La meva llengua, la meva vida

Teresa Costa-Gramunt: “Aquest llibre recull l’experiència d’una llengua en perill”

La darrera publicació de l’autora vilanovina, ‘La meva llengua, la meva vida’, explora els camins d’una progressió negativa d’un patrimoni immaterial imprescindible

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’escriptora, poeta i col·laboradora d’Eix Diari, Teresa Costa-Gramunt, acaba de publicar La meva llengua, la meva vida, un assaig testimonial de la regressió de la llengua catalana com a element impossible de deslligar del patrimoni immaterial i identitari de la cultura catalana.

Entre la publicació de diferents poemaris i articles de crítica literària, Teresa Costa-Gramunt s’acosta a una reflexió sobre l’estat i l’evolució de l’ús de “la llengua de la cova”, aquella que neix a casa i “que va costar tant d’esforç mantenir per a una generació autodidacta, que va patir la repressió”.

La meva llengua, la meva vida (Voliana Edicions, 2020) neix per la necessitat de l’autora de recollir una història viva, a partir d’experiències en primera persona i properes que situen el català en el perill d’un ús minoritzat en el temps. “Si no s’explica, encara passa més desapercebut”, sentencia.

L’exposició és clara, amb uns exemples i un recorregut vivencial que reconstrueix la regressió en el context d’altres llengües i cultures que han sofert una regressió similar, a partir de les anàlisis d’altres escriptors i filòlegs.

Assenyala Costa-Gramunt, que quan a una autora o autor català se li pregunta per què no escriu en castellà, que arribaria a un públic més ampli, “és un símptoma que la llengua pateix un arraconament”. La reivindicació per a la defensa de la llengua pròpia és de principi a fi el principal argument del llibre. Una obra que situa la lectura en el context del lligam entre llengua i cultura, a partir de la construcció de l’imaginari col·lectiu, “actualment en seriós perill”.

En l’entrevista per Eix Diari, Teresa Costa-Gramunt explica els aspectes fonamentals de la motivació i el contingut d’un llibre que inclou reflexions compartides amb altres autors i finalment proposa el compromís d’escriure contra el silenci. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local