Composició

Vilanova acull dilluns l'acte central de la commemoració de l'Any Robert Gerhard 2020-2021

L’acte tindrà lloc a l’Auditori Eduard Toldrà a partir de les 19 hores i en ell hi intervindran el Quartet Gerhard i la Camerata Eduard Toldrà

Vilanova acull dilluns l'acte central de la commemoració de l'Any Robert Gerhard 2020-2021. Generalitat de Catalunya

Vilanova acull dilluns l'acte central de la commemoració de l'Any Robert Gerhard 2020-2021. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, presidirà dilluns vinent, 30 de novembre, l’acte central dels esdeveniments organitzats per commemorar l’Any Robert Gerhard 2020-2021. L’acte tindrà lloc a l’Auditori Eduard Toldrà, de Vilanova i la Geltrú, a partir de les 19 hores, i en ell hi intervindran el Quartet Gerhard i la Camerata Eduard Toldrà. L’acte es podrà seguir per streaming pel canal de Youtube del Departament.

El Govern de la Generalitat va aprovar la commemoració oficial, l'any 2020, del cinquantenari de la mort del músic i compositor Robert Gerhard, que coincideix, l'any 2021, amb el 125 anys del seu naixement. Aquest doble aniversari ha de servir per posar en valor una de les personalitats musicals més importants del segle XX a Catalunya i arreu del món.

Robert Gerhard (Valls, 1896 - Cambridge (Anglaterra), 1970)

Robert Gerhard va ser un músic i compositor català de música clàssica, de mare francesa i pare suís-alemany, educat en un entorn cultural català. Va passar la seva joventut a Suïssa, on va cursar els estudis secundaris i va iniciar els seus estudis musicals. Amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial va tornar a Catalunya, on va estudiar piano amb Granados i Marshall (1915) i Pedrell (1916-1920), qui li va transmetre l’estima per la música hispànica antiga. A la fi de la guerra, va decidir estudiar amb Schönberg a Viena i Berlín (1923-25), de qui va aprendre el llenguatge atonal i el mètode dodecafònic, que va introduir a Espanya. Va tornar a Catalunya on va dur a terme una gran activitat cultural amb concerts, conferències, participació en organitzacions musicals catalanes i activitats pedagògiques. La seva composició durant aquesta època es va basar en els temes populars catalans tractats amb les tècniques més avançades i el llenguatge atonal.

A causa de les seves relacions amb la Generalitat i la República, sent el responsable de gestió musical del Govern de la República, amb l’inici de la dictadura franquista s’exilia, primer a França i després a Cambridge, Anglaterra, on col·labora amb la secció de música del King’s College. Va treballar composant i orquestrant una gran varietat de peces musicals, des d’arranjaments de sarsueles i música popular espanyola per a l’orquestra de la BBC, sota el pseudònim de Joan de Serrallonga, fins a la composició de bandes sonores per a obres teatrals i cinematogràfiques. També va dur a terme activitat pedagògica a Anglaterra i als Estats Units.

La seva obra va estar influenciada per l’exili al que va estar sotmès, amb molta influència de les cultures espanyola i catalana amb, per exemple, els ballets de Don Quixote i Soirées de Barcelona, i l’òpera The Duenna. La seva música evoluciona al llarg de la seva vida, amb la introducció en anys posteriors de sons experimentals i música electrònica, com la Simfonia nº3 Collages i The Plague. El seu fons es conserva a la Cambridge University Library, a la Biblioteca de Catalunya i a l’Institut d’Estudis Vallencs.

La censura franquista va fer que la música de Robert Gerhard fos desconeguda a Espanya. Per aquest motiu, la commemoració del cinquantenari de la seva mort l'any 2020 té l'objectiu de posar en relleu, recuperar i divulgar la seva figura i la seva obra.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local