El Principal i l'Auditori Toldrà es posen al servei de la creació local aquest estiu. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
23-07-2020 08:51
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Auditori Eduard Toldrà i el Teatre Principal han esdevingut aquest mes de juliol centre de residència artística per a creadors i artistes locals en el marc del programa ‘SINGULART' una de les línies del Projecte de Suport a la Creació que impulsa l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través de la Regidoria de Cultura.
Una de les formacions que s'acullen al programa és ‘Windu Quartet', integrada per 4 músics professionals que en els seus espectacles proposen una revisió contemporània als clàssics repertoris de la flauta de bec. Aquesta setmana han reiniciat la residència a l'Auditori Eduard Toldrà, que van interrompre per la pandèmia, per ultimar els detalls del segon espectacle ‘Wind' que esperen poder estrenar al mes d'octubre. Segons explica Eloi Fuguet, intengrant de Windu Quartet “és un espectacle que fa un any que estem assajant i que s'havia d'estrenar el 5 d'abril passat, però a causa de la crisi sanitària es va cancel·lar l'estrena que s'havia de fer a Vilafranca”. La formació, que té la residència a la capital del Garraf es declara encantada de “poder gaudir de les instal·lacions i equip tècnic de l'auditori, per a nosaltres és un luxe i Vilanova sempre ens ha donat totes les facilitats. L'auditori sempre ens ha obert les portes i estem molt contents de poder treballar en aquestes condicions”. De fet el quartet ja va fer la residència artística a l'Auditori Eduard Toldrà l'any 2016 abans de l'estrena, al mateix equipament de VNG, del seu primer espectacle ‘Under Construction'.
Windu Quartet ofereix una posada en escena contemporània d'un repertori històric, clàssic i contemporani. El seu segon treball ‘Wind' “va en la mateixa línia i pretén captar nou públic que estigui interessat en la música clàssica però amb una posada en escena molt atractiva”, explica Eloi Fuguet. La formació està integrada per Marcel Leal, Eva Jornet, Iris Mañà i el mateix Eloi Fuguet, sota la direcció artística d'Iban Bertran, disseny luminotècnic d'Oriol Ibáñez i disseny de vestuari de la també vilanovina Esther Chércoles.
A la residència artística del quartet Windu, que finalitzarà el 25 de juliol, s'hi sumen altres projectes inclosos en la línia Singulart, com són els assajos al Teatre Principal de Zebrass Marching Band, amb el seu darrer espectacle ‘Som Pell' en format escenari; la residència al Principal de Guillem Albà i la Marabunta, del 24 de juliol al 6 d'agost, amb el segon espectacle de clown i musica en directe del vilanoví i la banda que l'acompanya o la residència de ‘Novarts Ensemble', formació originària de la capital del Garraf sorgida amb el suport de l'Associació Musical Eduard Toldrà que pretén apropar la música a nous públics mitjançant nous repertoris i nous formats. Aquesta formació que realitzarà la residencia artística a l'Auditori Eduard Toldrà del 28 al 30 de juliol està preparant el seu primer espectacle familiar al voltant del conte d'Alí Babà i els 40 lladres. Clouran el calendari de residències del mes de juliol, Elisabet Raspall i Belen Cabanes, que del 31 de juliol al 2 d'agost assajaran a l'auditori el seu nou espectacle ‘Jazztanyoles'. La pianista i compositora Elisabet Raspall i la ballarina i castanyola, Belen Cabanes combinen en el seu darrer projecte la música original de Raspall amb la dansa i les castanyoles de Cabanes, creant un espectacle de gran bellesa i emotivitat.
Equipaments al servei de la creació
Els equipaments d'arts escèniques de la ciutat, que acullen l'exhibició de les programacions de temporada, esdevenen també seu de residència artística per promoure la creació, producció i exhibició de nous projectes a través del programa SINGULART. Es tracta d'un programa que vol vetllar pel desenvolupament de les manifestacions escèniques, musicals, visuals i audiovisuals realitzades per creadors locals que estan en procés de professionalització o bé projectes professionals de formats no convencionals o jove creació.
En relació a les residències que s'estan duent a terme enguany, la regidora de Cultura, Adelaida Moya ha assegurat que "des de la Regidoria de Cultura sempre hem defensat que els equipaments públics han d'estar al servei, també, de la creació”. La regidora afirma que “sense el procés de creació els espectacles no veurien mai la llum i a la ciutat tenim uns equipaments magnífics que poden acollir els artistes perquè desenvolupin aquesta feina en unes bones condicions”. En les condicions actuals, quan s'ha demostrat que la cultura és un espai segur, ha dit la regidora Moya, “la nostra voluntat és continuar treballant al costat del sector com hem anar fent fins ara. Ja sigui en forma de contractació o bé de residència als equipaments vilanovins”.
Finalitzada la programació digital d'arts escèniques, amb la complicitat de creadors locals, durant el mes de juny, ara els equipaments han acollit les residències artístiques, orientades a donar suport en la fase final de la creació de nous projectes, oferint un període de dies d'assajos a l'escenari dels equipaments escènics de la capital del Garraf. A més a més, a través del programa es dóna suport a la difusió i promoció del projecte incorporant les noves creacions a les programacions dels equipaments.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!