Janio Marti Project

Gran homenatge a Jànio Marti, nom mític de la música de ball de la segona meitat del segle XX

El reconegut músic Pinyu Martí presenta aquest dimecres, 24 de juliol, la nova formació “Janio Marti Project” amb el disc ‘Harlem Group Days’ a les 22 hores al teatre d’El Retiro

Es tracta d’un reconeixement musical i sonor al mític Jànio Marti, també al repertori de les orquestres de ball i a la gent que recorda la seva gran orquestra

Gran homenatge a Jànio Marti, nom mític de la música de ball de la segona meitat del segle XX. EIX

Gran homenatge a Jànio Marti, nom mític de la música de ball de la segona meitat del segle XX. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Joan Antoni Martí Soler, conegut popularment com a Jànio Martí, és considerat un nom mític de la música de ball de la segona meitat del segle XX i aquest 2019 el seu llegat musical es reivindica a través d’un treball discogràfic i un grup. El dimecres, 24 de juliol, la nova formació “Janio Marti Project” oferirà un concert al Teatre d'El Retiro per presentar el disc ‘Harlem Group Days’. Es tracta d'un àlbum amb versions dels clàssics del repertori de la Harlem Group, la primera formació que va fundar l'any 1957 el músic, director, pianista, compositor i arranjador.

El seu fill i reconegut músic, Josep ‘”Pinyu” Martí, impulsa aquest projecte musical que neix de la voluntat de retre un homenatge al seu pare i mestre, Jànio Marti; al repertori de les orquestres de ball, i també, a tota la gent que recorda la seva gran orquestra. A través d'aquest àlbum amb una elegant sonoritat i, alhora  -mantenint l’estètica que els caracteritza-, Pinyu Martí reinterpreta clàssics de la música de ball amb una formació molt similar al primer grup que va liderar Jànio Marti amb 17 anys, el Harlem Group, i que posteriorment va esdevenir l’any 1962 ‘Jànio Martí y su Conjunto’, i més tard es va ampliar amb la mítica ‘Janio Marti Orquestra i Cors’, una de les orquestres de més prestigi del país als anys 80 i 90, que va obtenir reconeixements arreu d’Europa.

Janio Marti Project és una formació nova que, sota la direcció musical de Pinyu Martí, reinterpreta la música de ball amb una nova sonoritat i uns arranjaments molt elegants. La banda està formada per músics de prestigi i d’una dilatada experiència en el món de la música del país: Pinyu Martí (Bateria i direcció musical), Marta Valero (veu), Joan Casellas (Guitarra), Luis Chacón (Percussió), Jorge Varela (Yamaha Piano),  Retrio -Òscar Ferret (piano) i Joan Pinós (Contrabaix).

El disc 'Harlem Group Days' recopila una selecció de grans temes clàssics com ‘Smoke gets in your eyes’, ‘Chanson d’Amour’, ‘New York’, ‘Volare’,  ‘Brasil’, ‘Tico-Tico’ o ‘La vie en rose’ amb una proposta atrevida que recrea sofisticadament l’ambient de les sales de ball. Per a Pinyu Martí,  “les versions estan sobretot entre el jazz i la cançó d’autor, amb algun toc molt subtil de teatre musical. De fet, són els 3 gèneres que principalment he interpretat com a professional”. Tots els temes estan arranjats per a piano, contrabaix, guitarra, bateria i percussió i per veu femenina.

L’entrada al concert de presentació del CD ‘Harlem Group Days’, té un cost de 10 euros per als no socis d'El Retiro, mentre que per als socis de l’entitat l'entrada costarà 8 euros.

Jànio Martí, mestre i referent de la música de ball

Jànio Martí (Vilafranca del Penedès, 1940 — Sitges, 9 d’octubre de 2011) va  començar la seva carrera professional amb només 17 anys i es va convertir en un músic de ball de referència.

Al llarg de 48 anys, Jànio Martí va desenvolupar una àmplia trajectòria i va fer grans aportacions al món de la música. Va estar al capdavant d'una de les orquestres de ball de Catalunya més populars i reputades, l'orquestra Jànio Marti, que va ser pionera per incorporar la dona com a cantant a la dècada dels 70. Entre les veus femenines van destacar les germanes Ros, Anna Luna o Nina. L’orquestra va fer gires per Suècia, Alemanya, França, Dinamarca, Finlàndia, o Marroc i va compartir cartell amb orquestres com la “Glen Miller“, “Pasadena Roof Orchestra” o “Pérez Prado”.

Altres aportacions valuoses de Jànio Martí al món de la música van ser l'afany de millora i la innovació quan la dècada dels 80 l’orquestra es professionalitza i innova a través del concepte  orquestra-espectacle amb la incorporació de coreografies, un vestuari vistós, tarimes i aparells de llum i so, que ajudaven a potenciar la qualitat d'uns grans músics i cantants. A més, va saber adaptar el repertori de cada època a la pista de ball i això va comportar que la seva orquestra fos la més contractada durant moltes temporades.

El músic no només portava la direcció musical i feia els arranjaments, sinó que també escollia el repertori amb l’objectiu que l'orquestra toqués el que volia el públic. Segons Pinyu Marti, "Jànio Martí era un músic que escoltava i analitzava el públic amb l'objectiu de mantenir la pista de ball plena, molt conscient que fer ballar el públic donava sentit al seu ofici.

Jànio Martí es va establir a Sitges l’any 1967 quan es va casar amb la sitgetana Sílvia Camps. Al llarg de la seva trajectòria, el músic va desplegar la seva creativitat en el camp de la composició. És autor de la mític himne ‘Sitges Carnaval’, diverses composicions de caramelles d’El Retiro i 13 sardanes. L’any 2005 es va retirar i l’Ajuntament de Sitges li va dedicar un homenatge. Jànio Martí va  rebre nombrosos reconeixements a la seva trajectòria professional i també distincions com l’Ensenya d’Or de la Societat Recreativa El Retiro. El vincle amb aquesta entitat sitgetana va ser molt estreta ja que va formar part de la Junta Directiva.

Pinyu Martí, impulsor del projecte "Janio Marti Project"

Pinyu Martí és un reconegut bateria i percussionista molt versàtil. Compta amb 25 anys de carrera i una experiència àmplia en actuacions i gravacions de diferents estils. Format al Berklee College of Music de Boston, al Conservatori del Liceu de Barcelona i a l’Aula de Música.

És membre de la Vella Dixieland i col·labora amb el cantautor Roger Mas. També fa col·laboracions en altres projectes com Scott Hamilton, Charmin Michelle, Lídia Pujol, Ronald Baker. Els colors del Metall, el grup de jazz sitgetà Retrio i Ivó Oller Quartet. Al llarg de la seva trajectòria ha actuat en moltes formacions diferents dels de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu o l’OBC, passant pel teatre musical a obres com  ‘Mamma Mia!’, ‘Sonrisas y lágrimas’, ‘Sister Act’ i ‘Germans de Sang’. També té una àmplia experiència en el camp de la docència i ha estat director de l’Escola Municipal de Música de Sitges.  

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local