Escepticisme

Arriba VilaPensa, el primer Festival del Pensament al Penedès

Aquesta primera edició porta com a fil conductor l’Escepticisme en tots els seus actes. Amb l’eslògan “Res no és veritat”, VilaPensa vol analitzar la situació actual d’apatia

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Del proper dia 18 al 22 d’abril Vilafranca del Penedès acollirà el Festival VilaPensa, el primer festival del pensament que se celebra a la comarca i organitzat pel Vinseum, Museu de les Cultures del Vi, conjuntament amb la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès. Com els mateixos organitzadors el defineixen, es tracta d’un projecte obert al coneixement, a la cultura i a les ciències, a l’humanisme en general, divulgatiu, transversal, amb vocació d’arribar i de mobilitzar a tothom, qualsevol que sigui la seva procedència, educació o manera de viure.

El coordinador del festival, Jordi Sàbat, explica que la idea de fer un esdeveniment com aquest al territori va sorgir tot seguint la iniciativa del Barcelona Pensa que ja va per la seva quarta edició. Però, tal i com aprofundeix Sàbat, no es tracta ben bé del mateix. Mentre que el Barcelona Pensa, a l’igual que en altres ciutats europees, té com a eix vertebrador la filosofía, el VilaPensa vol anar una mica més enllà i obrir-se a d’altres disciplines. No es pretén parlar de filosofia sinó de pensament. Ja que parlar de filosofia únicament tancaria molt el cercle de persones interessades. Per contra, aquest festival tractarà temes com són el canvi climàtic, els mitjans de comunicació, la mort, l’espiritualitat o l’oncologia, entre d’altres. Els organitzadors creuen que Vilafranca és un bon escenari per a celebrar aquest esdeveniment ja que disposa d’una vida cultural molt intensa però a la vegada té un forat cultural a omplir. Al seu parer, a la vila li falta dedicar-se una mica al pensament, no només a la literatura, la música i el teatre. I és així com va sorgir la idea d’ubicar el festival a la capital de l’Alt Penedès.

Aquesta primera edició porta com a fil conductor l’Escepticisme en tots els seus actes. Amb l’eslògan “Res no és veritat”, VilaPensa vol analitzar la situació actual d’apatia que viu la nostra societat i proposar solucions amb la programació d’actes de diferents temàtiques i a càrrec de reconeguts experts. Segons els organitzadors, l’escepticisme dóna senyals d’expandir-se pels països occidentals, des de finals del segle passat amb la fallida de l’estat del benestar. Es podria dir que una mirada escèptica s’imposa cada cop més en l’espai públic, que deriva en un desassossec i una apatia de l’individu i de la societat. Només certs missatges del tercer sector, corrents religiosos i espirituals i moviments associatius, intenten compensar aquest estat general de desànim.

Des del VilaPensa s’han programat 22 actes entre conferències, exposicions, cinefòrums, obres teatrals i concerts, amb la participació de professionals en canvi climàtic, comunicació, tecnologia i medicina. Tots ells oferiran sessions per fer reflexionar el públic d’una forma desenfadada. Hi participarà l’escriptor Antoni Puigverd per explicar què podem aspirar a saber dels mitjans de comunicació; el filòsof de Mediona Josep Maria Esquirol que tractarà la filosofia de la generositat; l’expert en intel·ligència artificial Albert Cortina; la investigadora de l’IRB Elena Sancho, especialista en oncologia i que tractarà el tema de l’evolució del cáncer en els últims anys o, entre d’altres, el viticultor Jaume Gramona que parlarà en l’acte inaugural sobre el Canvi Climàtic i com ens afecta a les persones. També es faran tres actes previs: el dia 6 i 15 d’abril tindran lloc dos activitats relatives a la figura de Josep Palau i Fabre; mentre que el dia 17 se celebrarà el sopar filosòfic amb Jordi Sales.

Tots els actes seran gratuïts excepte l’obra de teatre a Cal Bolet Lifespoiler de Flyhard Produccions i el concert de l’Orquestra de Cambra del Penedès de Beethoven i les sonates per a violoncel que es farà a l’Auditori de Vinseum.
Molts dels actes maridaran coneixement, reflexió i cultura amb una copa de vi. Aquest serà el segell identificatiu de Vinseum com a organitzador, un Vinseum que no celebrarà tots els actes al seu auditori sinó que s’obrirà a la Vila i d’aquesta manera la gent podrà gaudir de diverses experiències en diferents llocs emblemàtics de la ciutat com són la Capella de Sant Joan, l’Agrícol o el Fòrum Berger Balaguer.

Els espais seran tan variats com el conjunt d’activitats. Fins i tot es podrà trobar un espectacle de Flamenc dins de la capella de Sant Joan, un tipus de música poc habitual a les nostres contrades però que, segons creuen des de l’organització, permet expressar les emocions de manera única. Abans d’aquesta activitat musical el dissabte 21 a la nit, la capella de Sant Joan acollirà una xerrada anomenada Filosofia per a Pingüins a càrrec del professor Joan González-Guardiola. L’objectiu d’aquesta divertida conferència és el d’explicar el concepte de filosofia de forma molt senzilla. De la mateixa manera, apuntava Jordi Sàbat, que el festival pretén fer divulgació del pensament animant a tothom, tingui l’edat que tingui i independentment dels seus gustos i estudis, a que participi de les activitats del VilaPensa.

Per a resumir, en poques paraules, l’essència del VilaPensa, el seu coordinador parla d’un article que va llegir sobre una senyora anomenada Lupita que als seus 96 anys havia aprés a llegir i a escriure i quan li preguntaven perquè a la seva edat, ella responia que “Vol entendre la vida”. I, així com la Lupita, aquest és l’objectiu del VilaPensa: ajudar, a tot aquell que vulgui, a entendre la vida.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local