Pla general de les restes arqueològiques romanes trobades en una vinya de la finca Heretat Laverna, a Torrelles de Foix. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Torrelles de Foix
10-03-2021 15:47
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els propietaris d'una vinya enmig de Torrelles de Foix acaben de descobrir que les seves terres amaguen restes d'una vil·la romana. La troballa, en insòlit estat de conservació, mostra elements relacionats amb unes termes que estarien datades del segle I dC. Són les primeres conclusions de l'equip d'investigadors, que reconeixen estar sorpresos pel valor que tenen les restes arqueològiques, amb elements que també són d'època ibèrica. El recinte ha aflorat gràcies a la perseverança dels propietaris de la finca Heretat Laverna, que feia dècades que sospitaven de l'existència de restes arquitectòniques però en desconeixien el valor. A l'espera de seguir excavant, anhelen convertir l'espai en un reclam turístic.
La família Escofet va plantar ara fa 30 anys diverses vinyes a la finca que envolta el seu mas. En una d'elles, a l'hora de preparar la terra, hi va aparèixer un tros de làpida de marbre amb una inscripció romana. Tota una sorpresa que van traslladar als historiadors del VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi, els quals van concloure que la peça es remuntava més de vint segles enrere.
Petites altres troballes de ceràmica durant les últimes dècades van despertar mica en mica la curiositat de Josep Maria Escofet, actual propietari dels terrenys, qui aquest any ha decidit arremangar-se i comprovar si la vinya amagava més elements de valor històric. Per poder tirar endavant la recerca, s'ha aliat amb la cooperativa d'arqueologia Arqueovitis, especialitzada en troballes a la zona del Penedès.
"Tenia molt interès personal en saber què hi havia exactament en aquestes terres", ha relatat Escofet aquest dimecres en una visita amb la premsa al jaciment, on ha reconegut que se sent "molt emocionat" després d'haver descobert part d'una vil·la romana dins la seva finca. "Tants anys trepitjant aquesta terra i no em podia imaginar que hi hauria tot això, ni molt menys", ha afegit.
Des d'Arqueovitis, la directora de la campanya, Mireia Sabaté, ha assegurat que la troballa ha superat les seves expectatives. Inicialment, els investigadors sospitaven que les restes d'àmfores i recipients d'emmagatzematge trobats estarien relacionats amb un espai de producció d'aliments. "La sorpresa, però, va ser trobar nombroses restes de vaixella, senyal que estàvem davant un espai residencial", ha detallat, celebrant que els elements arquitectònics coincideixen amb unes termes.
Sabaté ha destacat el valor que té haver topat amb restes de banys romans en tant bon estat de conservació, fet gens habitual a l'Alt Penedès, on fins ara sobretot han aparegut vestigis d'època ibèrica. Precisament, però, Sabaté també ha assenyalat que a la mateixa vinya també han trobat alguns elements íbers, fet que denota que l'emplaçament ja era habitat des d'encara més sengles enrere.
Després dels murs, restes arquitectòniques i elements quotidians trobats a la vinya d'Heretat Laverna, Sabaté ha vaticinat que probablement existeixen nombroses finques al Penedès amb altres petits jaciments amagats. "Aquí hem evidenciat que la tradició de crear grans finques agrícoles i familiars adjacents a les masies és un tarannà que no ve pas d'una època recent, sinó que es remunta als romans", ha apuntat.
Mentre continua la investigació de les troballes romanes, els propietaris d'Heretat Laverna avancen que la intenció de seguir aprofundint a la zona, sempre i quan els ho permetin els recursos econòmics –fins ara han finançat ells totes les excavacions-. A mitjà i llarg termini, volen convertir l'espai en un atractiu turístic que complementi la visita a altres indrets d'interès del municipi. Escofet recorda que es dediquen a la producció de raïm per a elaboradors externs de vi, i confia que el jaciment pugui acabar sent una nova activitat econòmica.
Aquesta idea l'ha recollit l'alcalde de Torrelles, Sergi Vallès, que s'ha compromès a cofinançar futures campanyes d'excavació. "El turisme és una de les grans fonts d'ingressos del poble, i comptar amb aquest espai és un element que convida a sumar-s'hi", ha apuntat Vallès, que ha estès la mà a la família Escofet per traçar projectes conjunts. De moment, aquest dissabte 13 de març el consistori, els propietaris i Arqueovitis tenen previst organitzar una visita per a veïns del municipi.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!