Pla obert contrapicat d'un castell dels Castellers de Vilafranca en un assaig de la colla. Imatge del juny de 2018 . ACN/ Gemma Sánchez
ACN/ Gemma Sánchez |
Vilafranca del Penedès
22-06-2020 19:10
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha distribuït un document entre les entitats amb consells per tornar a treballar als locals d'assaig després del confinament, "en el cas que vulguin fer-ho". Treball en grups de màxim 40 persones i fer castells sense pinya en un temps màxim de cinc minuts són els ítems bàsics d'un protocol que està pendent de rebre l'aval de la Generalitat. "És una preparació tècnica, però no podem parlar d'assaig perquè hi ha massa limitacions", apunten des de la CCCC. Entre les colles, hi ha divisió entre les que només tornaran a reunir-se quan pugui fer-ho tot el grup i les que aposten per reprendre ja l'activitat. Aquest és el cas dels Castellers de Vilafranca, que vol tornar al juliol.
La CCCC recorda que el distanciament interpersonal imposat amb la crisi de la covid-19 és "absolutament incompatible" amb l'activitat castellera i afirma que "en cap cas" s'haurien de tornar a fer castells fins que es permeti el contacte físic. Així ho recull el document distribuït entre les colles aquest cap de setmana, al qual he tingut accés l'ACN. Amb tot, el text també planteja diverses recomanacions per a aquelles colles que vulguin començar a fer proves tècniques "de forma progressiva".
Són consells que hauran de rebre el vistiplau de la Generalitat, remarca la CCCC, que planteja sis pautes bàsiques a seguir: crear grups estables d'un màxim de 40 persones, no introduir nous participants, no fer proves amb pinya tancada, fer un registre estricte dels assistents, dur mascareta i marcar un temps màxim de cinc minuts per a cada castell amb una durada màxima d'una hora per assaig. A aquests ítems, s'hi afegeixen indicacions de neteja i desinfecció.
Les recomanacions són per a un període de quinze dies, amb previsió de flexibilitzar-les a mesura que es redueixi la possibilitat de contagi, fins que es pugui retrobar tota la colla. Fonts de la CCCC remarquen que són consells adreçats a aquelles entitats que han mostrat interès en tornar a fer castells, i asseguren que són pautes "per a treball tècnic" ja que consideren que "totes les limitacions que cal seguir no encaixen amb el concepte d'assaig que té el món casteller".
En aquest sentit, recorden que hi ha moltes colles que es basen en el principi de 'si l'últim castell el vam fer tots, el primer també el farem tots junts', de manera que no preveuen tornar a l'activitat fins que puguin celebrar-se assajos sense limitacions. La CCCC avisa que això es pot allargar fins "que es trobi una vacuna, un tractament efectiu o bé es doni per finalitzada la pandèmia". En aquest cas, es convida les colles a reprendre les activitats de caire més social.
Els Castellers de Vilafranca, a punt per tornar
La primera colla que ha fet públic el seu retorn al local d'assaig són els Castellers de Vilafranca. Els Verds asseguren que internament van elaborar un protocol que ha precedit els consells redactats per la CCCC. En tot cas, les pautes bàsiques són coincidents, i els Castellers de Vilafranca preveuen tornar a assajar "en breu", a l'espera de fixar una data concreta.
La previsió és crear quatre torns de 40 persones, on hi haurà membres del tronc i castellers que vigilaran l'estructura. Els Verds volen centrar-se en fer castells nets de 5 o 6 pisos, "que en teoria no tenen risc de caure", apunta el president de l'entitat, Carles Mata. Abans de començar els assajos, explica, es registrarà la temperatura de cada assistent i els grups de cada torn seran fixes per poder i aïllar-ne els membres si hi hagués un cas de contagi de la covid-19.
Al mateix temps, tots els castellers del tronc hauran de rentar-se amb gel hidroalcohòlic les mans, els braços i els peus abans i després de cada construcció, i serà obligatori que tots els assistents portin mascareta. Mata confia que això no serà un inconvenient. "Ho hem de provar i, si veiem que és inviable, ho deixarem córrer", diu, mentre defensa la necessitat de tornar a reunir la colla per assajar "per no estar desprevinguts el dia que es pugui tornar a les places".
Sobre la represa de les actuacions, veu "complicat" aixecar castells aquest any, però no descarta que la colla impulsi una diada amb construccions petites netes, com les que treballaran ara als assajos. El president dels Verds creu que seria una opció a valorar de cara a la diada de Sant Fèlix. Més escèptic es mostra, en canvi, de cara al Concurs de Castells de Tarragona, el qual veu "molt difícil" que es pugui celebrar.
Les colles vallenques, a l'espera d'un retorn complert
Al cantó oposat de la represa dels Castellers de Vilafranca hi ha el parer de nombroses colles que es neguen a tornar al local d'assaig fins que ho pugui fer tot el grup. És el cas de les dues colles de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls, es mostren partidàries d'esperar a que pugui haver tots els membres de l'entitat a la pinya. Els dos caps de colla veuen molt complicat que aquesta temporada hi hagi castells, tot i que no perden l'esperança.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!