Cal Figarot

Els Castellers de Vilafranca museïtzen el local per posar en valor el llegat de la colla i atraure nous aficionats

L’entitat ha invertit més d’un milió d’euros en reformar totes les instal•lacions, originals de finals del segle XIX

Pla general de l'espai on els Castellers de Vilafranca relaten la història de la colla, en el marc de la museïtzació del local Cal Figarot. Castellers

Pla general de l'espai on els Castellers de Vilafranca relaten la història de la colla, en el marc de la museïtzació del local Cal Figarot. Castellers

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Castellers de Vilafranca acaben d’enllestir una reforma íntegra per museïtzar Cal Figarot, l’històric local d’assaig i punt de trobada de l’entitat. L’objectiu de les obres, on els Verds han invertit més d’un milió d’euros els últims tres anys, ha estat posar en valor el llegat de la colla i atraure nous aficionats, mentre també s’ha reforçat la seguretat per a la pràctica castellera. “Volem que tothom sàpiga que som hereus d’una tradició centenària”, destaca el president de la colla, Joan Badell, que defensa la importància de “donar a conèixer, explicar i transmetre” tot el que hi ha rere les camises verdes. L’entitat inaugurarà oficialment la reforma aquest diumenge a partir de les 11 h.

L’edifici data de finals del segle XIX i la colla s’hi va instal•lar fa més de 35 anys. Entre les novetats introduïdes ara, destaca la gran escultura metàl•lica de la Torre de 8 neta situada a l’entrada, pràcticament de mida real, la qual s’ubica prop d’una nova botiga de marxandatge de l’entitat.

Pel que fa a l’espai on fins ara es mostrava la història de la colla, s’hi ha fet una reforma general amb un nou format d’imatges que van des dels balls de valencians del 1800 fins les últimes grans construccions assolides pels Verds. L’explicació va acompanyada de panells didàctics i d’un audiovisual que permet endinsar-se a un 3 de 10 amb folre i manilles en plena diada de Sant Fèlix.

Pel que fa a la nau i al pati on els Verds celebren els assajos, les obres dels últims tres anys s’han centrat en elevar l’alçada màxima de l’edifici per facilitar la pràctica de grans castells i s’ha ampliat l’espai a l’aire lliure per encabir més gent. Dins la nau, també s’ha incorporat una xarxa de seguretat “revolucionària” que s’adapta a totes les construccions, assegura Badell, qui també celebra la reforma del bar restaurant amb l’objectiu d’atraure més públic general.

El president dels Verds apunta que la reforma va començar fa tres anys per diverses necessitats relacionades amb la seguretat i perquè el volum de visitants cada cop ha anat a més, bé siguin grups d’escolars, d’empreses o de turistes –molts dels quals també s’hi acosten a títol individual-.

La previsió de la colla és definir un programa de visites guiades que també incloguin un taller de castells. Per facilitar les visites de grups reduïts o persones a títol individual, els Verds no descarten crear un sistema d’audioguia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local