Portes obertes als Museus de Vilanova els dos propers caps de setmana. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
18-06-2020 10:40
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
A partir d'aquest dissabte 20 de juny, el Museu del Ferrocarril de Catalunya, el Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes i el jaciment arqueològic de Darró se sumen a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i l'Espai Far, obrint també els seus equipaments amb nous horaris i condicions especials adequades a la prevenció i mesures de seguretat per la Covid-19. Els cinc equipaments oferiran jornades de portes obertes durant els dos darrers caps de setmana de juny (20, 21, 27 i 28 de juny), en horari de 10 a 14 h. Pel que fa al Museu Romàntic Can Papiol i la Torre Blava - Espai Guinovart, donades les seves característiques particulars, obriran a partir del 3 i del 4 de juliol respectivament.
Els museus de la ciutat han adequat els seus espais i han incorporat mesures de seguretat com l'ús de mascaretes, rentat de mans amb gel desinfectant i distància mínima de seguretat. També s'ha senyalitzat el recorregut de l'itinerari que marca les visites.
El regidor de Patrimoni Cultural, Jordi Medina, ha remarcat que “aquestes jornades de portes obertes són la manera com els museus de la ciutat celebren la represa de l'activitat i agraeixen a la ciutadania la seva aportació en el període del confinament. Els museus formen part de la nostra essència, identitat i projecció de ciutat, i és important que els vilanovins i vilanovines ens els sentim com a propis, els coneguem i els ensenyem a la resta”.
L'objectiu és recuperar progressivament el conjunt de l'activitat presencial, respectant totes les mesures sanitàries, i fent-los espais acollidors. Per fer més dinàmica la visita, s'han preparat elements digitals que permeten realitzar recorreguts adaptats als diferents públics, i que es poden consultar als webs dels museus. En el cas del museu Víctor Balaguer, les obres de substitució de la coberta continuen a bon ritme, i des del 10 de juny estan obertes la sala egípcia i la sala d'etnografia i arts decoratives, i per tant ja es pot tornar a visitar una de les peces més emblemàtiques del Museu: la mòmia Nessi.
Nous horaris pel mes de juliol
Durant el mes de juliol els museus de Vilanova i la Geltrú s'endinsaran de ple a la “nova normalitat”. La Biblioteca Museu Víctor Balaguer, l'Espai Far, el Museu Romàntic Can Papiol, la Masia d'en Cabanyes, la Torre Blava - Espai Guinovart i el jaciment arqueològic de Darró recuperaran el seu horari habitual, i el Museu del Ferrocarril de Catalunya obrirà de dimarts a diumenge d'11 a 14.30 h, i dissabtes a la tarda de 17 a 20 h. En el cas del Museu Romàntic Can Papiol, caldrà fer reserva prèvia a través del web www.museucanpapiol.cat
El Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes oferirà entrada gratuïta durant tot el mes de juliol, i el Museu del Ferrocarril de Catalunya també oferirà entrada gratuïta durant tot l'any 2020 a les persones que treballen en els àmbits de la sanitat i la seguretat. És la manera de mostrar el seu reconeixement i agrair l‘esforç continuat que han realitzat aquests sectors professionals.
A més, a partir del mes de juliol, sempre que ens trobem dins de l'anomenada “nova normalitat”, es reiniciaran també les activitats culturals i la programació de visites guiades complementàries als museus de la ciutat. Podeu consultar els horaris, preus i la programació d'activitats prevista a partir del juliol a les respectives pàgines web, i també a l'agenda municipal del web de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
El Museu Víctor Balaguer publica el catàleg del dipòsit del Museo del Prado
L'any 2019, coincidint amb el bicentenari del Museo Nacional del Prado, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer va realitzar l'exposició commemorativa “La presència del Prado. Episodis d'una història”. Ara, un catàleg coeditat pels dos museus explica la història d'aquest dipòsit de pintures.
Quan l'any 1884 la Biblioteca Museu Víctor Balaguer va obrir portes, les parets d'aquell museu original mostraven ja un primer dipòsit de pintures del Museo del Prado, en aquell moment anomenat Museo Nacional de Pintura y Escultura. Des d'aleshores i fins a l'actualitat, la història del museu vilanoví ha estat sempre vinculada a la pinacoteca madrilenya. El dipòsit actual, que compta amb prop de 40 pintures -amb noms com El Greco, Sorolla, Goya o Brueghel-, es va poder veure al complet per primera vegada amb motiu de l'exposició temporal que va acollir el museu vilanoví entre el desembre de 2018 i el novembre de 2019. En el transcurs de la mostra, el Museu Víctor Balaguer i el Museo del Prado van començar a treballar en aquest catàleg que ara veu la llum.
La publicació repassa aquesta història de més de cent trenta anys entre les dues institucions: des del Museo del Prado, Mercedes Orihuela i Luz Pérez revisen la singularitat del dipòsit vilanoví en el conjunt de dipòsits del Prado, i des del Museu Balaguer, Mireia Rosich i Mònica Álvarez expliquen la història i els episodis dels dos dipòsits: l'original arribat a finals del segle XIX i l'actual, que va ingressar l'any 1986. Per fer-ho, l'equip del Museu Balaguer ha revisat cartes, llibres d'actes, fotografies i tota mena de documentació que ha permès detallar capítols fins ara poc coneguts o estudiats en relació amb la col·lecció, com els anys de la guerra civil espanyola.
El regidor Jordi Medina ha explicat que “aquest catàleg és el recull d'un treball curosíssim per part de diferents especialistes i que posa la institució al nivell nacional que li pertoca. Les publicacions dels museus com a centres de coneixement són grans fites de col·laboració en el desenvolupament i progrés de la societat. Aquest n'és un bon exemple, i recull la història d'un llegat que també forma part de la història d'una ciutat que va voler projectar-se cultural i nacionalment”.
En l'encreuament d'informació entre ambdues institucions s'han pogut documentar altres fets històrics succeïts al voltant del dipòsit. La publicació inclou també una catalogació detallada de les 38 pintures que el Museo del Prado té a Vilanova i la Geltrú, i una relació de les 54 pintures i 3 escultures que hi havia en el dipòsit original, retornat a Madrid l'any 1981 després del conegut incident del robatori al museu.
El catàleg ha estat editat per Angle Editorial (Barcelona), amb una versió en català i una en castellà, i ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Ja està disponible a través de diferents distribuïdors físics i virtuals, i a la recepció del Museu Víctor Balaguer, però la situació d'excepcionalitat per la Covid-19 ha fet posposar l'acte de presentació fins dijous 22 d'octubre.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!