Fina Birulés i Jaume Gramona inauguren la primera edició del festival VilaPensa. VilaPensa
Redacció |
Vilafranca del Penedès
20-04-2018 10:18
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’auditori del Vinseum es va omplir a vessar, aquest dijous al vespre, per escoltar la conferència inaugural de la primera edició del festival de pensament VilaPensa, a Vilafranca del Penedès. Una sessió doble, a càrrec de la doctora Fina Birulés i del president de les Caves Gramona, Jaume Gramona, va fer honor al lema del festival, “res no és veritat”, per parlar de l’escepticisme. La doctora Fina Birulés, professora de Filosofia de la Universitat de Barcelona, ho va fer aprofundint en el pensament de Hannah Arendt, una de les seves especialitats, i parlant de la crisi en la identitat de les persones i el paper de l’espai public. D’altra banda, Jaume Gramona, president també de l’Institut del Cava, va parlar de com el canvi climàtic condiciona el món del vi, i va exposar la seva experiència amb la viticultura biodinàmica, sensible amb l’entorn i les arrels. Abans de la conferència inaugural, el coordinador del VilaPensa, Jordi Sàbat, va agrair en nom de Vinseum la vinculació de Vilafranca amb la primera edició d’aquest certamen, i va recordar que “el temps situarà el VilaPensa allà on ho vulguin els ciutadans, pel gaudi de la cultura”. A la presentació també va parlar el degà de la facultat de filosofia de la Universitat de Barcelona, Josep Monserrat, qui va reconèixer que amb interrogants com els que proposa VilaPensa, “és com es construeixen veritablement les idees”. Finalment, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, va recordar l’èxit de la celebració l’any 2015 del IV Congrés Català de Filosofia a la capital de l’Alt Penedès, i va reconèixer que “la filosofia es fa imprescindible en l’actualitat, quan la immediatesa ens impedeix pensar”.
Antoni Puigverd i la realitat dels mitjans
Dues hores abans de la inauguració del festival, l’escriptor Antoni Puigverd va intentar donar resposta a la pregunta “Ens arriba la realitat a través dels mitjans de comunicació?”. Una conferència en col·laboració amb l’Aula d’Extensió Universitària per la Gent Gran que van seguir més de 400 persones des del Teatre Casal. Puigverd va explicar que, davant la dificultat que té la veritat en aquests temps difícils, per la immediatesa, la postveritat, els populismes i la vida efímera, una bona recepta és la contenció, la mesura, “estar-se de les coses”, sobrietat, honestedat, prudència, esforç i rigor “les converses profundes ens aproparan més a la veritat, que l’actual periodisme d’emocions”, va concloure.
Tres dies intensos de festival
Amb la inauguració s’enceten tres dies intensos de reflexió per a tots els públics, i de temàtiques diverses. Aquest divendres els actes del VilaPensa comencen amb una jornada de bioètica a càrrec de la professor d’ètica de la Facultat de Filosofia de la UB, Begoña Román, l’acompanyarà la professora d’infermeria Montserrat Busquets i l’antropòleg Josep M. Fericgla. A les 19 h, l’escriptor Jordi Llavina oferirà una conferència a l’auditori del Vinseum per relacionar poesia i llenguatge, i mitja hora més tard, el doctor Josep M. Esquirol, professor de la Universitat de Barcelona, parlarà de la filosofia de la generositat. El dia acabarà amb la representació de “Lifespoiler”, una obra de teatre sobre el determinisme a Cal Bolet. Al llarg del dissabte, el protagonisme el tindrà el pensament de Lluís M. Xirinacs, en un acte organitzat pel Centre Agrícol, el Casal Popular de Vilafranca i la Fundació Randa; es faran conferències i debats al voltant de la vida de Xirinacs i es projectarà el documental “Xirinacs, a contra corrent”. Dissabte també es parlarà d’oncologia, ho farà a les 12 h a l’auditori del Vinseum la investigadora de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, Elena Sancho, i la professora del Centre d’Estudis de les Tradicions de la Saviesa, Teresa Guardans, oferirà una sessió per “explorar el silenci” des de l’emblemàtica Capella de Sant Joan, a les 19 h de la tarda. El pensament de Joan Fuster, dissabte a les 20.15 h, i l’acte per “repensar la mort”, diumenge a les 12 h del migida, amb qui va ser prior del monestir de Poblet, Lluc Torcal i la professora de la UAB, Nicole Martínez-Melis, arrodoneixen el programa.
Dissabte a la mitjanit, cita amb els pingüins
Dissabte, a partir de les 23. 30 h, els joves i totes aquelles persones que ho vulguin tenen una cita particular amb la filosofia, al suggeridor espai de la capella de Sant Joan. Joan González-Guardiola, professor de filosofia de la Universitat de les Illes Balears, impartirà “Inèrcia, abstenció i retenció: Sòcrates escèptic?”. La nit s’allargarà amb una sessió de “flamenc filosòfic” a càrrec d’Aina Núñez Trio. En aquest mateix espai es poden veure també les més de 30 fotografies finalistes del concurs fotogràfic #PhotoPensa que, a través d’instagram, ha recollit més de 200 imatges relacionades amb la filosofia.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!