Revelació del confinament

Stay Homas es proposa "tocar tots els pals possibles" al seu nou disc 'Agua'

El grup icònic del confinament desplega l'ambició estilística que tenen com a oients i consumidors de música

El grup Stay Homas publica el seu primer disc 'Agua'. Sony Music

El grup Stay Homas publica el seu primer disc 'Agua'. Sony Music

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El grup icònic del confinament Stay Homas, integrat per Klaus Stroink, Guillem Boltó i Rai Benet, publica aquest divendres el seu primer disc 'Agua' (Sony Music), en un exercici de "finalitzar l'etapa de 2020" i posar la seva voluntat creativa sobre la taula. En una entrevista a l'ACN, Benet ha afegit que són eclèctics i que els hi agrada molt fer música en tots els estils, mentre que Stroink ha afegit que hi ha una voluntat des del principi en el projecte d'"intentar tocar tots els pals possibles" i correspondre a la seva "ambició estilística" que tenen com a oients i consumidors de música. "És un viatge guai", ha sintetitzat Stroink.

L'àlbum inclou una dotzena de temes, dels quals sis són inèdits i sis sorgits dels mesos en què tocaven al terrat. Segons explica Boltó, el comú denominador és que els temes els han fet tots tres junts i cada dia en un 'mood' diferent. "Hem fet el que hem volgut tota l'estona", ha afegit el músic, que també ha enumerat l'intent d'anar a l'arrel de cadascun dels gèneres i "ser fidels" a aquest concepte. Ha avisat que l'àlbum passa per "molts estats d'ànim diferents" i moments vitals diversos.

Entre les sis noves cançons hi ha 'Cacatua', 'Mientras Respire', 'Por el Camino', '+=' i 'Days of Our Lives'. Pel que fa a 'Cacatua', és un tema realitzat en col·laboració amb el músic urbà PJ Sin Suela, i que alaba la connexió entre Barcelona i Puerto Rico. Sobre aquesa cançó, Benet ha considerat que és el tema "que més s'allunya" del que havien fet fins ara, i ha dit que, precisament, el van compondre en un descans de composició: "Vem pensar que la paraula 'cacatua' tenia molt de 'flow' i una musicalitat molt guai", ha dit, tot i que li mancava el "'flow' violent" que hi va aportar després el músic portorriqueny.

Pel que fa al títol, Benet ha explicat que durant la seva època de terrassa cridaven 'agua' mot molt sovint, i ha destacat que és un terme molt usat en la música llatina, "com l''olé' flamenc", i els va agafar "molt fort" per fer aquest clam, especialment a ell. "Pensàvem que era un bonic homenatge a aquells temps", ha assenyalat.

Un debut des de l'experiència del confinament

Al revés de com succeeix habitualment, el grup enregistra el seu primer disc sumant ja milers de seguidors, fins i tot amb una col·laboració amb Michael Bublé. Kalus Stroink ha explicat que si no haguessin tingut milers de seguidors, haurien fet el mateix: "Si haguessin estat un grup emergent normal, no hi hagués hagut una pandèmia i no fóssim famosos, haguéssim fet el mateix: trucar gent de confiança", ha dit. El músic ha destacat que el que ha primat en l'elaboració és que les cançons "sonin bé". D'altra banda, Boltó ha destacat que el disc s'ha fet "molt de veritat", i que si hagués estat en una altra circumstància haurien arribat a un punt bastant similar.

Benet ha afegit que el 'background' d'haver fet una trentena de temes en dos mesos i mig "és brutal" perquè han après a treballar junts, i a l'hora de fer el disc han estat "molt eficients", però la seva experiència prèvia "no ha estat un background que pesés", sinó que era un punt de partida i es volia fer un disc diferent. "L'època de la terrassa ens ha servit, però no ens ha ancorat", ha afegit.

Aquest disc els ha de portar des de principis d'abril de gira internacional a una vintena de països a les principals ciutats espanyoles, europees i llatino-americanes. Benet diu que estan "com el públic", a l'espera de veure què passa. Igualment, pel que fa a la proposta comptaran amb els seus productors i multiinstrumentistes. "Creiem que serem cinc", ha avançat Boltó.

Pel que fa a la situació actual, Stroink ha lamentat que "s'ha normalitzat molt la cultura gratuïta", i que alguns promotors han acabat entenent que la cultura funciona "si funciona de masses" i si funciona la barra en el cas de grans esdeveniments. Ha criticat que aquests festivals són rendibles de la mà de la gratuïtat o del preu reduït de les entrades comptant que hi ha moltes masses. "Aquí és on tenim un problema", ha agregat Stroink, alhora que ha enumerat que les restriccions impedeixen tot això. A banda, ha assenyalat que hi ha un problema institucional d'escàs suport a la cultura, i un altre de social de concebre la cultura com una cosa molt essencial, però que "és l'última de les prioritats".

D'altra banda, Benet ha assegurat que tot i ser un dels grups que "menys perjudicats" ha sortit de la pandèmia, en el seu cas enguany han fet 11 concerts, mentre que ell l'any passat en va fer 115. "Dramàtic ho és per a tothom i és feina de tots que puguem fer una vida relativament estàndard", ha afegit.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local