Pla obert del director artístic del FIMPT, Jordi Paulí, mirant a càmera assegut en un banc al costat de dos instruments. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Vilanova i la Geltrú
13-06-2019 11:05
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La 39a edició del Festival Internacional de Música Popular i Tradicional (FIMPT) arrenca aquest divendres a Vilanova i la Geltrú amb l’objectiu de reivindicar la qualitat del gènere, històricament eclipsat per altres grans esdeveniments plens d’artistes mediàtics. “Sempre serem els petits, però seguim treballant i aquesta vegada hem portat noms de la primera divisió internacional”, destaca a l’ACN el director artístic, Jordi Paulí. Al costat de la batalla per al popularitat, Paulí ha hagut de superar dos reptes més: les dificultats per quadrar un pressupost molt reduït i per resoldre les traves sorgides arran de la sentència del Nowa Reggae, que preserva el descans veïnal. “Hi ha hagut molts problemes, però som tossuts i el FIMPT resistirà tots els embats”, celebra.
Paulí recorda que el pressupost del festival ha caigut considerablement si es compara amb les edicions organitzades 30 anys enrere, i assegura que ara mateix treballen amb “una quarta part” dels diners que tenien aleshores. En la mateixa línia, lamenta que altres grans esdeveniments musicals de l’estiu treballen amb pressupostos per sobre els 500.000 euros, “mentre el FIMPT està per sota dels 70.000”.
Tot i la forta competència que hi ha al calendari de festivals que tot just arrenca aquest mes de juny, Paulí reivindica que la música tradicional “gaudeix de molt bona salut, amb molts projectes potents gràcies a gent jove amb molt talent” i destaca el pes del FIMPT com a “aparador pioner” del gènere.
“Estem en inferioritat de condicions, però hem de treballar per organitzar el millor cartell possible”, afegeix, encoratjat davant una nova edició on celebra poder reunir “artistes ‘top’ de la música popular”. Destaca així els concerts de divendres de la formació Amsterdam Klezmer Band, i l’actuació de dissabte de Magnífico, que presentarà el seu últim disc en un concert inèdit a l’estat espanyol.
Al mateix temps, assenyala com a “exemple de qualitat” la resta d’artistes de territori català que completen la programació. I és que Paulí va assumir la direcció artística del FIMPT el 2015 amb l’objectiu de fomentar el talent nacional i garantir una programació farcida d’artistes de qualitat, encara que això suposés reduir el nombre de grups. Dues premisses que les dona per complertes, un any més.
D’aquesta manera, destaca les actuacions de la Cobla Maricel a l’espectacle inaugural del Teatre Principal, i de Claudia Cabero i Miquel Gil als concerts de cloenda. Entremig, divendres i dissabte el FIMPT també reunirà, entre altres, l’acordionista Miguel Anguera i la formació la Puça. Amb aquest equilibri internacional i nacional, i la mescla d’estils diferents, Paulí confia superar els 4.000 espectadors de la darrera edició.
Retorn a la plaça de la Vila
Com ja va anunciar Paulí el passat mes d’abril, el FIMPT recuperarà aquest any l’escenari de la Plaça de la Vila, suprimit els últims dos anys per les limitacions acústiques que va imposar la sentència judicial del Nowa Reggae, que preservava el descans veïnal respecte l’impacte sonor dels concerts de música.
Les restriccions de so van dur aleshores la direcció a traslladar l’escenari central a la plaça del Port, i ara Paulí aposta per un disseny híbrid: es mantindrà l’escenari marítim per als concerts de gran sonorització mentre la plaça de la Vila acollirà la cloenda, amb actuacions de format acústic. “Amb el concert final al centre de Vilanova recuperem el ‘glamour’ que també té l’actuació inaugural de divendres al Teatre Principal”, celebra Paulí a l’ACN.
Al mateix temps, el director es mostra satisfet per haver aconseguit consolidar el FIMPT durant el mes de juny, desfent el canvi amb què anys enrere s’havia traslladat el festival a la tardor. “La música tradicional s’ha de fer al carrer, i cal aprofitar el clima de l’estiu”, insisteix, tot assegurant que fer el festival a la tardor havia estat un “retrocés”.
Amb la 39a edició del festival, Jordi Paulí tancarà la seva etapa com a director artístic, en un càrrec que abandona per motius de càrrega professional. Com a reptes de futur, reclama un major finançament per part de les administracions i patrocinadors privats i assenyala la importància de seguir ampliant el perfil de públic “per aconseguir que la música tradicional arribi a tothom”.
Més informació
- Un homenatge al paper de les dones en la música tradicional, espectacle inaugural del 39è FIMPT
- El músic eslovè Magnífico, portarà els seus ritmes "balkan-disco-actual" al 39è FIMPT
- Miquel Gil, Clàudia Cabero i Amsterdam Klezmer Band encapçalen el cartell del FIMPT 2019
- Miquel Gil, primer cap de cartell del FIMPT 2019
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!