El Vendrell tanca la Capitalitat Cultural amb l’exposició “El Vendrell, l’època daurada Casals, Fenosa, Guimerà i Nin”. Ajuntament del Vendrell
Redacció |
El Vendrell
16-12-2020 18:32
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El proper dissabte 19 de desembre el Vendrell clourà oficialment l’any de la seva capitalitat oficialitzant el traspàs de la distinció a la ciutat de Tortosa, que l’ostentarà durant l’any 2021. El relleu es farà efectiu, a la tarda, en el transcurs d’un acte institucional a l’Auditori del Tívoli.
Després d’aquest acte protocol·lari, es durà a terme la inauguració de l’adaptació de l’exposició “El Vendrell. L’època daurada: Casals, Fenosa, Guimerà i Nin” al Centre cívic l’Estació. Una mostra que es va exposar al Palau Robert de Barcelona del 29 de juliol al 4 d’octubre, a la Sala 1 i al Jardí del Palau Robert, organitzada per la Direcció General de Difusió del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, i l’Ajuntament del Vendrell, amb motiu de la Capitalitat Cultural del 2020. L’exposició centra l’atenció en aquests quatre personatges i en els valors que representen de creativitat, internacionalitat i compromís amb la societat del seu temps, la pau i la llibertat.
Ara, amb la voluntat d’apropar la mostra als vendrellencs i vendrellenques i tancar l’any de la Capitalitat, l’Ajuntament del Vendrell s’ha fet càrrec de gestionar-ne una adaptació al Centre cívic l’Estació. Mentre que a l’exposició de Barcelona hi havia dos espais, les sales del Palau i el jardí, on s'ubicava la figura d’Andreu Nin, amb un format molt diferent, a l’exposició del Vendrell s'ha inserit Nin al recorregut, amb el mateix format que la resta, fent un gran esforç de síntesi i de disseny gràfic.
L’exposició té com a comissari el director de la Fundació Apel·les Fenosa, Josep Miquel Garcia i compta també amb una comissió assessora que ha coordinat cadascun dels espais dedicats als quatre personatges. Uns espais que mostren les cases d’aquests prohoms, autoretrats de la seva sensibilitat humana i creativa i de l’acollida que varen donar a intel·lectuals de l’època.
La comissió assessora està formada per la directora del Museu Pau Casals, Núria Ballester, que ha treballat en l’àmbit dedicat al violoncel·lista i director d’orquestra; el propi comissari Josep Miquel Garcia, que és el responsable de la presentació que es fa d’Apel·les Fenosa; la directora de la Casa Museu Àngel Guimerà, Àngels Santacana, que ha fet la proposta per a l’espai del dramaturg i poeta, i l’historiador Ernest Benito, que ha tingut cura de la figura d’Andreu Nin. El dibuixant, il·lustrador i ninotaire Lluís Juste de Nin, traspassat al mes maig d’aquest any, va col·laborar amb Ernest Benito en la part de l’exposició dedicada al periodista, traductor, sindicalista i dirigent del POUM Andreu Nin, amb el qual compartia nom i parentesc. Un plafó en l’àmbit dedicat a Andreu Nin recorda la figura de Lluís de Juste.
Com a novetat, cal dir que amb motiu de la inauguració de l’exposició “El Vendrell, l’època daurada Casals, Fenosa, Guimerà i Nin” al Vendrell, s’ha editat un llibre-catàleg, amb el què es vol contribuir a donar més difusió dels quatre personatges; les seves cases, que ara preserven la seva memòria i el seu llegats en format museogràfic, i alhora posar de relleu el paper referencial del Vendrell com a paisatge clau en la intel·lectualitat del seu temps. L’exposició es podrà visitar al Centre cívic l’Estació fins el 30 de maig del 2021.
Més informació
- El Palau Robert reivindica Casals, Fenosa, Guimerà i Nin, els quatre catalans "més universals" del Vendrell
- El Palau Robert recorda Pau Casals, Apel·les Fenosa, Àngel Guimerà i Andreu Nin en una exposició
- Igualada s'estrena com a Capital de la Cultura Catalana amb la música medieval de Jordi Savall
- Tortosa agafa el relleu del Vendrell com a Capital de la Cultura Catalana amb la voluntat "d'ensenyar el patrimoni" de la ciutat
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!