L’artista alemany Gunter Demnig instal·larà la llamborda Stolpersteine en record del cubellenc Josep Agustí, assassinat pel nazisme. Ajuntament de Cub
Redacció |
Cubelles
28-02-2019 16:51
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’escultor alemany, Gunter Demnig, serà l’encarregat d’instal·lar personalment la llamborda Stolpersteine en homenatge al cubellenc assassinat al camp d’extermini nazi de Mauthausen, Josep Agustí Bombui, de cal Tit. L’acte d’homenatge tindrà lloc el 20 d’abril a les 11.00 h. al carrer de Sant Antoni 31, just al davant del domicili familiar d’en Josep Agustí, on encara hi viuen els seus descendents.
D’aquesta manera, Cubelles esdevé el primer municipi del Garraf i un dels pioners de Catalunya en adherir-se al projecte Stolpersteine, una iniciativa impulsada per Gunter Demnig ara fa 27 anys i que treballa per conservar la memòria de totes les persones deportades als camps de concentració i d’extermini nazis. La proposta consisteix en la instal·lació d’unes llambordes quadrades de 10 x 10 cm. fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó “on es graven les dades de persones empresonades i deportades. Es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar en llibertat abans de l’empresonament o la deportació. Cada llamborda és única i precisament es realitza de manera especial a mà, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis”, tal com recull a la seva plana web el Memorial Democràtic, la institució pública que té per missió la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica arreu del país i que coordina la col·locació de les llambordes a Catalunya. Actualment, ja existeixen més de 70.000 Stolpersteine a més de 21 països a tot Europa.
Integrant del comboi dels 927
Josep Agustí va néixer a Almassora (Plana Alta) el 28 de desembre de 1896, tot i que de ben jove va arrelar a Cubelles, arribant a integrar el Comitè de Defensa que es constituí a la vila un cop va esclatar la guerra del 1936. Segons les investigacions de l’historiador Antoni Pineda, la seva tasca fou determinant perquè mossèn Jaume Rosell salvés la vida després d’estar amagat a diversos indrets de Cubelles i la comarca i, posteriorment, es refugiés a Barcelona. A la fi de la contesa bèl·lica, va emprendre el camí de l’exili cap a França, on fou internat al camp de refugiats d’Angulema i, el 20 d’agost de 1940, enviat al camp de concentració de Mauthausen.
D’aquesta manera, va formar part del tristament conegut Comboi del 927, format per famílies senceres de republicans catalans i espanyols i que esdevingué el primer enviament massiu de deportats civils a un camp nazi registrat durant la II Guerra Mundial, abans que jueus, gitanos o russos. Les deplorables condicions en què malvivien a Mauthausen acabà amb la seva vida al camp satèl·lit de Gusen, el 24 de gener de 1941, a l’edat de 44 anys.
Amb la col·locació de la llamborda el 20 d’abril a mans de mateix Gunter Demnig, l’Ajuntament de Cubelles confia en què la memòria de Josep Agustí Bombui perduri, així, per sempre més.
Més informació
- Dissabte es col·locarà les 17 llambordes Stolpersteine en memòria dels vilanovins deportats als camps nazis
- El Memorial Democràtic instal·la nou llambordes en memòria de víctimes del nazisme a Vilafranca
- El Memorial Democràtic instal·la 9 peces Stolpersteine a Vilafranca del Penedès
- El Memorial Democràtic instal·larà un centenar de peces Stolpersteine a diferents municipis de Catalunya
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!