38 dibuixos inèdits de Santiago Rusiñol s'exposen a Sitges per celebrar els 125 del Cau Ferrat. ACN
ACN/ Xavi Toscano |
Sitges
27-11-2019 16:31
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Cau Ferrat de Sitges fa 125 anys i, per celebrar-ho, el Museu de Maricel acull una exposició que recull gran part de la col·lecció de Santiago Rusiñol, impulsor de l'espai, que va esdevenir la seva casa-taller. La mostra '125 anys del Cau Ferrat. La construcció d'un ideal (1894-2019)', comissariada per Ignasi Domènech, ha reunit fins a 38 dibuixos inèdits que l'artista va fer amb només 17 anys. En conjunt, la mostra ensenya fins a 175 peces, entre pintures, revistes, llibres, fotografies, manuscrits, ferro forjat i ceràmiques, procedents de diverses col•leccions públiques i privades. L'exposició, que vol recordar els anys que Sitges va ser l'epicentre del modernisme català, estarà oberta fins el proper mes de febrer.
El 4 de novembre de 1894, amb l'arribada a Sitges de dues pintures d'El Greco, que Santiago Rusiñol havia adquirit a París, s'inaugura públicament el Cau Ferrat com a casa-taller de l'artista. Ara, 125 anys després, Museus de Sitges recorda aquells anys amb una exposició al Museu de Maricel que vol "recuperar els orígens del Cau Ferrat i explicar què va fer Rusiñol per convertir Sitges en l'epicentre del modernisme " segons ha explicat Pere Izquierdo, director de l'organisme públic que gestiona els museus de la vila.
L'exposició es divideix en 9 àmbits que expliquen des de l'afició d'un Santiago Rusiñol adolescent per al col•leccionisme i l'estudi de la forja catalana, fins a la seva fascinació per al poble de Sitges, que va descobrir l'any 1891 i on hi va impulsar festes modernistes que reunien els artistes més influents del moment. Per explicar tota aquesta història el Museu de Maricel recull fins a 175 peces, moltes d'elles inèdites.
D'entre aquestes obres mai vistes en destaquen 38 dibuixos que Rusiñol va fer d'adolescent per a la seva primera exposició a Girona i que fins ara no es coneixia de la seva existència, perquè el propi artista no els havia conservat. En paraules del comissari d'aquesta l'exposició, Ignasi Domènech, aquests dibuixos mostren "la capacitat tècnica que té Rusiñol amb només 17 anys". Aquests dibuixos són il•lustracions de ferros forjats, de picadors de porta, canelobres i coronaments de grua en forma de dracs.
A més de les de Santiago Rusiñol, la mostra també presenta obres de Ramon Casas, Ignacio Zuloaga, Darío de Regoyos, Modest Urgell, Lluís Labarta, Joaquim de Miró i Argenter, Joan Roig i Soler, Joan Batlle i Amell, Miquel Utrillo, Lluñis Domènech i Montaner, Ramon Pichot, Alexandre de Riquer, Macari Oller, Eduald Canivell, Teodor Creus i Ramon Arabia.
L'exposició '125 anys del Cau Ferrat, la construcció d'un ideal (1894-2019) es podrà visitar al Museu de Maricel, a tocar del propi Cau Ferrat, fins el proper mes de febrer.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!