Memòria històrica

Vilanova i la Geltrú recupera la memòria dels deportats als camps nazis

La Comissió de Memòria Històrica ha editat el treball “Vilanovins i geltrunencs als camps nazis. El camí de la deportació” per homenatjar i reconèixer aquelles persones que van patir per defensar els valors de la llibertat i la democràcia

Vilanova i la Geltrú recupera la memòria dels deportats als camps nazis. Ajuntament de Vilanova

Vilanova i la Geltrú recupera la memòria dels deportats als camps nazis. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Comissió de Memòria Històrica de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha editat el treball “Vilanovins i geltrunencs als camps nazis. El camí de la deportació” per homenatjar i reconèixer aquelles persones que van patir molt per defensar els valors de la llibertat i la democràcia.

L'opuscle, que es pot consultar i descarregar aquí, forma part del compromís de l'Ajuntament per lluitar amb l'objectiu d'eradicar el feixisme a la nostra societat. La voluntat de dignificar les víctimes de la deportació per sortir del silenci i de l'oblit que havien patit al llarg de molts anys es va iniciar l'any 2001, amb la inauguració del monument a les víctimes de la deportació als camps nazis que havien nascut o tenien la seva darrera residència abans de la deportació a la ciutat.

La publicació és fruit d'un treball d'investigació fet per l'historiador vilanoví Xavier López Soler, i mostra les biografies de persones resistents i lluitadores antifeixistes, la majoria de les quals van morir per defensar les seves idees o identitats. Així, se n'ha fet una tirada de 450 exemplars i s'ha enviat a totes les escoles de secundària, les biblioteques i a les famílies dels deportats.

En la introducció, el regidor de Memòria Històrica, Enric Garriga, ho explica així: “ara que vivim temps convulsos, ens cal més que mai redoblar l'esforç per fer presents tots els sacrificis que van fer els republicans lluitant contra el feixisme. No es tracta només de no oblidar, o de fer memòria, es tracta d'aprendre i aplicar les seves ensenyances al present”. Garriga recorda també que els deportats catalans i espanyols als camps nazis van haver de recórrer a un exili forçós un cop alliberats dels camps, perquè a Espanya el feixisme estaria instal·lat durant 40 anys.

Cicle de cinema sobre la deportació als camps nazis

D'altra banda, aquest dimecres 17 de març  es reprèn  el VIII cicle de cinema sobre la deportació als camps nazis, ajornat l'any passat, amb la projecció de “El último tren a Auschwitz”.

En el marc del Projecte Buchenwald, l'Amical de Mauthausen i altres entitats porten de nou al Teatre Principal tres films amb l'objectiu de sensibilitzar sobre  el feixisme i recuperar la memòria històrica. El cicle es durà a terme amb aforament limitat i totes les mesures anti-covid, amb entrada gratuïta i inici de les projeccions a les 19.30 h.

Aquest cicle de cinema continua la tasca de l'Amical de Mauthausen i altres camps per explicar la història de l'exili i la deportació republicana i el seu context a Europa i durant la segona guerra mundial. Dimecres 17 es podrà veure “El último tren a Auschwitz”, que ens remet a 1943, quan els nazis volen "netejar" Berlín de jueus definitivament. Dimecres 31 de març es projectarà “La zona grisa”, que explica la història del sonderkommando jueu XII al camp de concentració d'Auschwitz l'octubre de 1944. Aquests presoners eren obligats a ajudar als guàrdies a portar a les víctimes cap a les cambres de gas. Finalment, dimecres 7 d'abril es podrà veure la pel·lícula “Ghetto”, que transcorre a Lituània el juliol de 1941, quan 55.000 jueus que viuen als voltants de la ciutat de Vílnius són capturats pels nazis per ser conduïts als camps de concentració per ser executats.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local