El 45% dels anuncis de joc i apostes en línia a la televisió s'emeten durant l'horari protegit. EIX
ACN/ Laura Fíguls |
Barcelona
30-01-2019 20:16
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El 45,3% dels anuncis de joc i apostes en línia s'emeten durant l'horari protegit -de 6 del matí a 10 del vespre- a les televisions estatals, segons mostra un informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC). En el cas de la ràdio, el percentatge d'aquests anuncis emesos en la franja infantil arriba al 84,5%. L'estudi també alerta sobre les tècniques dels operadors de joc i i apostes per captar nous clients, com l'aparició de personatges famosos, l'oferta de bonus gratuïts o que els narradors d'esdeveniments esportius facin ells mateixos publicitat. El CAC i el Consell de Col·legi de Metges de Catalunya alerten que el joc patològic és un problema de salut pública i per això demanen una regulació urgent del seu màrqueting i defensen que se n'hauria de prohibir la publicitat en horari protegit. El 37% dels jugadors que han desenvolupat una conducta patològica es van iniciar en el joc abans dels 18 anys.
El 45,3% dels anuncis de joc i apostes en línia s'emeten durant l'horari protegit -de 6 del matí a 10 del vespre- a les televisions estatals, segons un informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC). En el cas de la ràdio, el percentatge d'aquests anuncis emesos en la franja infantil arriba al 84,5%. L'estudi també alerta sobre les tècniques dels operadors de joc i i apostes per captar nous clients, com l'aparició de personatges famosos, l'oferta de bonus gratuïts o que els narradors d'esdeveniments esportius facin ells mateixos la publicitat. El CAC i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) alerten que el joc patològic és un problema de salut pública i per això demanen una regulació urgent del seu màrqueting i defensen que se n'hauria de prohibir la publicitat en horari protegit. El 37% dels jugadors que han desenvolupat una conducta patològica es van iniciar en el joc abans dels 18 anys.
Un 4,6% dels adolescents de l'estat espanyol tenen conductes de risc davant del joc i les apostes. Es tracta d'una de les taxes més elevades de la Unió Europea, on entre el 0,2% i el 5,6% dels adolescents presenten aquestes conductes de risc. Així ho recull un document que el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya ha distribuït aquest dimecres, coincidint amb l'estudi del CAC, per mostrar la seva posició oficial davant del joc i les apostes en línia i alertar de l'impacte que tenen en la salut de les persones i, especialment, dels més joves. La mitjana d'edat d'inici dels jugadors que han desenvolupat una conducta patològica és els 19 anys i un 37% van començar a jugar quan eren menors.
"S'ha traspassat una línia vermella molt perillosa. El joc patològic és una conducta entre adolescents que condiciona, i ho pot fer encara més, l'expectativa de vida, des del punt de vista de salut i social", ha alertat el president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, en una roda de premsa amb el CAC per presentar l'estudi. Un estudi que, segons el president del CAC, Roger Loppacher, posa de manifest "de manera clara que els menors tenen accés lliure i sense barreres a continguts, tant en els mitjans lineals com a internet, que promouen els jocs i les apostes i que els presenten com una activitat atractiva, que genera guanys sense esforços ni riscos". "Això pot tenir greus conseqüències des del punt de vista de salut pública", ha advertit Loppacher.
Publicitat del joc a la televisió i en un Barça-Madrid
L'estudi del CAC se centra en deu televisions i cinc ràdios durant un període de 36 hores, així com diversos canals i plataformes a internet. Concretament, ha inclòs en la mostra les televisions generalistes d'àmbit català (TV3 i 8tv); les d'àmbit estatal amb més audiència (La1, Telecinco, Cuatro, Antena 3 TV i la Sexta) i tres canals especialitzats en esports (Esport3, GOL i TDP). Pel que fa a les ràdios, ha analitzat les d'àmbit català (Catalunya Ràdio i RAC1) i les estatals (SER, COPE i Onda Cero) de més audiència. També ha analitzat els webs de la CCMA, RTVE, Mediaset, Atresmedia i Emissions Digitals de Catalunya i les principals plataformes de distribució de vídeos (Dailymotion, Vimeo i YouTube).
Per canals, el CAC constata que la màxima presència de publicitat de joc i apostes es va registrar al canal GOL, amb 69 comunicacions comercials, de les quals 36 van ser emeses durant horari protegit. El segueix la Sexta, amb 39 anuncis, 10 dels quals en horari protegit, i Cuatro, amb 22 anuncis, 9 en horari protegit. Per contra, el canal amb menys anuncis d'aquesta modalitat va ser Esport3, amb 6 comunicacions, cap durant l'horari protegit. TV3 i 8tv no van emetre cap tipus de comunicació comercial sobre joc i apostes i La1 i TDP no emeten publicitat.
A més, l'estudi es va fixar en la retransmissió del partit Barcelona-Reial Madrid del 28 d'octubre a Movistar BeIN LaLiga, en què un de cada tres anuncis emesos (el 35,4%) va ser sobre apostes esportives. Tots es van emetre durant horari protegit.
Famosos i bonus gratuïts
L'informe del CAC alerta sobre la presència de personatges famosos ‒sobretot presentadors de televisió, actors i futbolistes (alguns en actiu i d'altres no)‒ que promocionen el joc i les apostes en línia. Així, la retransmissió del clàssic del 28 d'octubre va incloure un espot, emès en horari protegit, on apareixien quatre futbolistes del Reial Madrid en actiu.
