Memòria històrica

Torrelavit vol protegir els refugis antiaeris de Sabanell

Demanarà al Consell Comarcal de l’Alt Penedès que els declari Béns Culturals d’Interès Local per incloure’ls com a patrimoni històric del municipi

Torrelavit vol protegir els refugis antiaeris de Sabanell. Ajuntament de Torrelavit

Torrelavit vol protegir els refugis antiaeris de Sabanell. Ajuntament de Torrelavit

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Torrelavit demanarà al Consell Comarcal de l’Alt Penedès la declaració dels refugis antiaeris de Sabanell com a Béns Culturals d’Interès Local (BCIL) amb la intenció de recuperar, valorar i protegir el patrimoni arquitectònic de la guerra civil espanyola en territori català. Així ho va aprovar per unanimitat el consistori al ple extraordinari municipal que es va celebrar dilluns passat davant l’amenaça que suposa la previsió de construcció del tercer carril de la C-15 entre Vilafranca del Penedès i Igualada, tal com va explicar l’alcalde, Manuel Raventós, al ple. El projecte es basa en la Llei del Patrimoni Cultural Català i pretén garantir la protecció necessària per evitar que es repeteixi el que ja va passar amb l’ampliació de la C-15: el refugi gran va acabar escapçat per ambdues bandes.

Segons els historiadors que han elaborat l’informe en defensa de la protecció d’aquests espais, Ramon Arnabat i Xavier Esteve, aquests refugis són “una joia patrimonial” amb un elevat interès històric, ja que a Catalunya es conserven alguns refugis utilitzats per la població civil per protegir-se de les bombes franquistes, però són escassos els refugis antiaeris lligats als aeròdroms republicans, construïts entre 1936 i 1939.

El refugis antiaeris de Sabanell estan en bones condicions i són fàcilment recuperables i, després d’una intervenció arqueològica serien visitables i es podrien incorporar a la Ruta del Vesper de la Gloriosa juntament amb els refugis ja recuperats de Santa Margarida i els Monjos i Vilobí-Pacs.

Segons Arnabat i Esteve, aquests refugis permeten conèixer més i millor la guerra civil espanyola i el seu impacte al Penedès, concretament a la zona de Torrelavit, Font-rubí, el Pla del Penedès i Sant Pere de Riudebitlles, municipis vinculats a l’aeròdrom de Sabanell entre el 1936 i el 1939. Precisament, els ajuntaments de Font-rubí i el Pla del Penedès se sumaran a la petició i els tres ajuntaments defensaran conjuntament al Consell Comarcal la sol·licitud.

Els refugis antiaeris de Sabanell permeten conèixer les dinàmiques dels aeròdroms republicans, la seva estructura i funcionament, els vincles amb els altres aeròdroms que conformen el Vesper de la Gloriosa (Santa Oliva, els Monjos, Pacs-Vilobí i Sabanell), i com s’utilitzaven durant el conflicte bèl·lic.

La protecció dels refugis antiaeris de l’aeròdrom republicà de Sabanell permetrà convertir aquest espai en un actiu d’interès turístic i cultural. En aquest moment, a Torrelavit s’està treballant per consolidar l’oferta turística vinculada al Camí del Riu i l’ús de l’aigua en els antics molins paperers, a través del projecte del Centre d’Interpretació de l’Aigua, i els refugis de Sabanell podrien incorporar-se a l’oferta de turisme històric i cultural del qual ja disposa el municipi. El govern municipal considera prioritari protegir aquests espais i enriquir així el patrimoni històric no només del municipi, sinó de tota la comarca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local