La Ruta dels Íbers

Els jaciments ibèrics del Penedès celebren el Cap de Setmana Ibèric amb activitats gratuïtes

El conjunt monumental d’Olèrdola, la Ciutadella de Calafell, el jaciment de Darró de Vilanova i la Geltrú i Font de la Canya d'Avinyonet del Penedès han programat diverses propostes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dissabte 3 i diumenge 4 d’octubre se celebra la 20a edició del Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers amb més de 100 activitats gratuïtes per a tots els públics en 25 jaciments ibèrics de Catalunya. El Cap de Setmana Ibèric està organitzat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya que, mitjançant els jaciments que integren la Ruta dels Ibers, vol impulsar el coneixement d’aquesta civilització. Com cada any, el Cap de Setmana Ibèric proposa fer una immersió en la societat ibèrica des d’un punt de vista diferent: l’artesania, la tecnologia, l’organització social i política, etc. Aquesta nova edició se celebra sota el títol “Productes km 0” i se centrarà a mostrar com la societat ibèrica aprofitava els recursos naturals en la vida quotidiana. S’han programat moltes activitats per conèixer com els ibers convivien amb la natura: com gestionaven l’agricultura i la ramaderia, com feien les seves eines i armes de metall, com empraven fang, pedra i fusta per erigir les seves construccions, o com de l’argila feien la ceràmica.

Un cap de setmana farcit d’activitats per conèixer com els ibers utilitzaven els recursos naturals, de nord a sud del territori, de la Cerdanya a les Terres de l’Ebre. El jaciment d’El Castellot (Bolvir) ha preparat una visita teatralitzada per conèixer aquest poblat ceretà i un taller per aprendre a separar les partícules d’or de la terra. Per conèixer els ausetans, es pot visitar el jaciment de l’Esquerda (Roda de Ter) i participar en un taller d’arqueozoologia, o bé apropar-se al jaciment de Casol de Puigcastellet (Folgueroles), on hi haurà un taller/demostració de forja experimental.

Si el que es vol és apropar-se a la tribu dels indigets al Baix Empordà, es pot visitar el jaciment ibèric d’Ullastret i participar en una visita guiada per conèixer les pedreres i l’explotació d’aquestes vinculades a la ciutat ibèrica; Sant Sebastià de la Guarda (Palafrugell), on es podrà participar en una visita per conèixer l’explotació del suro i altres recursos en època iber; el jaciment de Castell a Palamós i gaudir d’una visita guiada per viatjar l’any 183 aC durant la conquesta romana del món iber, o el jaciment de Puig de Castellet i Turó Rodó (Lloret de Mar) per participar en una gimcana fotogràfica familiar acompanyats d’una antiga habitant ibera.

Al jaciment d’El Cogulló (Sallent, Bages) es podrà gaudir d’un itinerari guiat per conèixer els recursos naturals a l’entorn i d’un taller per descobrir com els lacetans construïen tovots. Per saber com vivia la tribu iber dels laietans, es pot visitar el poblat de Ca n’Oliver (Cerdanyola del Vallès), on es podrà participar en el taller “De pedra, fang, ferro i fusta”; Puig Castellar (Santa Coloma de Gramenet), que oferirà una visita per descobrir els recursos naturals que utilitzaven els ibers en el seu dia a dia en aquest punt, i Puig del Castell (Cànoves i Samalús) que oferirà una visita per descobrir l’explotació dels recursos naturals de l’entorn, l’actual Parc Natural del Montseny.

Per aprofundir en la tribu dels ilergets es poden visitar els següents jaciments: Els Entinclells (Verdú), on els visitants podran participar d’una trepitjada de raïm i una cocció de pa; la Fortalesa dels Vilars (Arbeca) i l’exposició “Plantes, roques i animals: l’explotació dels recursos de l’entorn a la Fortalesa d’Els Vilars”; Molí d’Espígol (Tornabous), on hi ha programada una activitat familiar per conèixer com els ibers feien cervesa, i la Necròpolis d’Almenara (Agramunt) s’ha organitzat una visita guiada a càrrec de l'equip d'arqueòlegs que duu a terme les campanyes d'excavacions.

