L’Associació de Periodistes del Garraf ha celebrat aquest divendres l’onzena edició dels premis de La Nit Canallesca. EIX
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
23-11-2019 10:19
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Associació de Periodistes del Garraf (APG) ha celebrat aquest divendres 22 de novembre l’onzena edició dels premis de La Nit Canallesca, que reconeixen la tasca de persones i entitats de la comarca en diferents àmbits. Enguany, el col·lectiu de periodistes de la comarca ha concedit el Gran Premi Canallesca al periodista vilanoví Jordi Martí Bosquet en reconeixement a la seva trajectòria i tasca professional als mitjans de comunicació locals. La companyia L’Estaquirot, l’Associació Alè, la futbolista Aitana Bonmatí, el pescador Francesc Noguerón i el Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú han estat la resta de guardonats en La Nit Canallesca 2019. El sopar dels periodistes ha reunit una quarantena de persones al Restaurant del Foment Vilanoví, en una vetllada conduïda per Maiol Roger.
El director i gerent de Canal Blau des de fa més d’una dècada ha rebut en aquesta edició el reconeixement del col·lectiu de periodistes del Garraf, que ha volgut posar en valor la trajectòria de Jordi Martí com a “home de ràdio” i un dels grans defensors del periodisme de proximitat. El primer contacte de Jordi Martí amb els mitjans de comunicació va ser a partir de l’any 1982 com a col·laborador del Regió III, un suplement diari local de El Periódico. Després va col·laborar a Ràdio Jove de Sitges, Ràdio Ribes, Ràdio Cubelles i Antena 3 del Penedès. A partir del gener 1991, va ser el director d’Antena 3 del Penedès, fins que al març del 1994, l’emissora va ser absorbida per la Cadena SER. Des d’aquell moment, Martí va dirigir SER Penedès Garraf fins a l’agost de 2006, un període de creixement i consolidació de l’emissora.
A més del reconeixement a un periodista de la comarca, la Nit Canallesca guardona diferents iniciatives i persones que han destacat en diversos àmbits. Enguany, el Premi Garraf a la tasca social ha estat per a l’Associació Alè, una entitat sense ànim de lucre amb seu al Centre Cívic de la Geltrú on, de dilluns a divendres, serveix un àpat a prop de 25 persones i ofereix un rober amb peces de segona mà dos cops per setmana. Una quinzena de voluntaris i voluntàries fan possible aquests serveis, batejats com a Cafè caliu i Rober caliu, nascuts el 2012 de la mà de l’educador social vilanoví Jose Belzunces i els seus companys Aitor Estrabizz i Jesús Fleta.
El pescador vilanoví Francesc Noguerón ha rebut el Premi Espigalls i Brotons com a referent de la cuina marinera i institució de la gastronomia vilanovina. Més conegut com a Siscu, i també com a l’Orellut, és un dels darrers pescadors que manté viva la memòria dels ranxos mariners i la defensa del peix senzill. En Siscu va començar a treballar de pescador als 12 anys, als 17 va ser patró, i als 20 va comprar la seva primera barca. En alta mar ja cuinava les receptes marineres dels seus avantpassats que després ha anat difonent en terra ferma, tant comunicativament com gustativament. La seva tasca divulgadora ha contribuït de manera important a mantenir, introduir i reintroduir els plats dels pescadors a les llars i els restaurants de Vilanova i el Garraf.
El Premi Photo Finish, en l’àmbit esportiu, ha estat per la jugadora ribetana del FC Barcelona femení Aitana Bonmatí, una realitat del futbol que amb 21 anys té un futur prometedor. Aitana Bonmatí i Conca es va formar al CD Ribes i el CF Cubelles; amb 14 anys va fitxar pel Barça, i el 2016 va pujar al primer equip. La temporada passada va guanyar la Copa de la Reina i va arribar a la final de la Champions amb el Barça, i amb la selecció espanyola va jugar la Copa del Món. El seu rendiment ha estat reconegut per la Federació Catalana de Futbol, que l’ha distingida com a millor jugadora de la temporada 2018-2019.
En el terreny cultural, el Premi Terra XIX ha estat per a la companyia vilanovina L’Estaquirot Teatre, fundada el 1973 i especialitzada en espectacles dirigits al públic familiar, en els quals es barregen la comicitat i l’expressivitat que ofereix el llenguatge d’actors amb la màgia i l’espontaneïtat del llenguatge dels titelles. Durant aquests més de 45 anys de treball ininterromput, L’Estaquirot ha estat investigant constantment les tècniques dels titelles, tant en la seva vessant plàstica com expressiva. Al llarg de la seva trajectòria la companyia ha ofert més de 10.000 actuacions en gairebé 500 poblacions d’arreu del món amb 41 muntatges diferents: des dels espectacles de carrer i saltimbanquis dels seus inicis, passant pels titelles de guant, fins a consolidar-se amb espectacles d’actors, titelles i objectes manipulats a la vista amb els quals treballa actualment.
El Premi Talaia de projecció exterior ha estat per al Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú. Situat a l’antic dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú, l’edificació més antiga es remunta a 1881, any en què va ser inaugurada la connexió ferroviària entre Vilanova i la Geltrú i Barcelona. La col·lecció de 50 vehicles de totes les èpoques i tecnologies és destacada a nivell internacional per la seva categoria tècnica i tecnològica. El Museu del Ferrocarril mostra els efectes transformadors del tren en la connectivitat col·lectiva d’una forma interactiva, divulga els avantatges i la història d’aquest mitjà de transport, i preserva el patrimoni ferroviari català. Gestionat per la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols, forma part del sistema territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i de la Xarxa de Museus d’Espanya.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!