Confinament

El consum de televisió arriba a les 4 hores i 28 minuts diaris durant l'abril, un 39% més que al febrer

El públic que més n’augmenta el consum són els infants d’entre 4 i 12 anys, que van passar d’una hora i mitja diària al març a 2 hores i 12 minuts a l’abril

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El consum de televisió durant el mes d’abril a Catalunya va assolir una xifra rècord, fins arribar a les 4 hores i 28 minuts, 1 hora i un minut més que abans del confinament. Això representa un increment del consum televisiu d'un 39% respecte del mes de febrer d’enguany. El públic que més n’augmenta el consum són els infants d’entre 4 i 12 anys, que van passar d’una hora i mitja diària al març a 2 hores i 12 minuts a l’abril, la qual cosa representa un increment d’un 33%. El CAC ha informat d'aquestes dades incloses en una segona edició especial del Butlletí d’informació sobre l’audiovisual de Catalunya (BIAC) amb motiu de la crisi sanitària pel coronavirus.

El BIAC constata que el pic d’actualitat informativa va millorar els resultats de TV3 i de laSexta al mes de març, per bé que a l’abril es van moderar. Tot i això, en relació amb el mateix període de l’any anterior, TV3 i laSexta augmenten la quota d’audiència a Catalunya durant els mesos de la pandèmia (març i abril).

El share de Telecinco baixa i el d’Antena 3 TV també (abril). La 1 i Cuatro tenen un lleuger repunt de quota de pantalla, mentre que 8tv es manté. Els canals infantils (Clan, Boing, Disney Channel i Super3/33) van pujar lleugerament o van mantenir les seves quotes de pantalla respectives, de manera que el confinament no va suposar un augment significatiu de consum per part dels infants i joves.

L’aturada de les competicions va perjudicar els canals temàtics esportius. Teledeporte va tancar l’abril amb la meitat de l’audiència del gener i Esport3 va quedar amb només un terç. Pel que fa a la ràdio, el 59,6% l’escolta cada dia i s’observa un increment de totes les franges, i en especial, la de les 6 a les 10 del matí.

Pel que fa als informatius, els telenotícies de TV3 van ser els més vistos a Catalunya a l’abril, amb una mitjana de 700.000 espectadors i una quota del 27,5%. Després de les xifres rècord de les primeres setmanes de confinament, tots els informatius van perdre espectadors al mes d’abril. Hi té a veure que l’audiència general de l’oferta informativa va ser molt superior a la registrada abans de l’estat d’alarma.

Aquesta tendència s’observa també en les dades aportades per l'EBU, que mostren com els mitjans públics europeus van augmentar un 20% l’audiència dels informatius del vespre (a destacar que l’audiència de 4 a 14 anys va augmentar un 78%), van incrementar un 16% el temps dedicat a la informació i van multiplicar per dos les visites diàries a les seves webs informatives.

El consum diari d’internet a l'Estat durant el mes de març va ser de 2 hores i 56 minuts per persona i dia, 37 minuts més que el consum del mateix període el 2019. En el càlcul s’hi inclou la totalitat de la població, siguin o no internautes. Si només es comptabilitzen els usuaris, aleshores el consum puja fins a 3 hores i 34 minuts de mitjana.

Pel que fa al consum de continguts audiovisuals a internet (plataformes d’intercanvi de vídeos, xarxes socials i webs), cada persona mira, de mitjana, 14 vídeos al dia, la qual cosa suposa uns 50 minuts.

Les audiències digitals de la CCMA van registrar, durant el mes d’abril, 5,2 milions de visitants únics, cosa que representa un augment d’un 53% més que el mateix mes que l’any anterior. Les reproduccions de vídeo també van augmentar un 20% i van arribar als 10,5 milions a l’abril d’enguany. Això va fer que es registrés el rècord històric de reproduccions mensuals del canal Super3 a les plataformes digitals.

El BIAC constata que, a escala global, el consum de les plataformes de vídeo sota demanda va créixer durant la crisi sanitària un 52%. A Catalunya, la plataforma sota demanda amb més abonats en el període febrer-març d’enguany és Netflix, amb 2,7 milions (i una quota del 41,8%), seguida d’Amazon Prime Video, amb 1,2 milions d’abonats (i un 18,6% de quota), i HBO, amb 639.000 abonats (9,8%). Pel que fa a les televisions de pagament, la principal a Catalunya va ser Movistar, amb 1,4 milions de persones abonades. A molta distància hi havia Orange/Jazztel TV, amb gairebé 400.000 persones subscrites.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local