Neix VilaPensa, el primer festival de pensament del Penedès. EIX
Redacció |
Vilafranca del Penedès
19-03-2018 16:13
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Coneixement, reflexió i cultura, amb una copa de vi i amb l’acompanyament dels millors especialistes. Aquesta és la proposta de VilaPensa, el primer festival de pensament del Penedès, que arribarà a Vilafranca del 18 al 22 d’abril, amb dos actes previs el 6 i el 15 d’abril. VilaPensa ha programat 23 actes, entre conferències, exposicions, cinefòrums, obres teatrals i concerts, amb la participació d’experts en canvi climàtic, comunicació, tecnologia i medicina. Tots ells oferiran sessions per fer reflexionar el públic d’una forma desenfadada. Hi participarà l’escriptor Antoni Puigverd, el filòsof de Mediona Josep Maria Esquirol, l’expert en intel·ligència artificial Albert Cortina, la investigadora de l’IRB Elena Sancho, especialista en oncologia, o l’escriptor Jordi Llavina, entre d’altres. L’escepticisme serà l’eix central de la primera edició de VilaPensa.
Al llarg de cinc dies, el festival programarà actes en diversos espais emblemàtics de Vilafranca, com el Fòrum Berger - Balaguer, la Taverna del Vinseum, la capella de Sant Joan o l’Agrícol, Centre Artístic del Penedès, i la majoria es maridaran amb tastos de vi. El VilaPensa és una iniciativa de Vinseum, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca i el suport de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona. Durant la presentació, que s’ha fet aquest dilluns a l’auditori del Vinseum, el coordinador del festival, Jordi Sàbat, ha explicat que VilaPensa vol arribar a tothom i ha destacat que “mentre els espais públics no conviden a reflexionar, al contrari, VilaPensa ofereix actes molt variats perquè tothom se senti cridat pel coneixement”. El degà de la Facultat de Filosofia de la UB, Josep Monserrat, ha reivindicat la filosofia com a salvaguarda de la llibertat de pensament i de creació, i ha expressat que amb el VilaPensa, el públic tindrà un rol especialment actiu, per això Monserrat ha reconegut que “amb el festival volem sobretot aprendre, tal com ens ha passat amb el Barcelona Pensa”, que ja porta quatre edicions.
D’altra banda, el president de Vinseum, Joan Tarrada, ha explicat que la vocació de Vinseum “va molt més enllà del vi, i per això el museu obre les portes sempre que pot per abraçar la cultura, vagi amb el vehicle que vagi”. Finalment, el regidor de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi, ha destacat els pensadors penedesencs que intervindran al VilaPensa, Jordi Llavina, Josep M. Esquirol, Joan Cuscó i Jaume Gramona “ponents del nostre entorn que són escoltats arreu del país”.
Acte inaugural: El canvi climàtic canvia el territori i les persones
L’acte inaugural del festival VilaPensa explicarà com el canvi climàtic no només afectarà la vinya i altres conreus, sinó també el territori i les persones que hi viuen. Anirà a càrrec de Jaume Gramona, president de l’Institut del Cava i de Caves Gramona, i de Fina Birulés, que imparteix filosofia contemporània i filosofia de la història a la Universitat de Barcelona. La inauguració es farà a les 20 h del dijous, 19 d’abril, a l’Auditori del Vinseum. Dues hores abans, a les 18 h i des del Fòrum Berger – Balaguer, l’escriptor i poeta Antoni Puigverd, col·laborador de nombrosos mitjans com La Vanguardia, TV3 o El País, donarà respostes a la pregunta: “Ens arriba la realitat a través dels mitjans de comunicació?". Una sessió sobre els efectes de la manipulació i els centres de poder en les nostres opinions.
Reflexió per als joves: filosofia nocturna i concurs a instagram
El festival VilaPensa oferirà espais de pensament adaptats a totes les edats, amb ponents didàctics i entorns desenfadats. Així per exemple, “Filosofia per a pingüins” proposa una divertida sessió de filosofia dissabte a la nit, en un entorn amb food trucks i un concert del guitarrista Toni Porcar a la plaça de Sant Joan. El filòsof Joan Gonzàlez-Guardiola, professor de la Universitat de Barcelona, hi farà una lliçó filosòfica alternativa. També amb l’objectiu d’estendre el pensament a totes les franges d’edat, la primera proposta del VilaPensa és una exposició feta a partir de les imatges compartides a instagram. Fotografies que hauran de representar algun concepte filosòfic com la llibertat, la por, la persecució... I que es puguin entendre sense fer servir cap paraula. Totes les imatges que participin al concurs hauran de portar l’etiqueta #PhotoPensa18 i així entraran al sorteig de diversos productes fotogràfics. Les bases es poden consultar a la web de Vinseum.
La filosofia de la generositat d’Esquirol, la mort i el pensament de Fuster i de Xirinacs
El VilaPensa comptarà amb alguns dels pensadors més importants del país i especialistes en múltiples disciplines. El doctor Josep M. Esquirol, que va rebre el Premi Nacional d’assaig del Ministeri de Cultura el 2016 amb “La resistència íntima”, proposarà una reflexió sobre la generositat , en una conferència a l’auditori de Vinseum el divendres, 20 d’abril, a les 19.45 h. I un dels punts culminants del VilaPensa arribarà el diumenge a les 12 h del migdia, amb el taller “Pensar la mort”, que donarà una resposta tant científica com espiritual sobre l’última fase de la vida. Anirà a càrrec del monjo del Monestir de Poblet Lluc Torcal i la professora emèrita de la UAB Nicole Martínez-Melis, que tractaran el sentit de la mort, la cura del moribund, la reivindicació dels seus drets en tractaments bioètics i les creences en el més enllà. Igualment, les figures de Joan Fuster i de Lluís M. Xirinacs també es faran un lloc al VilaPensa. Dues xerrades aproparan la influència filosòfica d’aquests dos pensadors i activistes antifranquistes. En total, 23 actes que es complementen amb sopars – tertúlia, cine fòrums i teatre per a la reflexió. Tot el programa del VilaPensa es pot consultar a la web de Vinseum i a les xarxes socials del festival (@vilapensa) a Facebook, Twitter i Instagram.
Més informació
- “La gent té ganes d'ampliar coneixements i al VilaPensa els donem l'oportunitat d'aconseguir-ho”
- El primer VilaPensa supera totes les previsions de participació amb més de 2.400 assistents
- Fina Birulés i Jaume Gramona inauguren la primera edició del festival VilaPensa
- Arriba VilaPensa, el primer Festival del Pensament al Penedès
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!