Sant Jordi 2020

El llegat fotogràfic de Josep Mª Jornet es recull en un llibre publicat per l’Ajuntament de Sitges

El llibre ‘Josep Mª Jornet. Recull fotogràfic 1950-2007’ mostra la trajectòria d’aquest fotògraf de la segona meitat del segle XX

El llegat fotogràfic de Josep Mª Jornet es recull en un llibre publicat per l’Ajuntament de Sitges. Ajuntament de Sitges

El llegat fotogràfic de Josep Mª Jornet es recull en un llibre publicat per l’Ajuntament de Sitges. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Coincidint amb la programació del Sant Jordi d’estiu, l’Ajuntament de Sitges ha presentat aquest dimecres el llibre fotogràfic dedicat a Josep Mª Jornet per difondre el seu llegat i l’obra artística fruit de la seva gran passió per la fotografia. L’acte s’ha celebrat al Centre d’Interpretació de la Malvasia, a l’antic Corral de la Vila, davant d’un públic que ha seguit la presentació complint amb totes les mesures de seguretat marcades per la Covid-19. 

El llibre ‘Josep Mª Jornet. Recull fotogràfic 1950-2007’ repassa la trajectòria d’aquest fotògraf amateur, qui amb la seva mirada personal va transmetre el retrat del Sitges d’una època i els racons dels pobles a on va viatjar. L’edició d’aquesta publicació està coordinada per Roland Sierra i Gabi Serrano, i s’hi recopilen fotografies antigues de Sitges.

L’any 2019, coincidint amb el desè aniversari de la seva mort, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges va considerar que calia retre-li un homenatge amb la publicació d’un llibre. El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, ha destacat que “hem recuperat un projecte que teníem des de feia molt de temps. Era un deure cap a la família Jornet perquè ens va cedir un material que és de valor cultural incalculable, a l’Arxiu Històric de Sitges que gràcies a l’arxiver s’ha pogut conservar durant molts anys. És un deure de l’Ajuntament de Sitges difondre aquest art de la fotografia que ens va mostrar Josep Mª Jornet”. Xavier Salmerón afirma que “aquest llibre ens ensenya que per entendre el present hem de mirar el passat. Les fotografies ens mostren com va començar a arribar el turisme a Sitges o la transició de vila marinera cap a ciutat turística”. Alhora, el regidor de Cultura ha posat de manifest també que “amb les presentacions del llibre d’en Jornet i del llibre ‘Puig de Sitges’, celebrades aquest dimecres, donem per iniciat aquest Sant Jordi al juliol que és una mica estrany. Però ja vam celebrar Sant Jordi confinat i ara tenim l’oportunitat de gaudir d’un fira de petites dimensions a l’Hort de Can falç”.

Durant una cinquantena d’anys, Josep Mª Jornet va realitzar més de 12.000 instantànies i l’any 2001 va fer donació d’una part del seu fons a l’Arxiu Històric de Sitges (amb un miler de fotografies en blanc i negre i en color -actualment classificades-, de negatius, d’algunes pel·lícules, cartells de moltes de les exposicions que va realitzar, medalles i, també, de trofeus que va guanyar en diversos concursos de fotografia). Un dels coordinadors del llibre, Gabi Serrano, ha remarcat que al llibre “hi ha 15 temes (que amb la Secció Fotogràfica del GES vam valorar per presentar el Josep Mª. L’objectiu és que les vilatanes i els vilatans coneguin molt més la persona que anava amb el carro cap al Miramar, el Mercat  Vell o a l’Escorxador per muntar les seves exposicions perquè era la seva afició i perquè la gent pogués veure les seves fotos”. Segons Serrano, “descobrirem molt més que Sitges perquè la seva mirada el va portar a plasmar festes, castellers, el Ral·li, el Carnaval, temes rurals, oficis, la mar... Gabi Serrano va recordar la frase que deia Josep Mª Jornet: “Per fer una fotografia és important l’enquadrament i la tècnica, però el més important és tenir la idea”. 

El fill del fotògraf, Romà Jornet, ha agraït molt emocionat la publicació del llibre i ha destacat que “el meu pare ha lluitat durant molts anys per la fotografia a Sitges. Crec que si ell pogués ser present, us ho agrairia moltíssim perquè li feia molta il·lusió tenir un llibre perquè quedés per la gent de l’endemà. Evidentment, ell va lluitar moltíssim per la fotografia en moments que no era fàcil, perquè ara tothom té un mòbil a la butxaca i fa una fotografia. Però abans fer una fotografia tenia un gran mèrit perquè no era fer la foto sinó que era revelar-la, després anar al laboratori. Jo recordo que amb 9 anys ajudava el meu pare a revelar les fotografies els diumenges a la tarda -l’únic dia que ell tenia lliure- i anàvem al carrer sant Francesc a casa del senyor Joan Puig i Mestre, que era una persona molt important per la fotografia a Sitges i que tenia la impremta Puig. Agafar un negatiu que et surti bé amb una cubeta, un líquid i una certa temperatura, després portar-lo a l’ampliadora i transmetre-la a un paper, no era una tasca fàcil. Eren moltes hores... era quasi crear una obra d’art. La fotografia era la seva gran il·lusió i passió”.

El llibre vol retre un homenatge a una figura considerada un puntal de la fotografia sitgetana, ja que va fer de pont entre l’antiga associació Sitges Foto-Film (fundada l’any 1954) i la nova fornada d’aficionats a la fotografia, alguns provinents de la mateixa Sitges Foto-Film i altres de l’Agrupació Fotogràfica de Sitges i de la Secció Fotogràfica del Patronat d’Acció Social i Catòlica. El president la Secció Fotogràfica del GES, Andreu Noguero, ha valorat positivament que “es publiqui un llibre de fotografia i que estigui dedicat a un cofundador de la Secció Fotogràfica del GES, que es va fundar el 2004. Josep Mª Jornet era una persona carismàtica amb una personalitat molt forta, però molt afable i això es pot veure amb la  seva fotografia que explica un missatge, una història”. Segons Andreu Noguero, “va treballar en molts temes com el  bodegó, la foto-carrer, però amb la temàtica que es trobava més còmode era el retrat. Va saber agafar l’essència de la persona que fotografiava”. La Secció Fotogràfica del GES manté des dels seus inicis la voluntat de difondre l’art de la fotografia i amb aquest objectiu va crear el Premi Josep Mª Jornet, que s’atorga La Nit de Premis Sitges. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local