Cinema

Dafnis Balduz, de l’escenari a la gran pantalla

L’actor vilanoví torna a presentar les gales del Festival de Sitges i participa en el film inaugural, Malnazidos, que s’estrena dijous 8 d’octubre

Dafnis Balduz a una escena de 'Malnazidos. Eix

Dafnis Balduz a una escena de 'Malnazidos. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els espais comuns de Dafnis Balduz són tres: teatre, cinema i televisió. L’actor vilanoví es troba actualment a Mallorca, enregistrant una nova sèrie per a la televisió balear; estarà al Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya en un doble paper, com a presentador i actor, i al novembre estrena l’obra La Golondrina a Madrid, al costat de l’actriu Carmen Maura.

El Festival de Sitges, aquest any, serà especial per a Dafnis Balduz. L’actor, que presenta les gales i premis en el certamen des de fa vuit anys al costat de l’actriu Melina Matthews, viurà en directe, dalt mateix de l’escenari, l’estrena del darrer film en què ha treballat al costat d’actors com Miki Esparbé i Luis Callejo i les actrius Aura Garrido i María Botto, entre un destacat repartiment. Es tracta del film Malnazidos, una història de terror i zombis en el marc de la Guerra Civil espanyola. “Treballar amb el Javier i l’Alberto més tot el repartiment coral del film, ha estat un regalazo”, explica Balduz.

Javier Ruiz Caldera i Alberto de Toro dirigeixen aquesta pel·lícula en què la lluita contra els zombis trasbalsa l’enfrontament entre nacionals i republicans. “No expliquem més, que cal anar a veure-la”. Balduz interpreta un comissari polític del bàndol republicà, que per “no avançar gaire diguem que amable no és”. L’adjectiu no és fortuït. L’actor vilanoví destaca la confiança i l’amabilitat dels dos directors del film, alhora que clama que “caldria reivindicar més l’amabilitat en general i en tothom, trobo que és un valor que s’està perdent”.

El rodatge es va realitzar ara fa any i mig. L’actor va haver de fer pràctiques de tir i aprendre a carregar armes dels anys 30. En dos anys, Balduz ha participat en dos films en el context de la Guerra Civil. El primer, Mientras dure la guerra d’Alejandro Amenábar (2019) i ara Malnazidos (2020). Dues destacades i grans produccions, que li han valgut dos papers diferents i una experiència que sempre suma “i companys excel·lents”.

Des de fa vuit anys puja a l’escenari de l’auditori de l’hotel Meliá de Sitges per presentar les principals gales i entregues de premis del Festival de Cinema. Sovint enmig de diferents treballs. “Alguna vegada, en un mateix dia, he agafat un vol a Vigo per a un rodatge de televisió i a la nit ja tornava a Sitges”. Aquest any serà tot diferent. Els temps són diferents.

Del certamen sitgetà, Balduz comença anomenant el reconeixement que el director del Festival, Àngel Sala, sempre fa respecte de tot l’equip. I continua nomenant tots els companys, des de la direcció fins als voluntaris i “en Dani Arbonès, que coordina els conductors i s’hi deixen la pell”. El llistat és llarg. “Sitges té aquesta implicació de l’equip que el diferencia d’altres festivals i és que tothom que hi treballa o s’implica se l’estima i es nota”.

En pocs dies arrenca la 53a edició del Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que se celebra del 8 al 18 d’octubre. Balduz pujarà a l’escenari i estarà a la gran pantalla. Quinze dies després, viatja a Madrid, si els temps ho permeten, per a la presentació –ajornada per la Covid-19– de l’obra La Golondrina amb Carmen Maura. Però això, ho explicarà per més endavant. De moment la cita és al cinema.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local