Refugiats

Joves del Garraf creen l'acció teatral 'Casa' sobre les persones refugiades

S'estrena el divendres 6 d'abril al Teatre Principal, amb motiu del Dia Mundial del Teatre

Assaig de l'acció teatral

Assaig de l'acció teatral "Casa". Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

15 joves del Garraf han creat l'acció teatral "Casa", en el marc del curs de teatre social que impulsa el Consell Comarcal del Garraf amb el suport de la Diputació de Barcelona, i la coordinació de l'Aula d'Activitats Teatrals Tracart.

Des del Teatre Principal es vol posar de relleu la riquesa en creació teatral que viu la ciutat, més enllà de la programació estable professional, tant en l'àmbit pedagògic com l'associatiu. L'obra s'emmarca en el programa de suport a la creació, SINGULART, i és un projecte de teatre social fet per joves i dirigit a tots els públics, però especialment als joves.

"Casa" explora el drama de les persones refugiades des de diferents punts de vista: les creences infantils enfrontades amb la realitat, les migracions, la doble moral de l'Europa fortalesa, els diferents posicionaments sobre els refugiats entre els membres d'una família, el testimoni d'una jove refugiada, la natura i el canvi climàtic com a nou desencadenant de migracions, i el tràfic lucratiu d'armes.

L'acció teatral s'ha creat amb el material generat pels participants del curs de teatre social, que es va iniciar l'octubre passat amb joves de 16 i 17 anys. Durant 12 sessions de 3 hores, s'han treballat temes com les similituds i les diferències entre les persones, les migracions i el refugi, el comerç d'armes, els conflictes armats i la resposta d'Europa, dels mitjans de comunicació i de la societat davant la crisi de les persones refugiades.

Montse Obrador i Salva Cuéllar, directors del Tracart, han coordinat les activitats i han proposat exercicis amb diferents llenguatges escènics per estimular l'empatia, la creativitat i l'expressió corporal, que han permès als joves investigar, experimentar, improvisar i establir vincles entre la pròpia realitat i la realitat dels joves refugiats.

"Casa" s'estrenarà el divendres 6 d'abril a les 20.30 h al Teatre Principal en el marc de la celebració del Dia Mundial del Teatre. Després de la representació, es farà una xerrada amb Jordi Armadans, director de Fundipau; Shahd Zaroor, jove siriana refugiada a Barcelona, els joves actors, i Montse Obrador i Salvador Cuéllar, directors i conductors del projecte. L'entrada és gratuïta i es pot recollir a la taquilla del Principal dissabte 31 de març, de 17 a 20 h, o el mateix dia de la funció.

La celebració del Dia Mundial del Teatre al Principal inclou també la lectura del manifest del Dia Mundial del Teatre a càrrec de la Companyia Aliena, sorgida de l'Aula d'activitats teatrals TRACART, i l'exposició que es podrà visitar al vestíbul del teatre: "Refugiats, per què?", de FundiPau, que vol ampliar la mirada més enllà de la reacció solidària davant la crisi de les persones refugiades. L'exposició també es podrà visitar els dissabtes 7, 14 i 21 d'abril, de 17 a 20 h.

11 anys impulsant el Teatre Social

L'acció teatral està emmarcada en projecte de teatre social que impulsa el Consell Comarcal del Garraf des de l'any 2007, juntament amb l'Aula d'activitats teatrals TRACART. En aquests 11 anys han treballat plegats unint teatre i cultura de pau amb l'objectiu de sensibilitzar els joves actuants i els joves espectadors. Fruit d'aquesta col·laboració n'han sorgit diferents propostes pedagògiques i formatives, i 10 accions teatrals en les que han participat més d'un centenar de joves i més de 2.000 espectadors. També s'han realitzat dos cursos de teatre social de 36 hores de durada amb joves de la comarca.

En aquesta edició el Teatre Principal se suma al projecte per tal de promoure i difondre aquest treball de teatre fet per joves.

Algunes de les temàtiques treballades han estat el control del comerç d'armes, els moviments civils transformadors, els nens i nenes soldat, les conseqüències dels conflictes armats, la crisi humanitària al Darfur, les dones constructores de pau, i els murs. Aquestes propostes han permès als joves entendre i analitzar els conflictes, així com descobrir les possibilitats de l'art com a eines de debat i reflexió. Les accions teatrals s'han representat en les diverses edicions de la Setmana Garraf per la Pau als instituts de la comarca, i en dies com el Dia Mundial del Teatre i el Dia per a l'Esperança, amb xerrades post funció per fomentar l'intercanvi d'opinions entre els joves actors i el públic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local