Smithsonian Folklife Festival

Els penedesencs Sons Essencials arriben a Washington amb una preestrena de l’últim treball "Si són flors, floriran"

El quart disc consolida la formació de Marcel Casellas com un referent dels nous camins de la música d’arrel-fusió

Els penedesencs Sons Essencials arriben a Washington amb una preestrena de l’últim treball

Els penedesencs Sons Essencials arriben a Washington amb una preestrena de l’últim treball "Si són flors, floriran". EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Cobla Catalana dels Sons Essencials (CCSE) arriba aquest mes de juny a Washington com a plat fort de l’Smithsonian Folklife Festival, que tindrà lloc del 27 de juny al 8 de juliol. La Cobla Catalana dels Sons Essencials actuarà en diferents formats pràcticament tots els dies dins de la programació del festival. El concert més destacat, però, serà el del 7 de juliol, a l’escenari principal de festival en la programació dels Evening Concerts de l’Smithsonian Foklife Festival.

Paral·lelament, la Cobla Catalana dels Sons Essencials actuarà el 2 de juliol dins de la programació estable del Kennedy Center Millenium Stage, un dels centres culturals de referència dels EUA. Aquest concert, que s’enregistrarà en directe, serà la preestrena de l’últim disc de la formació. Amb el títol Si són flors, floriran, aquest treball consolida la formació dirigida per Marcel Casellas com un referent en l’àmbit de la música d’arrel, amb peces de marcats ritmes mediterranis, cançons sobre la terra, l’amor, el compromís i l’actualitat amb la voluntat de posar en valor la grandesa de les coses petites.

El nou disc concentra el to de resistència pacífica palès en totes les seves cançons. En paraules de Marcel Casellas, “les espores esdevenen planta en el moment menys esperat, de la mateixa manera que les flors, si són flors, floreixen, si algú abans les ha sembrat. El poble és cultura i identitat, si les arrels i la memòria són vives rebroten encara que, en algun moment, puguin semblar somortes.”

El nou disc, que es presentarà a Catalunya a la tardor, inclou melodies, timbres i ritmes propis de la música catalana sense renunciar al camí encetat per la Cobla Catalana dels Sons Essencials amb noves experiències musicals. L’objectiu és descobrir les dreceres que poden obrir els instruments de cobla tocats sense complexos en l’àmbit de la improvisació i el jazz o la fusió amb altres instruments, fins al punt que aquest nou disc incorpora la guitarra elèctrica amb una lectura desenfadada a la corda fluixa entre els gèneres d’arrel i el pop.

El concert al Kennedy Center Millenium Stage serà enregistrat en directe i servirà com a tast de la nova temporada de concerts a Catalunya, que s’obrirà el mes de juliol i que inclou una parada al festival Amb so de Cobla, el programa del qual preveu quatre actuacions de la Cobla Catalana dels Sons Essencials a la demarcació de Girona, entre juliol i setembre.


La Cobla Catalana dels Sons Essencials

Si són flors, floriran arriba després d’un llarg viatge per les arrels de la música mediterrània. Després d’un primer disc que prenia el nom de la formació, Cobla Catalana dels Sons Essencials, l’any 2012, la creativitat no s’ha aturat. El 2014 va arribar Terra d’Espores, i l’any 2016, L’Aloja. I un cop passats per les arrels, les espores i les figures d’aigua, arriben les flors. Marcel Casellas, director de la formació, considera que al llarg d’aquests anys s’han anat obrint portes a una nova manera d’entendre la música d’arrel-fusió i arriba el moment de veure’n resultats més explícits.

La Cobla Catalana dels Sons Essencials parteix dels codis de la tradició oral, i incorpora la mediterraneïtat i alguns aspectes del jazz per posar tot això al servei dels gèneres més genuïns de la tradició —el contrapàs, la sardana, la jota, el ball pla o els rebatuts coixos— a partir d’un repertori original creat per Marcel Casellas, que referma la versatilitat del grup.

La Cobla Catalana dels Sons Essencials la integren Marcel Casellas (contrabaix, pandero quadrat i direcció), Heura Gaya (veu, gralla i percussions), Toni Rocosa (clarinet i tenora), Ivó Oller (trompeta), Joan Moliner (flabiol i tamborí), Jordi Campos (tible, barítona i saxo), Pep Moliner (fiscorn), Alfons Rojo (guitarra), Xarli Oliver (bateria) i Pere Olivé (percussions).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local