterpieces from the Musée d'Orsay”, sobre la importància i significats dels colors en l'impressionisme, amb obra de Monet, Renoir o Pissaro, entre d'altres; i “Between Worlds: Raden Saleh and Juan Luna”, que ofereix un recorregut per l'obra de l'indonesi Saleh i el filipí Luna, i en la que s'exposen 5 obres que ha cedit en préstec el Museu Víctor Balaguer.
“Between worlds: Raden Saleh and Juan Luna” es podrà veure entre el 16 de novembre i l'11 de març de 2018 al museu singapurès. La mostra explora la vida i trajectòria dels dos artistes - Raden Saleh (c.1811-1880), d'origen indonesi, i Juan Luna (1857-1899), nascut a les Filipines- considerats herois nacionals als seus països d'origen i que desenvoluparen la seva carrera a mig camí entre Europa i Àsia.
A partir d'importants col·leccions d'arreu del món, aquesta exposició emblemàtica reuneix per primera vegada més de 80 obres dels esmentats autors, aportant capítols significatius del viatge de cada artista, descobrint paral·lelismes i diferències en les seves experiències, des de la seva aparició com a artistes a Java i Filipines, a la seva posterior formació i participació en cercles artístics i socials a Europa; i el seu posterior retorn al sud-est asiàtic.
Juan Luna Novicio va néixer a Badoc (Filipines) i va morir a Hong Kong. D'ell són quatre de les obres que el Museu Balaguer ha portat fins a Singapur, totes de gran valor i que formen part del llegat fundacional de la institució. Una d'aquestes peces cedides en préstec és “Lés ignorés”, també coneguda com “Herois anònims” (1890-1891) i una de les peces de majors dimensions de la col·lecció balagueriana. La pintura, que representa un enterrament d'obrers amb diferents persones acompanyant el fèretre, és especialment important per ser la principal pintura realista supervivent de Luna, que fins a aquell moment havia treballat sobretot escenes històriques. La resta de peces de Juan Luna que es poden veure en aquesta mostra a Singapur són “L'avantguarda” (1892), “Nu” (1885), i “La mestissa” (1887). Totes les obres foren donades pel propi pintor a Víctor Balaguer, a qui unia una gran amistat.
La cinquena obra cedida és “Esboç sobre la inauguració de l'exposició Illes Filipines 1887”, de Francesc Xavier Amérigo i Aparici (1842-1912), que representa el moment en que un grup d'indígenes filipins són portats davant de la reina Maria Cristina, per fer-li una visita d'homenatge, el dia de la inauguració de l'Exposició de les Illes Filipines del 1887 al Parc del Retiro de Madrid.
Un altre element singular de la mostra per al Museu Balaguer és el fet que en les mateixes sales on s'exposen les obres citades es troba també exposada la pintura “Espanya mirant cap a les colònies” de Juan Luna. Aquesta peça va ser donada per Luna a Víctor Balaguer, i formà part del fons del museu fins mitjans del segle XX, quan el museu realitzà un intercanvi per obres d'art modern. Aleshores, “Espanya mirant cap a les colònies” passà a mans privades, que després d'una subhasta acabà al Lopez Museum & Library de Manila.
Juan Luna i Raden Saleh
Durant l'època del domini colonial del sud-est asiàtic al segle XIX, dos joves d'Indonèsia i Filipines van navegar fins a Europa per formar-se amb grans pintors del seu temps. Allà es van guanyar un bon lloc dins el món de l'art, convertint-se en herois nacionals als seus respectius països. Aquests dos mestres del sud-est asiàtic van compartir un viatge similar, perfeccionant el seu art a Europa.
L'exposició, que té l'objectiu de portar el món a la National Gallery de Singapur, és la culminació de quatre anys d'esforç dels comissaris de la galeria per reunir més de 100 pintures, dibuixos i materials d'arxiu dels museus i col·leccions privades del sud-est asiàtic, europeu i americà, per primera vegada.
Raden Saleh i Juan Luna tenen obres a les col·leccions d'alguns dels principals museus del món. Per reunir aquest extraordinari grup d'obres s'ha hagut de treballar estretament amb aquests museus, així com amb col·leccionistes privats, biblioteques i arxius. D'aquesta manera s'ha creat una exposició àmplia i rica que permet conèixer les vides i les trajectòries destacables de Raden Saleh i Juan Luna, i apreciar l'impacte que van tenir en el mon artístic tant a Europa com també al sud-est asiàtic.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!