Reforma

Vinseum presenta el seu projecte de renovació davant del sector vitivinícola

L'exposició estable ocuparà les plantes primera, segona i tercera del nou edifici, amb opció d'una futura ampliació i connexió cap al carrer Hermenegild Clascar

Vinseum presenta el seu projecte de renovació davant del sector vitivinícola. Ajuntament de Vilafranca

Vinseum presenta el seu projecte de renovació davant del sector vitivinícola. Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vinseum ha presentat aquesta setmana davant representants del sector del vi el que serà el nou Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, un equipament museístic renovat, garantia de qualitat i amb un discurs que aposta pel vi català com a valor cultural. L’alcalde de Vilafranca i president del Patronat de Vinseum, Pere Regull, va presidir l’acte amb l’assistència de la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Elsa Ibarra, i del director general de l’INCAVI, Salvador Puig. A l’acte també hi van intervenir el president de la Junta de Vinseum, Joan Tarrada, el director del museu, Xavier Fornos, i l’arquitecte del projecte, Santi Vives.

Recentment, s’ha enderrocat l’edifici de Cal Pa i Figues, adjunt al Palau Reial, per procedir a la construcció de la nova edificació que donarà una imatge renovada del museu i de la plaça Jaume I. S’obrirà un nou accés principal amb la creació d'un carreró entre la Capella de VINSEUM i l'obra nova, que reproduirà els antics corralons de la Vilafranca medieval i que donarà accés al vestíbul. L'exposició estable ocuparà les plantes primera, segona i tercera del nou edifici, amb opció d'una futura ampliació i connexió cap al carrer Hermenegild Clascar.

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, va assenyalar que la inversió econòmica es fa amb la construcció d’un nou edifici, “però el triomf arribarà amb la implicació de qui el defensi. Ara posem les bases d’un projecte bo per a la promoció territorial, ressaltant l’ADN del Penedès, el territori i el seu caràcter”. Regull va demanar la implicació del sector privat en l’activitat turística, “on tenim espai per créixer i ara podem triar cap a on. Encara no s’és conscient de la importància de l’Enoturisme. Quan compres vi, compres territori”.

El director de Vinseum, Xavier Fornos, va destacar que la territorialitat marcarà la nova museografia “d’última generació al servei del discurs, amb contingut i experiència vivencial per al visitant. El lema és Catalunya és un país de grans vins”. Fornos recordava que Vinseum és el primer museu del vi en funcionament a l’Estat espanyol, des del 1935, que continua essent un referent amb una clara vocació nacional.

La directora general de Patrimoni Cultural, Elsa Ibarra, va anunciar la col·laboració de la Generalitat en la nova museïtzació, indicant que “Vinseum forma part del grup de museus catalans que superen la dimensió municipal, amb un rol de referència en la divulgació de la cultura vitivinícola a Catalunya”. Salvador Puig, director general de l’INCAVI, va manifestar el seu compromís de traslladar al sector aquesta dimensió nacional del projecte, per animar-lo a implicar-s’hi:  “s’ha de relacionar vi amb el territori i amb les persones que el fan i la seva història. Les referències històriques i culturals són importants per al desenvolupament del sector”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local