Gran pla general del Tingladu 2017 durant l'actuació de Manel. Imatge publicada el 25 de juliol de 2017. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sitges
05-07-2020 18:03
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Sis festivals de música i dues associacions cooperatives de diferents punts de Catalunya s'han aliat per impulsar la plataforma Festival de Festivals, un moviment amb el qual proposen mancomunar recursos i reactivar la contractació d'artistes davant la conjuntura sanitària provocada per la covid-19. El col·lectiu destaca que vol actuar com a "assessor" d'ajuntaments i entitats per fomentar la programació d'espectacles i contribuir a la reactivació econòmica d'un sector on s'han multiplicat les cancel·lacions degut a la pandèmia. "Volem fer un retorn directe social al nostre públic", expliquen, tot subratllant que la intenció del projecte és "que ningú es quedi amb una idea cultural al calaix".
La plataforma neix impulsada pels festivals Fes+Chapeau (Sant Pere de Ribes), el Tingladu i la Causa (Vilanova i la Geltrú), les Barraques de Sitges, Esperanzah! (el Prat de Llobregat), l'Associació Bioritme (Vilanova de Sau) i els projectes Coopsetània (Alt Penedès i Garraf) i Nilak, si bé la iniciativa és oberta a noves adhesions. Un dels seus impulsors, Isaac Domínguez, explica a l'ACN que l'objectiu és "reinventar" el sector cultural. "Prou de 'com més, millor'. Anem a fer-ho petit!", defensa, tot apostant per impulsar iniciatives locals arreu de Catalunya.
Domínguez sosté que "cadascú pot fer una festa comptant amb la gent del seu municipi" i apunta que Festival de Festivals és una plataforma que vol acompanyar i oferir assessorament a aquestes propostes. "Volem organitzar bé la cultura, i que cap acte vagi en detriment de la nostra salut", afegeix, mentre lamenta les actuacions de balls populars que el darrer cap de setmana es van viure a la Festa Major de Ribes, a Sant Pere de Ribes, on s'incomplia el distanciament social.
Al mateix temps, Domínguez defensa la importància d'impulsar la programació cultural arreu de Catalunya "per fer un retorn social a la gent". "Qui ens ha fet créixer a cadascun dels nostres festivals és el públic, que fins ara ha valorat les nostres accions. Per això ara volem anar junts", explica. Segons els impulsors, estan oberts a oferir ajuda a totes les iniciatives que vulguin programar qualsevol tipus d'art escènica, sigui teatre, dansa, circ o música. "Tenim l'experiència, la professionalitat i els contactes per fer realitat les propostes que ens plantegin", assegura.
La nova plataforma considera que "s'ha de democratitzar la cultura". Per això insten les administracions a "arriscar" malgrat les limitacions marcades per la conjuntura sanitària i defensen que "apostar per la cultura repercuteix en el sentit més ampli de l'economia". "Tant a nivell turístic com local, som un poble de tradicions culturals que ens movem entre concerts, gralles i balls. Ara el que hem de fer és veure com podem fer-ho aquest estiu", apunten.
En el marc dels serveis "d'apadrinament", el col·lectiu es compromet a definir formats artístics compatibles amb les restriccions de la covid-19. Posen com a exemple el nou format de festival impulsat per Fes+Chapeau a Sitges, amb espectacles d'aforament reduït. Alhora, també proposen definir un "nou paradigma" dins el sector, fent que les organitzacions de tots els festivals comparteixin infraestructures, coneixements i campanyes de comunicació.
Els impulsors de la plataforma, que s'ha presentat públicament a Sitges aquest divendres, asseguren que el seu projecte no es basa en l'organització de festivals "per fer-se rics", sinó perquè creuen "en la cultura de base com a vehiculant de qualsevol activitat social". En aquest sentit, es comprometen a fomentar la contractació d'empreses locals o comarcals. Lamenten que "aquest estiu hi ha propostes culturals que estan precaritzant el sector", en referència, diuen, a festivals que s'han reinventat "per mantenir la quota de mercat fos com fos".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!