Comença la tercera fase de restauració del Castell de Gelida. Generalitat de Catalunya
Redacció |
Gelida
04-02-2021 18:05
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Cultura i mitjançant l’Institut Català del Sòl, INCASÒL,ha iniciat la tercera fase de les obres de restauració del castell de Gelida. L’obra serà executada per l’empresa Vallvia projectes i obres, SL, per un import de 171.000 euros (IVA exclòs) i un termini d’execució de 6 mesos. El projecte ha estat redactat pel despatx de l’arquitecte Antoni Balague Ponz i estarà dirigit per l’arquitecte Joan Fabregat i Pla i l’arquitecte Tècnic Ramon Garriga i Rufach. Els promotors del projecte són l’Ajuntament de Gelida, el Departament de Cultura i l’INCASÒL, dins del programa de l’1,5% cultural (protocol 2009-2011). L’obra serà finançada per l’INCASÒL, mitjançant els fons provinents del conveni de transferències signat amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i per l’Ajuntament de Gelida.
La intervenció abasta una superfície aproximada de 200 m2 , tot i que la intervenció principal es centra de manera puntual en la zona més reduïda del mur del castell, en concret la situada sota l’església de Sant Pere, cap a l’oest del sector de ponent i a la dreta de l’entrada del castell, zona que es coneix com a cementiri.
Actualment el mur del castell presenta una part esfondrada i un altre de desplomada. L’abril de 2009 es va produir la caiguda d’un tram de 15 metres de longitud del mur perimetral que tanca l’esplanada del cementiri del castell.Aquesta zona estava afectada per diversos moviments que ja havien estat observats des de feia temps. En aquell moment es van prendre unes mesures preventives per tal d’assegurar que no hi hagués cap tipus de despreniment de materials. L’actuació que es proposa ara consisteix en la reconstrucció de les parts del mur desplomades i esfondrades i la canalització de les aigües de pluja de la zona de l’esplanada que afecta el tram de mur a reconstruir. En aquesta actuació es pretén mantenir l’arbrat existent a la zona. Es reconstruirà el mur caigut, retirant tots els elements i peces despreses per un equip d’arqueòlegs. En aquest sentit, es farà una intervenció arqueològica excavant una rasa en la zona afectada i netejant i documentant l’àrea del mur de contenció enfonsat. I es construirà la base d’assentament i la instal·lació de la conducció de les aigües mitjançant tubs drenants al llarg del mur.
El castell de Gelida
El castell de Gelida apareix documentat a mitjan del segle X, l’any 945, i forma part de la línia de fortificació que controlava el Penedès, un territori fronterer on entraven en contacte els comtats catalans i Al-Àndalus. S’estén sobre un esperó rocós delimitat pels torrents de Cantillepa i de Sant Miquel. El conjunt està format per tres recintes successius, adaptats al relleu del promontori. El més alt, que constitueix el baluard defensiu per la part de la muntanya, comprèn un clos d’altes muralles, reforçat per una torre semi el·líptica rere la qual es troba la plaça del Padró. El recinte central té a la part baixa una gran torre de planta rectangular, que dona pas al recinte inferior, on hi ha l’església. Els dos primers recintes ja existien al segle XI i el clos on es troba l’església va ser afegit al segle XII. L’església del castell és d’origen preromànic, però ha experimentat reformes i ampliacions successives, la més important, a l’època barroca. Al llarg del segle XVI el castell va perdre progressivament la seva funció militar i administrativa. I va ser abandonat definitivament al segle XVIII. Actualment és de propietat municipal i l’Associació d’Amics del Castell vetlla per la seva protecció.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!