Museu d'Interès Nacional

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer repassa la seva història fent emergir nombroses obres mai abans exposades

'El perquè de tot plegat' destaca el valor de les principals donacions que ha rebut la institució

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer repassa la seva història fent emergir nombroses obres mai abans exposades. ACN

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer repassa la seva història fent emergir nombroses obres mai abans exposades. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú ha decidit treure a la llum nombroses obres mai mostrades fins ara. El motiu, el primer aniversari de la declaració de Museu d'Interès Nacional per part de la Generalitat. Una excusa simbòlica amb que la institució vol reivindicar el valor de tot el seu fons, bona part del qual sempre queda portes endins. "Normalment a les sales tenim exposat menys del 20% del nostre fons i ara podem fer emergir peces que fa dècades que guardem perquè el discurs habitual del museu no ens permet exposar", apunta la directora del museu, Mireia Rosich. L'exposició 'el perquè de tot plegat' es podrà visitar a partir d'aquest divendres i fins el 28 de febrer.

Rosich defineix la mostra com un "repte" i alhora una "alegria". Assegura que condensar tot el fons del museu en una sola mostra efímera ha estat tota una quimera, però celebra que la institució tingui l'ocasió de lluir-se i demostrar el valor de totes les donacions rebudes des que Víctor Balaguer va posar en marxa el seu propi museu l'any 1884.

La mostra reuneix prop de 150 elements, entre les obres que formen part del museu i els documents de la biblioteca. En el cas de l'apartat dedicat a l'evolució del museu, el recorregut permet endinsar-se en set donacions clau de la història de la institució. A cadascuna d'elles, es poden descobrir "petites perles" fins ara només a l'abast dels conservadors.

Rosich celebra que ara surten a la llum un retaule medieval, gravats japonesos, pergamins egipcis, escuts filipins i també una àmplia selecció de ceràmiques. Al mateix temps, la mostra reuneix algunes de les obres cedides pel Museo del Prado en el moment de la inauguració del Museu Balaguer, diversos quadres dedicats personalment a l'escriptor i també una selecció dels quadres d'art contemporani que es van rebre el 1956.

Rosich subratlla que l'exposició posa de relleu el "valor" de les donacions que s'han rebut des de la inauguració, tant de l'etapa en què el propi Balaguer era al capdavant de la institució, com de les dècades posteriors a la seva mort. De fet, el recorregut artístic culmina amb obres rebudes el 2007.

De forma simultània a l'itinerari a través de les obres d'art, l'exposició també reivindica la importància del fons que alberga la Biblioteca Víctor Balaguer. "La biblioteca i el museu hem crescut al mateix ritme, no es pot deslligar un de l'altre", ressalta la cap del fons documental, Laia Manuel.

Així, l'exposició que obre portes aquest divendres permet descobrir una cinquantena de documents que habitualment només coneixen els investigadors usuaris d'aquesta biblioteca especialitzada en humanística i ciència. S'hi mostren arxius vinculats a noms tant destacats com Apel·les Mestres, Enric Cristòfor Ricart, Eduard Toldrà, Narcís Oller o Joaquim Molas.

Entre els documents exposats, hi ha nombrosos manuscrits i donacions que va rebre Balaguer en diferents etapes. Al mateix temps, es poden consultar documents històrics, com un tractat entre l'estat espanyol i el Regne Unit per l'abolició del tràfic d'esclaus en l'època que Balaguer va ser ministre d'Ultramar.

Manuel confia que la 'El perquè de tot plegat' servirà per convidar la ciutadania a conèixer l'abast del fons bibliotecari: "Volem que la gent sàpiga que tenim molts llegats que configuren un gran llegat d'importància nacional, i és important que tothom ho conegui i ho pugui consultar".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local