La mirada moderna del fotògraf Joaquim Gomis arriba per primera vegada a Sitges. Ajuntament de Sitges
Redacció |
Sitges
01-02-2019 09:39
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El fotògraf Joaquim Gomis (1902-1991) va formar part de la colònia d’estiuejants que van passar llargs estius a Sitges. Fruit d’aquesta època estival, en què l’artista s’establia juntament amb la seva família en una casa prop de la platja van donar com a resultat una sèrie de fotografies que mostren la vinculació de la família Gomis amb la vila. Ara una selecció d’aquestes imatges formen part de l’exposició ‘No em desagrada, però no ho ambiciono’ de Joaquim Gomis, que s’inaugurarà aquest dissabte 2 de febrer al Centre Cultural Miramar a les sis de la tarda.
La mostra està formada per un total de 96 imatges, 48 de les quals van ser immortalitzades a Sitges. Les instantànies van ser realitzades entre les dècades dels anys 20 i 70 del segle passat revelades en blanc i negre o color. El sitgetà Frederic Montornés, crític d’art i comissari de l’exposició, ha revisat bona part de l’arxiu del fotògraf per preparar aquesta mostra. Montornés assegura que ha volgut fugir de la visió més historicista i de les imatges icòniques de Gomis i remarca que “les fotografies que hi apareixen en aquesta exposició són una tria, que lluny de qualsevol cronologia o aproximació temàtica a la producció del seu autor, vol “acostar l’espectador a allò que es veu a cada imatge, però sobretot a la manera com Gomis, la duu al seu terreny”. El comissari de l’exposició afegeix que les imatges “volen donar a entendre que allò que bat rere la veritable essència d’un artista és allò que mai no deixa de perseguir, allò que mai no deixa de mirar. I és que l’obra perfecta, la millor fotografia, pot sorgir en qualsevol moment”.
La major part de les instantànies no han estat mai exposades i ara a través d’aquesta exposició veuran la llum gràcies de la tasca ingent de Frederic Montornés, després de revisar des de l’any 2015 part del fons amb l’objectiu de seleccionar les imatges per configurar aquest projecte personal: “És la mirada del comissari sobre una manera de mirar especial del fotògraf”, subratlla Montornés.
El comissari de la mostra ha organitzat visualment grups d’imatges de diferents èpoques, tant en blanc i negre com en color, per mostrar la mirada singular que Gomis tenia de Sitges, dels paisatges industrialitzats (amb camps solcats de pous de petroli) o dels indrets naturals. Amb una mirada inquieta i singular va realitzar també imatges abstractes, va reflectir els seus referents com Gaudí, Miró i Tàpies, i alhora, va retratar tradicions tan com el Corpus de Sitges i catifes florals de Cornudella de Montsant.
El títol de l’exposició: ‘No em desagrada, però no ho ambiciono’ fa referència a la resposta que Joaquim Gomis va donar al periodista Fèlix Pujol de La Vanguardia quan li va preguntar l’any 1892 si li hagués agradat ser un fotògraf famós.
El Centre Cultural Miramar acollirà del 2 de febrer al 17 de març una selecció de l’obra de Joaquim Gomis per reivindicar un fotògraf català que representa també el talent DO Sitges.
Joaquim Gomis, un pioner de la fotografia moderna
El fotògraf va néixer l’any 1902 a Barcelona al si d’una família benestant molt vinculada al teixit artístic i cultural de la ciutat entre finals del segle XIX i principis del segle XX. Gomis va treballar a l’empresa tèxtil familiar, però des dels catorze s’inicia en la pràctica fotogràfica retratant escenes familiars, domèstiques, captant l’impacte de les ciutats on viatja per raons d’oci o per feina. Durant les seves estades va conèixer de primera mà les tendències fotogràfiques internacionals del seu temps encapçalades per la plasmació objectiva de la realitat, els supòsits de la Nova Visió, la consideració de la fotografia com una pràctica artística autònoma, el surrealisme de Man Ray o la fotografia de carrer.
Gomis és considerat un dels pioners de la fotografia moderna. Es va avançar a la fotografia del seu temps en introduir el llenguatge visual modern a Catalunya amb temàtiques com la vida urbana, l’arquitectura i la publicitat. També va ser innovador en apostar per enquadraments fotogràfics agosarats, punts de vista insòlits fins aleshores com els picats o les fragmentacions tant en els seus retrats com en els paisatges. Als anys 40 Joaquim Gomis juntament amb el barreter i activista cultural, Joan Prats, van començar a crear els ‘fotoscops’, sèries d’imatges al voltant d’un mateix tema presentades de manera seqüencial. Entre aquests treballs destaquen els ‘fotoscops’ dedicats a l’univers de Gaudí, Antoni Tàpies, Eivissa i l’artesania. Frederic Montornés assenyala que “m’ha interessat de Gomis aquesta tendència dels ‘fotoscops, en els quals el fotògraf fa relats visuals i textuals que s’entenen com a seqüències”.
L'àmplia i rica producció de l’artista també inclou el seguiment fotogràfic que fa de la vida i l’obra d’amics seus com Joan Miró, amb qui va mantenir una llarga i fructífera amistat o Josep Lluís Sert. Al llarg de la seva trajectòria va explorar els temes que li interessaven a través de dues línies de treball: la fotografia documental i la fotografia artística. L’obra de Gomis no va ser prou reconeguda, tot i que el fotògraf va destacar com a promotor de l’art d’avantguarda a Catalunya com a membre del grup Amics de l’Art Nou (ADLAN) i el Club 49.
Gomis va participar també en la creació de la Fundació Joan Miró, de la qual va ser el primer president. Aquest museu va rebre dels familiars de Gomis el fons en donació fruit de l’acord amb la Generalitat de Catalunya per tal que el centre difongui i potenciï l’estudi del fons del fotògraf català. El llegat està format per 70.000 imatges i documents com cartes, llibres i catàlegs. Amb l’objectiu de promoure l’obra i la figura de Joaquim Gomis, la Fundació Joan Miró conjuntament amb la regidoria de Cultura, Tradicions i Festes de l’Ajuntament de Sitges han organitzat l’exposició ‘No em desagrada, però no ho ambiciono’, que té la voluntat de ser una mostra itinerant.
Més enllà de ser dipositària dels drets d’explotació de les imatges, el museu des de l’any 2012 programa exposicions fotogràfiques temporals al seu vestíbul alternant l’obra de Joaquim Gomis amb la d’altres creadors que han practicat la fotografia de manera amateur. I ara per primera vegada la Fundació ha produït una mostra que s’exposarà fora del centre.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!