L’anàlisi del CAC també ha detectat la pràctica, de forma generalitzada, de tècniques que podrien introduir elements de resposta no reflexiva. Així, tres de cada quatre anuncis (el 78,4%) van oferir, com a incentiu, bonus de joc o promocions, amb quanties que podien arribar fins als 350 euros. El 40,2% d'aquestes comunicacions comercials van incloure missatges que instaven a jugar de manera immediata, com ara 'Apuesta ya' o '¡Hazlo ya!'.
Ràdio: publicitat dins la narració de partits
En el cas de la ràdio, a diferència de la televisió, la publicitat de joc i apostes es concentra en la programació esportiva i això té com a conseqüència que aparegui encara més en l'horari protegit. En el període analitzat es van emetre 101 comunicacions comercials sobre aquesta temàtica, el 85,4% de les quals van ser en horari protegit.
Una altra característica pròpia de la ràdio és que, en comptes de l'anunci separat de la programació, el format majoritari és el de la menció publicitària. En aquesta modalitat (que suposa el 68,3% del total), la persona que narra l'esdeveniment esportiu integra el missatge publicitari dins de la locució, sense cap tipus d'advertència. Aquesta pràctica, a més de dificultar la identificació de la publicitat, té l'efecte negatiu que la persona que narra l'esdeveniment esportiu té notorietat pública, pel que fa al respecte del principi de joc responsable.
Vídeos a internet amb consells per guanyar en apostes
Quant a les plataformes de distribució de vídeos, el CAC no ha detectat publicitat del joc en els anuncis i els elements inserits durant la reproducció dels vídeos. La presència de bàners publicitaris és marginal.
En canvi, l'informe alerta sobre la presència de vídeos on la promoció del joc i les apostes esportives és el contingut del mateix vídeo i en què s'anima a jugar de forma explícita. Aquest fenomen és recent i ha tingut un creixement exponencial, segons el CAC. Per exemple, en un dels canals analitzat, hi ha 321 vídeos, dels quals la meitat van ser publicats en els darrers 12 mesos.
Es tracta d'un fenomen propi de YouTube, en què apareixen els anomenats 'tipsters', persones que es dediquen professionalment a aconsellar mètodes per guanyar en les apostes. Quant a la protecció de les persones menors d'edat, els vídeos analitzats no inclouen cap limitació d'accés per edat ni cap missatge preventiu que informi que els continguts poden ser perjudicials o que la pràctica del joc i les apostes per a aquest col·lectiu està prohibida.
El CAC ha detectat a internet la personalització de continguts basada en algoritmes i ha comprovat com usuaris que havien mostrat el seu interès pel joc i les apostes rebien bàners sobre el mateix tema i se'ls suggereixen vídeos, de manera que es produïa una sobreexposició a aquests continguts.
La demanda: prohibició d'anuncis del joc en horari protegit
El CAC i els Col·legis de Metges demanen que es reguli amb urgència la publicitat del joc. Per al president del CAC, la dimensió social que està adquirint el joc patològic i la preocupació que està generant fan que hi hagi "sensibilització" per abordar aquesta regulació i considera que la clau serà com de restrictiva serà. Loppacher confia que s'acabarà prohibint la utilització de personatges famosos i dels bonus gratuïts, però per al CAC i el COMB no n'hi ha prou i defensen que es prohibeixin els anuncis del joc i les apostes en línia en horari protegit.
El CCMC insta a regular aquesta publicitat de manera similar a com es va fer amb els anuncis de tabac, que es van prohibir per llei. "El joc es considera com una addicció sense substància en els manuals de diagnòstic. Estaria plenament argumentat i justificat", recalca el president del COMB. Les dues institucions també demanen que els locutors de partits no puguin fer mencions publicitàries.
Padrós s'ha mostrat molt contundent amb els famosos que apareixen en anuncis del joc i les apostes en línia; una crítica que, a més, ha obert a aquells personatges amb notorietat pública que fan publicitat de les pseudociències: "Trenca absolutament el discurs de la responsabilitat. Estem situant les persones més vulnerables a l'abats del més desaprensius; ja sigui per raons ideològiques o oneroses, acaba sent una estafa moral i econòmica".
El president del COMB ha demanat més ètica, mentre que Loppacher ha coincidit en aquest missatge i ha apel·lat a la responsabilitat de la societat. Mentre no hi hagi una regulació que hauria de preveure sancions en cas d'incompliment, el president del CAC ha demanat prudència a operadors i plataformes en aquest tipus de publicitat i els ha instat que no apareguin en els anuncis personatges famosos, pel fort impacte que tenen entre els infants i els adolescents.
A part de l'àmbit regulador, les dues institucions han insistit en la necessitat d'incrementar la prevenció i la detecció precoç de les conductes patològiques en el joc des de l'àmbit sanitari i educatiu.
Augmenta el joc patològic en apostes esportives
Un dels jocs patològics que més ha augmentat entre els pacients atesos en els dispositius assistencials i en les associacions de jugadors en rehabilitació són les apostes esportives en línia i presencials, segons el document de posició del CCMC. També alerten que els adolescents consideren les apostes esportives com una activitat implícita de l'esport i, per tant, com una experiència social lligada a la diversió que no comporta cap risc associat.
La coordinadora de la Unitat de Joc Patològic del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari de Bellvitge, la doctora Susanna Jiménez, ha explicat que estan detectant un canvi de perfil dels pacients, cada vegada més joves i amb un major nivell d'estudis. Una de les possibles raons per explicar l'augment de les taxes en adolescents i joves és que aquests són la primera generació que ha viscut un increment tan important de les oportunitats de joc, segons el document del CCMC. Jiménez ha destacat que molts dels pacients que arriben en els dispositius especialitzats hi acudeixen acompanyats per familiars, ja que la seva implicació és clau en el diagnòstic i la recuperació.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!