Memòria històrica

L'Ajuntament de Vilanova organitza la Setmana de la Memòria per homenatjar les víctimes de la Guerra Civil

El 21 de gener de 1939 van entrar les tropes franquistes a Vilanova i la Geltrú i el 27 de gener es commemora el Dia Internacional de l'Holocaust

L'Ajuntament de Vilanova organitza la Setmana de la Memòria per homenatjar les víctimes de la Guerra Civil. Ajuntament de Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova organitza la Setmana de la Memòria per homenatjar les víctimes de la Guerra Civil. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 21 de gener de 1939 van entrar les tropes franquistes a Vilanova i la Geltrú. La Comissió de Memòria Històrica va acordar el 2016 retre homenatge cada 21 de gener a les Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura, reflectint el compromís municipal de reconeixement i de reparació a totes les víctimes.

D'altra banda, el 27 de gener es commemora el Dia Internacional de l'Holocaust, en record de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau, el 27 de gener de 1945.

Com recorda el regidor de Memòria Històrica, Enric Garriga, “Davant l'augment de la presència del feixisme i el neonazisme al carrer i a les institucions que s'està donant arreu del planeta, ara més que mai és molt important reafirmar el compromís antifeixista de la nostra societat i també de les institucions. Per això cal seguir fent memòria i també prevenció d'aquest augment. Cal fer una mirada al passat per saber cap on volem anar al futur. Aquesta Setmana de la memòria és una de les eines que tenim per seguir plantant cara arreu.”

L'actual situació marcada per la pandèmia de la Covid-19 ha fet que la majoria d'actes commemoratius s'hagin de fer aquest 2021 de manera telemàtica, per tal de reduir al mínim la concentració de persones. Així, s'han organitzat diverses activitats sota el paraigües de la “Setmana de la Memòria”.

En el marc de l'Homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme, el mateix dijous 21 de gener es farà la tradicional ofrena floral a l'Espai de Repòs del cementiri municipal, amb una reduïda assistència de l'alcaldessa i els portaveus dels grups municipals, a més d'una representació de la Comissió de Memòria Històrica.

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer acollirà l'acte institucional que es podrà veure divendres 22 en un programa especial a Canal Blau Televisió, amb les intervencions de l'alcaldessa i dels portaveus dels grups municipals, i una entrevista a Sixte Moral, autor de la ponència sobre l'educació en la República. L'acte serà conduit pel periodista i director de Canal Blau Jordi Martí, i es podrà veure divendres 22 a les 13 h, les 15 h, i les 21, dissabte 23 a les 16 h, i diumenge 24 a les 13.30 h.

En el marc de la Commemoració del Dia Internacional de l'Holocaust i de Prevenció de Crims Contra la Humanitat, la pandèmia també ha fet reformular l'acte que cada any organitzen l'Ajuntament i l'Amical de Mauthausen i altres camps.

Un acte que vol recuperar la memòria històrica de la Shoah (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l'extermini de més de 6 milions de jueus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 400.000 víctimes), i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, a més d'opositors, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà i altres.

És per això que aquest mateix divendres, 15 de gener, el programa Debat a bat de Canal Blau Televisió anirà dedicat a la presentació del llibre sobre la deportació a Vilanova i la Geltrú, amb la participació de la historiadora Judith Barbacil i l'historiador Xavier López. Una tertúlia que comptarà també amb el regidor de Memòria Històrica Enric Garriga, i que s'emetrà divendres a les 13 h, les 15 h i les 21 h, i dissabte 16 a les 16 h.

D'altra banda, l'Amical de Mauthaussen i altres camps està preparant una proposta telemàtica en el marc del projecte Buchenwald.

Divendres 29 de gener, a les 18.30 h a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell es presentarà el llibre “Brigadistes. Vides per la llibertat” que, en un gran gest de solidaritat, posa noms i mirades amb 60 relats i 60 fotografies.

Finalment, per al dissabte 30 de gener es preveu l'acte simbòlic, familiar i íntim de col·locació de les llambordes Stolpersteine davant dels darrers 17 domicilis on van viure just abans de la deportació els 17 deportats vilanovins.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local