Memorial Democràtic

Vilanova i la Geltrú s'adhereix al projecte Stolpersteine

L'objectiu és recordar totes i cadascuna de les persones deportades als camps d'extermini nazi

Stolpersteine. EIX

Stolpersteine. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple ordinari del mes de maig ha aprovat la participació de l'Ajuntament de VNG en el projecte Stolpersteine, sota l'empara del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, que consisteix en petits monuments creats l'any 1993 per l'artista alemany Gunter Demnig, en memòria de les víctimes del nazisme.

Es tracta de petits monuments que es poden trobar arreu d'Europa, anomenats “pedra de topada” (stolpersteine), que es posen a la vorera davant del darrer lloc on va viure una víctima del nacionalsocialisme, abans del seu arrest i la seva deportació. Són llambordins fets de formigó de 10 cm per 10 cm i coberts d'una fulla de llautó en la qual es graven les dades de la persona. Un fet que fa aturar els vianants per fer-los pensar en la persona desapareguda, assassinada i torturada.

La participació de l'ajuntament vilanoví en aquest projecte dóna continuïtat a la tasca de transmetre la memòria històrica a les generacions futures, ja que és una eina de sensibilització i difusió de la memòria col·lectiva de la ciutat. Des de la Comissió de Memòria Històrica de l'Ajuntament es creu que conèixer les persones deportades de Vilanova i la Geltrú és una tasca rellevant per recuperar aquesta memòria col·lectiva i volgudament amagada anteriorment.

És per això que s'ha encarregat a l'historiador vilanoví Xavier López “L'estudi i documentació dels vilanovins deportats als camps d'extermini nazi”. També s'ha elaborat un projecte pedagògic per fer difusió i sensibilització de la memòria col·lectiva en els centres educatius, que es relaciona amb la tasca que ja es porta a terme des de fa anys amb l'Amical Mauthaussen i altres camps, que té en el projecte Buchenwald una eina emblemàtica i referent en la creació de xarxa i en la prevenció del feixisme.

El projecte Stolpersteine a la nostra ciutat dóna continuïtat a la inauguració l'any 2001 del monument a les víctimes de la deportació als camps nazis, nascudes o residents en aquest municipi. Un monument que dignificava les víctimes de la deportació sortint del silenci que havien sofert durant anys.

Així, dins aquest context, Amical Mauthausen i altres camps i l'Ajuntament de VNG commemoren cada 27 de gener el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, en record de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau, el 27 de gener de 1945.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local