El cartell de la 52a edició del Festival de cinema de Sitges, el 29 de maig del 2019 . ACN
ACN/ Pere Francesch |
Sitges
29-05-2019 14:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya 2019, que se celebrarà del 3 al 13 d’octubre, celebrarà el 40è aniversari de 'Mad Max. Salvajes de autopista', de George Miller. Aquesta efemèride ha inspirat el cartell, una retrospectiva i el llibre oficial del Festival. El director del certamen Àngel Sala també ha anunciat la retrospectiva 'Apocalypse domani' que recollirà títols clau de l’exploitation italiana de ciència ficció desenvolupada a finals dels anys 70 com a conseqüència de l’èxit de títols nord-americans com 'Star Wars', 'Alien' o '1997: Rescate en Nueva York', però sobretot de les dues primeres entregues de 'Mad Max'. Així mateix, també s'homenatjaran els 40 anys de la icònica pel·lícula 'Alien, el octavo pasajero', de Ridley Scott,
Sala ha recalcat que 'Mad Max' es va convertir en "una pel·lícula mítica" quan es va estrenar 40 anys. "Va ser una sorpresa per a tots els aficionats perquè tenia un contingut de violència i acció molt diferent al que es portaven a l'època i arribava d'Austràlia, una cinematografia emergent", però que no era molt coneguda. El director ha destaca que volen parlar també del 79 amb pel·lícules de violència urbana com 'The Warriors' o 'Mad Max'.
El director del certamen ha recordat l'impacte que va tenir en ell veure 'Mad Max'. "Jo tenia 15 anys i ens va impressionar l'escena d'un nen petit corrent per una autopista i perseguit per cotxes. Em va impactar la increïble direcció de les escenes d'acció per part de George Miller".
El Festival de cinema de Sitges dedicarà una retrospectiva als títols clau de 'l'exploitation italiana' de ciència ficció i portarà per nom 'Apocalypse domani'. Són títols que van ser influïts per cintes nord-americanes com 'Star Wars', 'Alien', '1997: Rescate en Nueva York' i les dues primeres entregues de 'Mad Max'. El festival ha assenyalat que van ser productes pensats per al mercat internacional, que en alguns territoris van assolir un enorme èxit comercial, dirigits per veterans del cinema de gènere italià com Enzo G. Castellari ('1990, Los guerreros del Bronx', 'Los nuevos bárbaros'), Joe D'Amato ('Bronx lucha final'), Sergio Martino ('2019, tras la caída de Nueva York'), Lucio Fulci ('Roma año 2072: Los gladiadores') o Luigi Cozzi ('Contaminación: Alien invade la Tierra').
Llibre oficial del Sitges 2019
'Apocalypse Domani. La década dorada de la exploitation italiana de ciencia-ficción (1977-1990)' és el títol del llibre oficial del Sitges 2019 que, sota la coordinació d'Ángel Sala, veurà la llum el proper mes d'octubre. Aquesta serà la segona col·laboració entre el Festival i Editorial Hermenaute, després de la publicació l'any passat de l'assaig 'Michele Soavi. Cineasta de lo macabro'. El llibre analitza el fenomen de 'l’exploitation italiana' des de la perspectiva del gènere de la ciència ficció, repassant els seus precedents, els seus continguts i l'impacte que van suscitar aquest tipus de produccions.
Cartell
Pel que fa al cartell que s'ha donat a conèixer aquest dimecres, Sala ha recalcat que inclou tots els elements de la saga de 'Mad Max' i a aquest tipus de cinema on hi apareixen cotxes, el desert, l'apocalipsi i la destrucció. "El cartell connecta amb el món de 'Mad Max' i el cinema 'exploitation' italià".
El Festival de cinema de Sitges ha creat Fantastic 7, conjuntament amb el Marché du Film del Festival de Cannes i el fundador de Blood Window, Bernardo Bergeret. Com ha recalcat el certamen, es tracta d'un fòrum destinat a fomentar el talent dins de la indústria del gènere i afavorir la seva connexió amb socis comercials potencials. Fantastic 7 va celebrar la seva primera edició a la passada edició del Festival de Cannes.
La sessió, apadrinada pel director J.A. Bayona, va aplegar set festivals internacionals: Bucheon International Fantastic Film Festival (Corea del Sud), el Cairo International Film Festival (Egipte), el Festival Internacional de Guadalajara (Mèxic), l’International Film Festival & Awards de Macao (Xina), el South by Southwest d’Austin (Estats Units), el Festival de Toronto (Canadà) i el Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.
Per altra banda, Taboo’ks és una iniciativa del Festival de Sitges que acosta la literatura i el cinema fantàstic. El programa, que obrirà el període de presentació de candidatures la primera setmana de juny, selecciona d’entre tots els projectes rebuts quatre obres (novel·la, teatre o novel·la gràfica) i un study-case d’un projecte en vies d’adaptació per presentar-los als productors assistents al Festival, amb la finalitat de promoure els acords d’adaptació d’obres literàries a projectes audiovisuals.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!