Seguint cap al sud del territori català, es troben els jaciments dels cessetans: el conjunt monumental d’Olèrdola (Alt Penedès), on hi ha programada la visita guiada “Olèrdola, entre el Garraf i la plana del Penedès. L’explotació dels recursos de l’entorn”; la Ciutadella de Calafell, on es podrà participar en el taller “Fes-te el teu pa!”; el jaciment de Darró (Vilanova i la Geltrú) on s’ha programat una visita guiada centrada en l’obtenció del ferro en època ibèrica; Font de la Canya (Avinyonet del Penedès) on es podrà gaudir d’una visita a càrrec de l’equip d’arqueòlegs i també al Centre d'Interpretació DO Vinífera, i el jaciment de Rabassats (Nulles), on petits i grans podran participar en el taller “Del fang a la ceràmica” per explorar com els ibers treballaven l’argila per fabricar la seva vaixella.

Per conèixer els ilercavons, es pot participar en les propostes del jaciment de Castellet de Banyoles (Tivissa), on hi ha programada una activitat familiar per descobrir com els ibers utilitzaven els metalls; Coll del Moro (Gandesa), on es podrà realitzar una activitat familiar per conèixer com els ibers feien vi; la Moleta del Remei (Alcanar), on s’ofereix l’escape room digital Tyrika, i Sant Miquel de Vinebre, on es podrà gaudir d’una visita centrada en l’explotació dels recursos naturals com la fusta per construir i escalfar.

El Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona, organitzador de l’esdeveniment i coordinador de la Ruta dels Ibers,  obrirà també les portes de forma gratuïta el 3 i 4 d’octubre. Dissabte 3 a les 11,30 h s’ha programat una visita guiada per conèixer el Tresor de Tivissa, el millor exemple d’orfebreria ibèrica que es conserva a Catalunya i d’11 a 13 h s’ha programat el taller: Què ens diuen els ibers?, activitat familiar d’escriptura ibèrica. Igualment mantenim les nostres activitats estables: dissabte 3 a les 17 h ruta Montjuïc, diumenge a les 11 h Art Primer en família i a les 12,30 h la visita guiada a l’exposició Art Primer. Artistes de la Prehistòria.

Un any més, per a tots els nens i nens que vagin a les famílies a gaudir d’aquesta descoberta del patrimoni arqueològic català, s’ha dissenyat un joc que es regalarà durant el cap de setmana a atots els jaciments i museus de la Ruta dels Ibers. L’objectiu del joc és trobar els diferents recursos naturals que explotaven els ibers

Enguany com a novetat es presenta Balkeuni, Amusic i la Pàtera del Llop, un videojoc cooperatiu per viure una aventura trepidant al món desaparegut dels ibers. És una experiència lúdica pensada per fer a casa en família, però encara és millor si es fa entre dues famílies, de forma cooperativa, i comunicats per videotrucada. També es pot realitzar a les aules de primària. Hi trobarem una sèrie de reptes relacionats amb els ibers: història, costums, tecnologia que empraven, territori que ocupaven les diferents tribus, en descobrirem l’escriptura… Amb l’objectiu de passar una bona estona i despertar l’interès per la cultura de les persones que van viure a casa nostra fa més de 2.000 anys! Podeu accedir al lloc web www.rutadelsibers.cat.

Donada la situació actual, totes les activitats es duen a terme amb les pertinents mesures sanitàries i reserva prèvia. Els possibles canvis que puguin haver-hi en la programació a causa de mesures sanitàries extraordinàries es comunicaran al web de la Ruta dels Ibers.

Es pot consultar i descarregar el programa d’activitats al web www.rutadelsibers.cat per veure quins jaciments hi participen i organitzar millor la visita, també es poden consultar a l’agenda en línia del Patrimoni Cultural a través d’un mapa geolocalitzat per jaciment i activitats: https://bit.ly/2FZsycd

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local